Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Erős kormányra van szükség"
2009-01-07 17:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Erős kormányra van szükség"Az emberek nem bölcs belátásból nem rohanták meg a bankokat, hogy kivegyék a pénzüket, hanem mert többségük még nem fogta föl: válság van - nyilatkozza lapunknak Sólyom László. A köztársasági elnök senkit sem bátorít a sztrájkra, mert úgy látja, most súlyos megszorításokat kell elviselni. Az államfő szerint ugyanakkor napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal nehéz hosszú távú programot alkotni.

 

 

 

- Sosem látszott még annyira feldúltnak, mint múlt hétfőn, amikor a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Máriát a szocialisták - nyilvánvalóan politikai okokból - leszavazták a parlamentben. De miben reménykedett? A pártok már csak ilyenek.

 

 - Sajnálom, ha indulatosnak látszottam volna, ugyanis három jelzőmet - megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony - gondosan mérlegeltem. Pontosan leírják azt a helyzetet, amikor az összes párt által támogatott programot bátran képviselő és azt megvalósítani képes jelöltet minden elfogadható érv nélkül elutasítják. Néhány, főleg baloldali véleményformáló arrafelé igyekszik terelni az ügyet, mintha az egyeztetés nélküli jelölés miatt személyes ellentét lenne az MSZP-frakció és a köztársasági elnök között. Pedig nem ez a lényeg; hiszen a szocialisták már öt, szintén nem egyeztetett jelöltemet megszavazták. A lényeg ezen túl van: a bíróságok súlyos állapota és az azonnali orvoslás szükségessége. Hogyan állnak a szocialista képviselők a választóik elé, akik nap mint nap megszenvedik ezt a helyzetet? Hiszen itt volt a megoldás!

 

- Ez az eset sem készteti rá, hogy felülvizsgálja jelölési módját?

 

- A jelölési módról csak annyit: kizárólag így lehet elérni, hogy a pártok érveiket és ellenérveiket a nyilvánosság előtt mondják el, s ne ejtsenek ki jó jelöltet az előzetes alkuk során, melyeknek érvei és tétjei titokban maradnak. Láttuk, ebben az esetben nyilvánosan képviselhető indokok nem hangzottak el. Továbbá a nyilvános folyamat garantálja leginkább a megválasztott tisztségviselő függetlenségét a pártpolitikától. Mindegyik esetben független pozícióról van szó - ezért is jelöl az elnök. Hogy ez milyen fontos, érdemes felidézni a rendőri és a független ügyészi nyomozás közötti különbséget jó néhány politikailag érzékeny bűnügyben, lásd korábban a Kulcsár- és most a Zuschlag-ügyet.

 

- Így viszont fontos közintézmények maradnak hónapokra vezető nélkül. Ez nem baj?

 

- De baj. Ezért kellene felelősen szavazni. Nem az egyeztetés létén vagy nemlétén múlik az állások betöltése. A parlament maga hagy fontos tisztségeket betöltetlenül: hét éve nincsenek alelnökei az Állami Számvevőszéknek, sokszor évekig üresek alkotmánybírói székek, noha itt az Országgyűlés maga jelöl, és a frakcióknak egymás között kellene megegyezniük.

 

- Néhány hónapon belül többször is összekülönbözött a szocialistákkal. Októberben nem ment el a nemzeti csúcsra, mert, mint Gyurcsány Ferencnek megüzente, "az állam nem így működik". Ehhez képest minden más meghívott megjelent, még a Fidesz elnöke is.

 

- A meghívó Jordániában ért utol, és már ott elmondtam: képtelenség, hogy Magyarország összes problémáját egy ilyen formátlan, célját és kimenetelét tekintve homályos öszszejövetelen meg lehessen oldani. A meghívó szerint ugyanis az oktatásügy és a nyugdíjrendszer reformjától kezdve az önkormányzatok átalakításáig minden fontos kérdés napirenden lett volna. Az esemény célja az volt, hogy elmossa a kormány felelősségét, azt sugallva, hogy mindnyájan együtt vagyunk felelősek azért, ami történik. Pedig válságban éppen a feladatok és felelősségek tisztán tartása a fontos. Örülök, hogy nem adtam hozzá a nevemet.

 

- Ezzel viszont lehetőséget adott, hogy a csúcs előtt Jordániában készült képeket közöljenek önről, azt sugallva: miközben a kormány küzd a válsággal, az elnök túrázik a Közel-Keleten. Ha nem számol azzal, hogy mediatizált, a pillanatra koncentráló közegben kell politizálnia, a stabilizációt, az alkotmányosságot, a biztonságot szem előtt tartó szándékait is kiforgathatják. Ezzel pedig azt üzenik a hírfogyasztónak, hogy az ország első polgára nem tudja, hol, milyen körülmények között él.

 

"Erős kormányra van szükség"

 

- Az ilyen manipulációk kivédhetetlenek. Egyetlen "fegyverem" az lehet, hogy ragaszkodom a megválasztásomkor megfogalmazott államfői programhoz. Vagyis kitartok az alkotmányosság mellett, és másoknak is ezt ajánlom. Azoknak is, akik a parlament azonnali feloszlatását, új választások kiírását követelik tőlem, és azoknak is, akik stratégia nélkül, pusztán az előttük álló nap megnyerésének szándékával politizálnak. A kalandos és alkotmányjogilag lehetetlen javaslatok rombolják a közbizalmat, a bizalomhiány pedig már így is általános és mélységes. Legsúlyosabb tünete, hogy eltűnt a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás. A politikában rögtönzés követ rögtönzést; minden lépésnek a teljes győzelem vagy a totális vereség a tétje. Pedig az együttműködést csakis a hosszú távú gondolkodás segíti elő. Amíg nincs ilyen program, reménytelen és hamis összefogásról szónokolni; akkor csak taktikai megfontolások és látványakciók követik egymást. Vagyis nemzeti csúcsot és nemzeti egységet egy már létező programhoz lehet szervezni. Az alkotmányosság és a szabálykövetés pedig a hosszú távú gondolkodás sajátja, amely idővel több hasznot hoz, mint egy szabályszegés a pillanatnyi előnyért. Ez persze minden normára és értékelvű magatartásra érvényes. Halálának évfordulóján emlékezzünk arra, hogy Antall Józsefet a választott értékei vezényelték, s ilyen alapon voltak példaképei is. A médiapolitizálásban azonban egy-egy pillanatnyilag sikeres külföldi politikus kommunikációja adja a mintát.

 

- Ezzel együtt sokan szeretnék tudni, hogy az elnöknek mi az álláspontja a válság kezeléséről.

 

- A válság kezelése a kormány feladata. A köztársasági elnök nem választhat helyette eszközt és módszert, mint ahogy nem is felel érte. Viszont felhívhatom a figyelmet azokra a társadalmi és politikai tendenciákra, amelyek a válságban jelentőssé válnak.

 

- Mire gondol?

 

- Nem értek például egyet azzal a helyzetleírással, hogy milyen bölcs a magyar nép, mert nem rohanta meg a bankokat, és nem vette ki a pénzét. Természetesen ez nagy szerencse, és jól tette, hogy így cselekedett. Az emberek többsége azonban azért viselkedett így, mert még nem fogta föl, hogy válság van. Azt gondolják: ez a bankok ügye, mi pedig vegyünk fel hitelt, menjünk vásárolni, mert indulnak a karácsonyi akciók. Ilyenkor azt kell mondanom, hogy gondoljanak a jövőre, takarékoskodjanak. Hiszen már szűnnek meg a munkahelyek, családok tízezrei jutnak hamarosan súlyos helyzetbe.

 

- Közben az egyes foglalkozási ágak képviselői - a vasutasok, utánuk pedig a közalkalmazottak - sztrájkkal akarják megvédeni az érdekeiket. Bátoríthatja őket erre, úgy is, mint a civil kurázsi megnyilvánulására, vagy éppenséggel önmérsékletre kell intenie őket?

 

- Semmi esetre sem bátorítom őket. Ugyanakkor biztosítani kell jogukat a bérharc minden alkotmányos eszközéhez. De mindenkinek tudnia kell, hogy a jövő érdekében súlyos megszorításokat kell elviselni. Például fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, és azonnali szerkezeti átalakításokra van szükség. A döntő kérdés, hogy a súlyos megszorítások valóban a jövőt szolgálják-e, illetve hogy mennyire segítik a kilábalást. Így jutunk megint a hiteles, megalapozott és hosszú távú tervek követelményéhez; a fenti kérdésre csak innen nézve adható válasz. Persze, válság idején jó lenne megállapodást kötni, s jó lenne, ha nem a válság legmélye juttatna el minket erre a belátásra. A megállapodáshoz azonban bizalom kell, s Magyarországon, sőt az országgal szemben is, bizalmi válság is van.

 

- A körvonalazódó válságkezelési eszközök első ránézésre kiállják az alkotmányosság próbáját?

 

- Kötelességem megvizsgálni őket, ha elém kerülnek. Remélem, hogy bele fognak férni az alkotmányosság keretébe. Viszont élni fogok a politikai vétó eszközével, ha koncepciótlan, megalapozatlan intézkedést látok, amely felesleges nyomorúságot okoz az embereknek. Példaként az egészségbiztosítás törvény egy évvel ezelőtti visszaküldésére utalok.

 

- A kisebbségi kormány ellenzéki pártok és képviselők "meggyőzésével" próbál szavazásról szavazásra többséget teremteni törvényjavaslatai mellett. Miként vélekedik erről, főként annak fényében, hogy korábban a felelősségi körök tisztázását hangsúlyozta?

 

- A kisebbségi kormányzás nem forradalmi helyzet, sok országban bekövetkezik, és megvannak rá a technikák, hogyan működtethető. Persze súlyos ára van, nemcsak az adott ország, hanem a közreműködő kis pártok számára is, hiszen közben elvesztik profiljukat. Sőt, az egész arcukat is. De a kisebbségi kormány általában nem tragédia. Ausztria például egy bukott, ügyvezető kormánnyal vészelte át a pénzügyi válságot. A mi helyzetünk azonban különösen nehéz, hiszen a válság eleve leromlott állapotban érte az országot, és sokkal több és nehezebb feladat vár ránk, mint más uniós tagállamokra. Napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal pedig nehezen lehet hosszú távú programot alkotni; még kevésbé lehet végrehajtani a drasztikus átalakításokat, azok minden keservével és társadalmi feszültségével. Vagyis a válságból való kilábaláshoz erős, egyértelmű felhatalmazással rendelkező kormányra van szükség, amely hosszú távú tervvel rendelkezik, és visszafordíthatatlanul megkezdi annak végrehajtását.

 

- Vajon helyre lehet-e állítani a közbizalmat új, adott esetben előre hozott választás nélkül?

 

- A szavazóknak 2006-ban volt lehetőségük meggondolni, hogyan választanak, és tudniuk kellett, hogy ez a megbízás négy évre szól. Előre hozott választáshoz kizárólag a parlamenti pártok akarata révén lehet eljutni. A mi helyzetünkben ugyanakkor az előre hozott választást csodaszernek vagy megoldásnak tartani szintén a rövid távú gondolkodás példája lenne. Akármikor lesz - rendes vagy rendkívüli - választás, annak értelme kell hogy legyen, vagyis nem szabad önmagában szemlélni. Értelmet pedig többek közt a versenyző programok adnak neki.

 

- Amikor 2006 elején nyilatkozott a Heti Válasznak, azt mondta: azért írja ki a lehető leghamarabbi időpontra az akkori választásokat, mert a gazdaság helyzete mielőbbi voksolást indokol. Most, bár tisztáztuk, hogy korlátozottak a jogi lehetőségei, lát hasonló kényszert a politikában?

 

- Lépten-nyomon azzal szembesülök, hogy az üzleti élet képviselői jelzik: a bizalom hiánya gazdasági kárt okoz, s ezen a hiányon semmilyen IMF-kölcsön nem segít. A Reformszövetség fellépése két szempontból fontos újdonság. Egyrészt azért, mert ha egyik párt sem áll elő távlatos programmal, akkor a társadalom oldaláról jelentik be ennek megalkotását, ráadásul nem szerény óhajként, hanem kifejezett követelésként. A Reformszövetség ugyanis valódi alkupozícióban van; nem úgy, mint az Érdekegyeztető Tanács, melyben a szakszervezeteknek - gyenge legitimitásuk miatt - nincs erejük. A Reformszövetség viszont megvonja a támogatását, a tőke pedig kivonul az országból, ha nem kezdődik el a szükséges átalakulás. Ugyanakkor nem elég ezzel nyomást gyakorolni a kormányra; hosszú távról lévén szó, tárgyalni kell a másik politikai oldallal is.

 

- Ezek szerint nem készül arra, hogy 2009-ben ki kell írnia a következő országgyűlési választást.

 

- Bármikor lesz a választás, el kell kezdeni a felkészülést. De nem úgy, hogy elkezdjük festeni a plakátokat és gyakorlatoztatjuk a torkot. Hanem úgy, hogy ezúttal ne lehessen becsapni a választókat. Azt lehet az orránál fogva vezetni, aki nem lát tovább az orránál. A hiteles és hosszú távú gondolkodás persze ma is éppúgy életszükséglet lenne, mint ahogy életbevágó lesz a választáskor. Ezt nemcsak a kampányban kell majd kíméletlenül számon kérni, hanem - a saját ügyeinkben is - már most gyakorolni kellene.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek