Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megkapták a Rajkók a Rottenbiller utcai épületet
2009-01-08 23:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Megkapták a Rajkók a Rottenbiller utcai épületetÖtvenhét év után tulajdonosai lettek a Rajkók annak a fővárosi épületnek, amelyben 1952 óta másfél ezernyi cigányzenész nőtt fel és lett híres zenész; a székház jelképes kulcsát Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön adta át az intézményt működtető alapítvány elnökének.

 

 

 

Kiss Péter kancelláriaminiszter az ünnepségen mondott beszédében azt hangsúlyozta: az előítéletek ellen a legjobb cáfolat a teljesítmény, és egész Magyarország köszönettel tartozik azoknak a cigányzenészeknek, akik az ország nagyköveteiként mutatják meg a Hungaricumot a világ minden országában.

A politikus úgy fogalmazott: több évtizedes adósságunkat törlesztjük, amikor a többség, és nem a cigányság büszkeségére létrejött és működő zenekarnak, iskolának adunk cserébe valamit azért, amit mi kaptunk tőlük. 

Több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester azzal a céllal hozott létre egy amatőr zenekart, hogy roma fiatalok számára lehetőséget teremtsen a cigányzene hagyományainak ápolására és továbbfejlesztésére. A zenekar neve Rajkó lett. A rajkó magyarul cigánygyereket jelent. Az együttes - a később hozzájuk csatlakozott táncosokkal együtt - néhány év alatt országos, majd európai és világhírnevet szerzett. 

A fiatal muzsikuspalánták a főváros VII. kerületi, Rottenbiller utcai egykori KISZ-épületben 1952-ben ütöttek tanyát. Amíg a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) Rajkó Zenekara nevet viselték, állami támogatást kaptak, de a rendszerváltozással a név és a támogatás is megváltozott, alapítványi formában működtek tovább - idézte fel a világhírű zenekar és épület történetét Gerendási István igazgató, megemlítve, hogy a rendszerváltozástól az épület a kéttucatnyi állandó zenészt és táncost foglalkoztató zenekar mellett otthont ad annak az iskolának is, ahol az utánpótlást nevelik.

Tizenhét évig pályázatokon elnyert támogatásokból tartották fenn magukat, és a folyamatosan csökkenő lehetőségek miatt 2007-ben a megszűnés határára kerültek. Az állami költségvetés tavaly 70 millió forintos támogatást biztosított a zenekarnak és az iskolát működtető alapítványnak. Az idén is hasonló nagyságrendű támogatást biztosítnak, amely Gerendási István szerint egy "kiszámíthatóbb életet" jelenthet az intézménynek.

Annak ellenére, hogy 1952-től a Rajkók használták a mintegy ötezer négyzetméternyi épületet, a rendszerváltozáskor az ingatlan tulajdonjoga a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványhoz került, és a közalapítványok megszűnését követően csak tavaly július 25-én kapták tulajdonba. Időközben alternatív fűtéstechnológiát építettek ki a háromszintes épületben. A teljes felújításra, így nyílászárók cseréjére, termek festésére pénzt uniós pályázati forrásból remélnek, ugyanis ez több milliárdos beruházás lesz.

Azzal kapcsolatban, hogy a Rajkó Oktatási és Művészeti Alapítvány tulajdonba kapta az épületet, Gerendási István úgy fogalmazott: "ötvenhét év után most értünk haza". A Rajkó zenészei rendkívül magas szintű hangszeres tudással rendelkeznek, nem egy közülük virtuóz mestere a hangszerének. A magas színvonalat jelzi, hogy nagyon nehéz a zenekarba bekerülni, ugyanis igen magasak a felvételi követelmények: a 8-16 év közötti rajkóknak tökéletesen kell ismerniük a kottát, ezenkívül blattolni is tudniuk kell - mondta. 

A tanulás tíz éve alatt a növendékek magas színvonalú általános és középfokú képzést kapnak. Zenetörténetet és zeneelméletet tanulnak, de elsajátítják a zeneszerzés alapjait is. Az iskola az elmúlt ötven év alatt több mint másfélezer Rajkót bocsátott az útjára, akik ma is a pályán vannak, itthon és külföldön szereznek sokszor világhírnevet maguknak és Magyarországnak. A rajkókat oktató Talentum Művészeti Iskolának jelenleg 390 tanulója van. 

 

C-PRESS - DunaTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek