Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozik
2009-01-09 19:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozikMilák Róbert roma származású festőművész Hajdú Bihar megye Nyíracsád községében él feleségével és három kicsi gyermekével. Korábban rajzaiban, ma festményeiben a természet utáni festészet mellett a cigány hagyományvilágot idézi meg. A népi mitologikus motívumokat és jellemzően élénk színvilágot építi képeibe, valamint szívesen fordul a bibliai témák felé.

 

 

 

Eddig már több önálló kiállítást rendezett.  

 

A festő házába belépve hangos zsivaj fogad, a bölcsődés is és óvodás korú gyermek  lázasan várja a szilvesztert, s  álarcokat  próbálgat. Majd a riport készítése közben is aktívan érdeklődnek, miről beszélgetünk,  nincs-e kedvem belefújni a trombitába, felvenni egy álarcot.

 

Hogyan derült ki, hogy tehetséges vagy? 

 

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozik Már az  is óvónők dicsérték a hallásomat, azért is kezdtek el a szüleim zongorára taníttatni. A zenei és a festészeti tanulmányaimat egy időben kezdtem el. A zenetanár Debrecenből járt ki az iskolába. Ötödik osztályos voltam, amikor rajz tanárom, Vereb Csabáné  felismerte, hogy tehetséges vagyok. Montegna: Halott Krisztus című alkotását  művészien rajzoltam meg ceruzával. Többek között a formák térbeli kiterjedésének a fény –árnyék eszközével való ábrázolása érdekelt. Hosszú ideig foglalkoztattak a bibliai történetek is. A gimnáziumi éveim alatt az akvarell mellett egyre többször használtam olajfestéket. Több képet festettem Krisztus az olajfák hegyén tárgykörben. Ábrahám, továbbá Izsák feláldozása című  képeim a műkedvelők széles táborát nyerték meg.  Hagyományos cigány  muzsikus családból származom, ezért is kézenfekvő volt édesanyámnak az a  kérése, hogy  készítsem el a Dankó Pista sorozatot.

 

Milyen volt a gyerekkorod? Játszottál-e eleget? 

 

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozikAnyukám azt szokta mesélni, hogy kezdetektől fogva egyedül szerettem játszani, óvodás koromban is szívesen maradtam otthon. Órákig tudtam nézegetni a kertben a növényeket, állatokat. Amikor felfedeztem a krétát, az ecsetet, attól a perctől kezdve mintha összenőttem volna a velük. Kaptam egy bécsi verseny zongorát is, ami csak a nappaliban fért el. Ha nem a zongoránál ültem, akkor a szobámban festettem, rajzoltam. A gyerekkorom Bach invenciók, Chopin keringők, etűdök, Beethoen szonáták tanulásával, csendéletek, tájképek, portrék, zsánerképek rajzolásával festésével telt el. Számomra ma is az a játék, a felüdülés, ha gondolataimat, érzéseimet, mondanivalómat megfesthetem vagy eljátszhatom.

 

Mesélj a tanáraidról, mire emlékszel a legszívesebben?

 

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozikAz általános iskolában, mint már említettem, Vereb Csabáné volt a rajztanárom, aki igyekezett figyelmünket felkelteni a művészet szépségeire, albumokat hozott be az órákra, amelyeket az iskolai könyvtár szabad polcairól is levehettünk. Az ő irányítása alatt ismertem meg több neves festő munkásságát, mint Mone, Carwaggio, Sirkin, Repin, Munkácsy.


Kiss József helyi festőművész szárnyai alatt sajátítottam el a legtöbb képi ábrázolói ismeretet, készséget. Nála tanultam meg festőként gondolkodni, tervezni. Tőle tanultam el azt a kitartást, szorgalmat, ami a pillanatnyi benyomástól az örökéletű képekig vezet.


Képzőművészeti Szakközépiskolába szerettem volna felvételt nyerni. Sajnos nem vettek el.


A tanulmányaimat a debreceni 108-as szakmunkásképzőben folytattam. Ahol tanáraim észrevették, hogy művészi rajztehetséggel bírok. Felkértek, hogy fessek freskókat az iskola belső falaira a 30. évforduló alkalmából. Az igazgató személyesen vette fel a kapcsolatot a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnáziummal, ennek köszönhetően a következő tanévben ott kezdtem meg a tanulmányaimat a rajz szakon.


Felvételiztető tanárom Bényi Árpád festőművész volt, akitől a gimnáziumi évek alatt szintén nagyon sokat tanultam. Ebben az időben alakult ki sajátos festői világom, melyek tetten érhetőek műveimen.

 

Ahogyan a festményeket nézegetem, megelevenedik előttem a nyíracsádi rozsdabarna agyagos föld, a napsütötte pázsit , a méregzöld akáclomb. Tudatosan igyekszel élethűen visszatükrözni, amit látsz?

 

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozikA gimnáziumi évek alatt ismertem meg a barbizoni tájfestők művészi felfogását, törekvéseit.


Ma is, ha tehetem a szabadban a természet után festek, a természet harmonikus, kompozíciókat formákat hoz létre. A valóságnak átfogó, hű és a jellemző vonásait kiemelő alkotások létrehozására törekszem. Ábrázolási módszereimet tekintve realista, látásmódomat tekintve impresszionizmusba hajló festő vagyok. Nagyon fontos számomra az érzéki benyomás, ahogy az adott pillanatban meglátok valamit, a legapróbb részletek kidolgozásával igyekszem a festővásznon megjeleníteni.

 

Minden egyes alkotásodban ragaszkodsz a realista ábrázolás módszereihez?

 

Milák Róbert roma származású festőművész bemutatkozikIgen, mondanivalóm az objektív valóság képekben történő megőrzése, a múlt, elképzelt tárgyilagos felidézése. Az emberek többsége a harmonikus, a szépérzéket fejlesztő, simogató környezetben szeret létezni, az absztrakt, a valóságnak egyéni módon értelmezett üzeneteivel ritkán azonosulnak. Az otthoni pihenést, kikapcsolódást segítik a körülöttünk lévő élővilágról mintázott objektív részletességgel kidolgozott művek. Egy portré, egy zsánerkép, egy csendélet, egy számunkra fontos történet mindig ugyanazt az érzést váltja ki belőlünk. Boldoggá, gondolkodóvá tesz.
Festői karrieredben mire vagy a legbüszkébb?

 

Eddig 25 kiállításon vagyok túl, képeim kilettek állítva Lengyelországban, Debrecenben az Arany Bika Galériájában. Az üstfoltozó cigány című képemet magamnak festettem, de nem sokáig volt az enyém, mert több éve visszajáró műkedvelő barátaim meglátják és viszik az alkotásaimat.

 

Mit csinálsz most? Mire készülsz?

 

Most és zenélek és festek. Az unokatestvérem, Tonté András a Rajkóban végzett, prímás. Nagy örömömet lelem a vele való muzsikálásban. Hetente két - három felkérésnek teszünk eleget. A helyi polgármesteri hivatalban több képem is el van helyezve. Ősszel egy izraeli úr Katona Gyula polgármester urat arról kérdezte vállalnék - e egy kiállításon való részvételt Izraelben. Nagyon szeretném, ha a felkérés 2010-ben megérkezne. Újra vallási, mitológiai témákon és a nyíracsádi cigányság történetének terve, vásznon való megörökítése foglalkoztat. Legnagyobb vágyam, hogy felvegyenek a Pécsi Janus Pannus Tudomány Egyetem festő szakára.

 

Sok sikert kívánok hozzá, köszönöm hogy nyilatkozott nekem.

 

Lejegyezte: Menyhért Ildikó

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek