Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

György-telep: sürgős beavatkozás a nyomor ellen
2009-01-07 18:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
György-telep: sürgős beavatkozás a nyomor ellenAz önkormányzat tervei szerint hamarosan beindul a „Fizikai életfeltételek javítása Pécs keleti városrészében" elnevezésű program. A legsürgősebb beavatkozásra a György-telepen van szükség.

 

 

 

A György-telep a város leginkább leértékelt lakóterülete, ahol 40 rendkívül rossz állagú lakás található. Bennük csak 17 jogszerű bérlő él, összesen 26 lakás működik valamelyest rendezett jogviszony között. Egy-egy kiköltözést követően önkényes lakásfoglalók veszik birtokba az ingatlanokat, ám a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé a gyors döntéshozást, így sokszor a lefalazás sem segít abban, hogy a hivatalos bérlő időben beköltözhessen.

 

Hering Gyula, a terület önkormányzati képviselője szerint az önkényeseket is két csoportba lehet osztani. Az egyikbe azok a pécsi lakosok tartoznak, akik valamilyen szociális probléma miatt váltak hajléktalanná. A másik csoportba azok a szomszédos megyékből a legkülönbözőbb okokból elmenekülők, akik nagy számban lepik el a környéket. Jelenleg is folyamatban van egy per, mondja a képviselő, mert egy másfél szobás lakásba 16-an költöztek be.

 

Az önkormányzat 15 millió forintot szán ebben az évben a problémák orvoslására. Ebből kiirtják a bozótokat, hogy eltávolíthassák a rengeteg szemetet, lebontják az elhagyott fáskamrákat, a világháborús bunkerokat, és nem akciószerűen, hanem folyamatosan, egész évben irtják a patkányokat. A szemetet hetente kétszer elszállítja a Biokom. A Pécs Holding segítségével pedig az épületeken kívánják a legszükségesebb karbantartási munkálatokat elvégezni.

 

Dr. Tistyán László szociológus, a pécsi Fact Intézet igazgatója úgy véli, a 15 milliót értelmesebben is el lehetne költeni, például szociális munkásokra, akik hasznos munkát tudnának végezni ezen a területen addig, amíg György-telepet fel nem számolják. A város ugyanis nemrég elkészített szegregációs stratégiájában elkötelezte már magát a mellett, hogy a telepet megszünteti. Ezzel szemben viszont, érvel Tistyán, bevonták az ISPA programba, miközben az ott található lakások alkalmatlanok arra, hogy az ISPA előnyeit kihasználják.

 

Fürdőkonténer érkezhet

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a telepen működtetett Jelenlét programjához kapcsolódva lehetőséget biztosít egy modern fürdőkonténer felállítására, amely egyrészt ellátja a lakosság higiénés szükségleteit, másrészt megoldja a géppel történő mosást az azt igénybe venni kívánók számára, térítésmentesen. A Munka-Pécsért Nonprofit Kft. adott már ajánlatot a bozótvágási munkákra. Ennek összege szállítás nélkül 3,8 millió forint plusz áfa.


Az ISPA-beruházás következtében legfeljebb az ivóvíz bevezetése és WC kialakítása elképzelhető, hiszen a lakások minimális életterében vizesblokkot lehetetlen kialakítani. A város tervei szerint erre majd a Holding az idei költségvetésében biztosít külön keretet.

 

Bevonni a lakókat

 

Lénárd Edit, a Gyermekjóléti Szolgálat meszesi egységének szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: komoly gondot okoz az, hogy a telepen élő sokgyermekes családok teljesen elszeparálódva élnek. Nincs vezetékes ivóvizük, gyakran áramuk sem, mert kikapcsolják, s miután jó részük önkényes lakásfoglaló, érvényes lakásszerződés nélkül nem lehet őket az adósságkezelő programba sem bevonni. Vannak, akik gumicsővel vezetik be a közkútról a vizet a lakásba, és amikor ezt az eljárást éppen nem alkalmazzák, a csövet ledobják a földre, és így belefolyhat az ott található szennyes lé. Lénárd Edit úgy véli, szerencsés lenne az ott lakókat is bevonni a rendteremtő munkálatokba.

 

C-PRESS - bama.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek