Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Fórum a "halálra ítélt" Hajdúhadházon
2009-01-11 16:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Fórum a "halálra ítélt" HajdúhadházonÖsszefogással és értelmes párbeszéddel, valamint több milliárd forinttal lehet javítani a 12 ezer lelket számláló Hajdúhadházon a romák helyzetén, a köztük és a magyarok közt megromlott kapcsolaton. Ez volt a végső megállapítása a település művelődési házában rendezett minapi fórumnak.

 

 

 

A megbeszélés előzménye az volt, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) november végén kimondta: éveken át hátrányos megkülönböztetés érte a roma diákokat a település iskoláiban, mivel jogellenesen elkülönítve oktatják őket a városban. Ezt a hibát az önkormányzatnak sürgőséggel orvosolnia kell.

Az ítélethozatal után Béres László polgármester súlyos természeti katasztrófához hasonlította az LB döntését, ami szerinte egyben a település halálos ítélete is. A bírósági döntésben ugyanis egyebek mellett az áll: nem csak hogy kártérítést kérhetnek az iskolától azok, akik érintettek a szegregációban, de az iskolák korszerűsítését is sürgősen el kell végeznie az önkormányzatnak. Önerő nélkül viszont Hajdúhadház egyformán esélytelen az uniós és a hazai pályázati pénzek elnyerésére.

 

Fórum a "halálra ítélt" Hajdúhadházon

 

A hajdúhadházi  önkormányzattal szemben indított hosszas pereskedést az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekek Alapítvány kezdeményezte. A jogvédő szervezet meghívására az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének helyettes misszióvezetője, Jeffry Levine is részt vett a csütörtöki fórumon a hajdúsági városban. A diplomata ellátogatott abba az iskolába is, ahol már nem elkülönítve oktatják a roma és a magyar tanulókat.

Az angol nyelvű bemutató óra után mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta Jeffry Levine amerikai diplomatának a hadházi cigányság felzárkóztatási esélyeiről kifejtett gondolatait. Kijelentette: sok idő kell ahhoz, hogy eltűnjenek a különbségek romák és nem romák között. Párhuzamot lát az afro-amerikai szegregációt 1954-ben megtiltó bírósági döntés és az itteni események között. Szerinte sokkal több kell a sikerhez annál, hogy a magyar és a cigány diákokat beültették egymás mellé az iskolapadba. Ez a kirakat. A lényegi munka csak ezután kezdődik Hajdúhadházon, ami nem kis feladat. S bár egyetlen fillért sem hozhatott képzeletbeli kofferében, mégis bízik abban, hogy 10-15 év múlva látható az eredménye az elkülönítés felszámolásának.

Aba-Horváth István, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke leszögezte: a Legfelsőbb Bíróság elmarasztaló döntése után a helyi önkormányzatnak sokkal szorosabban együtt kell működnie a roma szervezetekkel, meg kell barátkoznia a cigány kisebbségi önkormányzat jelenlétével, s be kell vonnia a képviselőket a döntések előkészítésébe. Csak közös párbeszéddel és munkakapcsolattal lehet változtatni a romák jelenlegi tűrhetetlen helyzetén Hajdú-Biharban és szerte az országban – jelentette ki a megyei elnök.

Béres László polgármester elmondta: a hivatal, a pedagógusok és a képviselők részéről megvan az igyekezet a jobbításra, csakhogy mások a kívánalmak, óhajok, elvárások és egészen más a valóság. Az önkormányzatnak ugyanis minimum 2-3 milliárd forintra lenne szüksége ahhoz, hogy a roma diákok integrációját véglegesen megoldja. Nem csupán új épületek és korszerű felszerelések kellenek a programhoz, hanem megfelelő infrastruktúra, speciálisan képzett pedagógusokra, logopédusokra, fejlesztő tanárokra és szociális munkásokra is. S akkor még szóba sem került az a 2500 hajdúhadházi roma, akik közül 1200-an élnek gyermekeikkel segélyből, sokan igen rossz szociális körülmények között.

 

C-PRESS - szabadfold.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek