Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kormány puhítja az integrációs elképzeléseket
2009-01-06 09:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kormány puhítja az integrációs elképzeléseketMohácsi Viktória szerint a törvényhozók elfelejtik, hogy minden gyereknek joga van a jó színvonalú oktatáshoz.
Az első Gyurcsány-kormány roma gyerekek oktatásáért felelős miniszteri biztosa szerint a szaktárca a fától nem látja az erdőt, amikor az úgynevezett gettóiskoláknak akar kedvezni.

 

 

 

Az integrált oktatás esetén eddig az állam többet fizetett az iskoláknak a gyerekek után, ezzel is ösztönözni kívánva a roma szegregáció felszámolását és a modern pedagógiai módszerek elterjesztését. Az oktatási minisztérium azonban az integrációs támogatás összegére emelte az úgynevezett képességkibontakoztató támogatást, amelynek nem feltétele a szegregáció felszámolása. A változtatást azzal indokolták, hogy hátrányba kerültek azok az iskolák, amelyek önhibájukon kívül "szegregálnak", azaz egy gettótelepülés egyetlen oktatási intézményeként, ha akarnának, se tudnának kit kivel integrálni. Márpedig egyre több az ilyen gettóiskola. Rájuk szabták a megemelt képességkibontakoztató normatívát.

 

- Nagyon sajnálom, hogy a minisztérium puhítja a szegregáció felszámolását ösztönző jogszabályokat. Ide vezet az, ha a miniszterelnök arról beszél, hogy nem kötelező az iskolai integráció - értékeli a módosításokat Mohácsi Viktória, az Európai Parlament képviselője, aki az előző oktatási kabinet miniszteri biztosaként a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelt. Azt mondja, a jogalkotók elfelejtik azt az alapelvet, hogy minden gyereknek joga van a jó színvonalú oktatáshoz. Mohácsi szerint a gettótelepülések iskoláin úgy is segíthettek volna, hogy speciálisan az ő helyzetükhöz igazítva, és kizárólag számukra tesznek elérhetővé többletpénzt.

 

Az alapelvet, a szegregáció tilalmát, két törvény is szabályozza: a közoktatási, amely rendelkezik a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, illetve az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló jogszabály. Az új szabályok nemcsak a szegregáló intézményt jutalmazzák (akár olyan iskola is igényelheti, ahol a hátrányos helyzetű tanulók aránya száz százalék), hanem elősegíti ezzel együtt az alacsonyabb szintű oktatást is. A 2003-as reformnak épp az volt a lényege, hogy ne csak a kulturális keveredést segítse elő, hanem - az integrációs normatíva bevezetésével - ösztönözze az egyházi, önkormányzati intézményeket is a jobb minőségű oktatás bevezetésére. Mohácsi Viktória a körzethatár-módosítás szigorításában nem hisz, tapasztalatai szerint azokat az önkormányzatok úgyis a település tervezett beruházásaihoz alkalmazkodva alakítják ki.

 

Havas Gábor szociológus sem tartja jó változásnak, hogy a képességkibontakoztatásért és az integrálásért az állam ugyanannyit fizet, bár szerinte nem ez az alapvető probléma. A halmozottan hátrányos helyzet meghatározásának hiányosságai miatt (a bevallás a szülő állításain alapul, aki sokszor nem a valós adatokat közli, a településnek pedig nem érdeke, hogy ezeknek utánajárjon) megbízhatatlanok az adatok, így az iskolák bevételeik maximalizálásához alakítják az arányokat. Álláspontja szerint ez nemcsak az integráló oktatást vállaló intézmények esetében vet fel kérdéseket, hanem az összes oktatási elemzés - köztük a deszegregációt célul tűzők is - rossz adatokra épül.

 

A módosítások lényeges eleme a körzethatárok kijelölésének szigorítása (az iskolai körzethez tartozó hátrányos helyzetűek aránya nem térhet el 15 százaléknál nagyobb mértékben a településen élő hátrányos helyzetűek arányától). Az Oktatási Hivatal jogkörét kiszélesítették: ha jogsértést észlel, pénzbüntetést szabhat ki, vagy akár be is zárathatja azt az iskolát, amelyikről kideríti, jogtalanul különíti el a hátrányos helyzetű, roma gyerekeket. (Ó. M. D.)

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek