Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Veled is megtörténhet
2009-01-10 10:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Veled is megtörténhetIstvánnak és feleségének három egyetemista gyermeke van. A család márciusig maradhat a panellakásában, a téli kilakoltatási moratórium utánra várják a végrehajtót.

 

 

 

A házaspárnak kilencszázezer forint volt vissza a másfél milliós jelzáloghitel-törlesztésből, amikor az asszonyt munkahelyi baleset érte. Megroppant egészsége miatt egy év táppénz után sem tudta korábbi munkakörét betölteni, azóta pereskedik a munkaadójával. Tavaly a férj, István körbetartozás miatt nem jutott hozzá az elvégzett munkája után járó fizetséghez, így kimaradt az első havi banki törlesztés. A második nem fizetés után a bank értesítette: ha nem rendezi a tartozást, opciós jogával élve eladja a lakást. A férfi a lejárati idő után két nappal ügyvédi letétbe helyezte a kilencszázezer forintot, de akkor már úton volt az újabb értesítés a lakáseladásról. Istvánék ügye a Legfelsőbb Bíróságot is bejárta: a bíróság kimondta, a bank törvényesen járt el. A jelenleg munka nélküli vállalkozó egyre reményvesztettebb állapotban kopogtat a korábban vele dolgoztató cégek ajtaján, hogy a pénzéhez jusson, a feleségét pszichiátriai osztályon kezelik.

 

- Tévedés azt hinni, hogy csak a legszegényebbeket tehetik hajléktalanná a jelzáloghitelek - állítja Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki szerint a lakbért, illetve a közüzemi díjakat fizetni nem tudók mellett hamarosan a bankhátralékosok sokasága is utcára kerülhet. Olykor néhány tízezer forintos tartozás okozhatja egy család szétesését, ami azért is elképesztő, mert egy kilakoltatott család iszonyú sok pénzbe kerül az államnak - mondja.

 

Ha egy családot kilakoltatnak a tulajdonából vagy önkormányzati bérleményéből, nagy szerencsével helyet kaphat valamelyik átmeneti otthonban; ezekben országosan hozzávetőleg 1200 férőhely van, és több hónaposak a várólisták. Egy kétgyermekes család elhelyezése 2,8 millió forintba kerül az államnak évente. Általában az a történet vége, hogy a gyereket állami gondozásba helyezik, az anya és az apa pedig hajléktalanszállóra megy. Egy hajléktalan-szálláshely éves normatívája 550 ezer forint, pedig sokaknak elég lenne, ha ennél jóval kevesebb támogatás kapnának egy albérlet kifizetéséhez. Szakemberek szerint megoldást hosszú távon csakis a nagyarányú bérlakásfejlesztés jelenthetne. Európában Magyarországon a legalacsonyabb a bérlakások és a legmagasabb a tulajdonos által lakott lakások száma. Amíg két éve az állam 240 milliárdot költött lakásvásárlásra, illetve építésre, mindössze 17 milliárdot fektetett a bérlakás- és panelprogramba.

 

Noha a gazdasági válság beköszöntével lassult az ingatlanforgalom, egy a neve elhallgatását kérő lakásbróker elmondta, a tavaszig "ledokumentált" kilakoltatások után szabaddá váló, jóval a piaci ár alatt felvásárolható lakásokért már most sorban állnak a vevők.

 

Az általános pénzszűkében nagy erőkkel folyik a kiszorítósdi az önkormányzati lakásoknál is. Több város önkormányzata - piaci érdekeltségeit szem előtt tartva - évek óta nyomja ki a szegényeit, köztük a cigányait az olcsóbb vidéki lakásokba, ahol tárt karokkal várja őket az uzsora. A hitelképtelen tulajdonosoknak a gyerekszületés, temetés vagy tartós betegség is elég ahhoz, hogy eljussanak a lakásvesztésig. Az uzsorakamat száz százalék, a hitel minden hónapban duplázódik.

 

A hajléktalanokért dolgozó szakemberek úgy vélik, nem megoldhatatlanok a legszegényebbek problémái. Egy bizottság kidolgozott egy, a hajléktalanság csökkentésére irányuló programot, melyben többek között javaslatot tesznek állami bérlakások építésére, a lakáshoz jutási támogatások átalakítására, illetve szociális lakásotthonok kialakítására. A program készítői szerint a legszegényebbek gyakran a tulajdonuk által válnak kiszolgáltatottá, ezért javasolják, hogy szociális támogatást ne csak építkezésre vagy lakásvásárlásra, hanem bérleményre, akár hónapokra elosztva lehessen felvenni.

 

Vecsei Miklós úgy fogalmaz: ahol a nyomor belső törvényei érvényesülnek, ott a középosztály logikája szerint nem lehet rendet tenni. Ezért áramlott be főként a romák lakta településekre a "gondoskodó" uzsora, és csak idő kérdése, mikor jelenik meg a Magyar Gárda.

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek