Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: Vérrealitás
2009-01-06 09:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsigó Jenő: VérrealitásA Magyar Narancs 2008. november 20-i számában megjelent egy cikk, Kicsinyes, szánalmas, kártékony címmel. Alcíme: Elúszó uniós támogatás.

 

 

 

Az ismertetett eset lényege röviden az, hogy a kormány a Várkert, de elsősorban az I. kerületi, várbéli, egykori Honvéd Főparancsnokság romos ingatlanának felújítására, átépítésére, ott művészeti, kulturális, idegenforgalmi centrum létesítésére tízmilliárd forintot szánt európai uniós forrásból, aminek a felhasználását végül is az I. kerületi önkormányzat minden lehetséges fondorlattal megakadályozta.

 

A tízmilliárd forint elköltésére 2010-ig van lehetőség. Most fő a kormány feje, mi legyen a megmaradó, felhasználatlan tízmilliárd forinttal, ami nem csekély összeg, de a nyolcezer milliárdhoz képest nem is egetverő.

Előre jelzem, a magam részéről határozottan örömmel és honfiúi büszkeséggel fogadtam volna a palotanegyed szélén árválkodó szétlőtt, lerombolt épület felújítását, világszínvonalú építészeti megoldások kivitelezését, nemzeti büszkeségem, önbecsülésem mértékének növekedése fokokban -- maligán? --  mérhetően mámorított volna. Sajnos erre még várnom kell.

De másra is.

A Roma Integrációs Tanács (RIT) tagjaként kezdettől azt képviseltem, a roma ügy legkülönbözőbb területein maga a kormány legyen a kezdeményező a brüsszeli tárgyalásokon az EU-források felhasználásakor, legyen szó munkahelyteremtésről, cigánytelepek felszámolásáról, bölcsődék, óvodák, iskolák, utak, intézmények építéséről, egészségvédelemről, ösztöndíjrendszerről, tehetséggondozásról vagy az úgynevezett alapintézmények -- színház, múzeum, koncertterem, kutatóközpont stb. --  létesítéséről. Nem így lett. Mondhatnám, sehogy sem lett semmi. Pedig a cigányok egységesen döntöttek a fenti célok mellett, nem úgy, mint az I.
kerületi önkormányzat, amely szemrebbenés nélkül lemond tízmilliárd forint befektetéséről a kerület, a vár javainak gyarapításába.


A cigány közélet, a RIT és a tárca tárgyalásokon egységesen képviselte az új építésű, modern, reprezentatív Országos Cigány Művészeti Központ koncepcióját. A Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselői azonban a legutóbbi tárgyaláson ultimátumszerűen közölték a cigány képviselőkkel: sem pénz, sem hely nincs a művészeti központ felépítésére.

A cigány tárgyalók nem fogadták el ezt az ultimátumot, amit még azzal is kiegészítettek, hogy amennyiben nem fogadjuk el egy megüresedett, a fővárosi önkormányzat által felajánlott iskola átépítés utáni épületét országos cigány művészeti központként, akkor egyáltalán nem lesz művészeti központ ebben a ciklusban. A cigány képviselők ragaszkodtak az új építésű és funkcionálisan a feladatokhoz tervezett épülethez, megjelölték az általuk legalkalmasabbnak tartott helyet, az eredeti nemzeti színház helyét, amit ma Gödörként ismer Budapest, kifejtve, hogy a kormány ott az alapok kiépítésébe már rengeteg pénzt befektetett, és egy létező alapra viszonylag rövid időn belül fel lehetne építeni az Országos Cigány Művészeti Központot. Az új Országos Művészeti Központ felépítése kiemelt feladatként benne van a Roma Integráció Évtizede Program 2008--2009. évi feladatairól szóló kormányhatározatban 2010. évi megvalósítási
határidővel, felelősökkel. A cigány képviselők azt is kifejtették, hogy teljes mértékben alkalmatlannak tartják, sőt nonszensznek a megüresedett iskola kijelölését a művészeti központ pontosan körülírt feladatainak, funkcióinak a befogadására.

A kérdés ezek után az, hogy mi köze lehet a várban pangó tízmilliárd forintnak az Országos Cigány Művészeti Központ felépítéséhez.

Magyarország már kezdi talán kapizsgálni, hogy többre menne a humán értékek előtérbe tolásával, mint a díszburkolatok, szökőkutak és az egyéni milliárdosok számának fejlesztési forrásokból történő növelésével.

Azzal is szembesülni kénytelen, hogy források nélkül a legkevésbé sem tud a cigányok helyzetén javítani. A szimbolikus értéket és üzenetet hordozó cigány művészeti központ humán értéke pontosan kiszámítható többszörösen megtérülő befektetés az ország jövőjébe, az emberi kapcsolatok értékesebbé válásába.

Innét nézve tehát van hely és van pénz.

Egységes elveket valló cigány képviselet is van. (Kolompár Orbánt kivéve. De ezen nem csodálkozunk.)

Van Gödör, amelyet be kell fejezni, akár az eredeti tervek felhasználásával.

És van tízmilliárd forint, amit vissza kell adni felhasználatlanul, miközben a cigányoknak a képükbe vágják: nincs pénz, és jövőre sem lesz. Mi ez? Tanulságos mese a jövőnek? "Kincs, ami nincs" játék?

Vagy vérrealitás a valós szándékokról és szándéktalanságokról.

A hazugság, képmutatás, önsorsrontás kormányzati cirkusz akrobatáitól, akik bohócba is lemennek rögtön a halálszaltó után.

De alattuk mindig van védőháló.

A cigányok alatt és felett nincs.

Amaro Drom cigány havi lap decemberi szerkesztői jegyzete

www.amarodrom.hu

C-PRESS
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-13
  Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk