Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Durrog, durrog, de nem durran - Mitsoura
2009-01-03 11:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Durrog, durrog, de nem durran - MitsouraMiczura Mónika és csapata a Mitsoura nemrég jelentkezett második anyagával. Országimázs ide, országimázs oda, én a hallgatása közben halálra untam magam, félálomban pedig az ágyam körül táncoló cigánygyerekeket hallucináltam.

 

 

 

Fiatal lányként - 17 évesen - került be az Ando Drom zenekarba, akiknek segítségével néhány év alatt világhírű roma-folklór előadóvá vált. Számos külföldi produkción (több mint 100 lemezen, filmben, színdarabban) hallhatjuk a hangját világszerte, Palya Beához hasonlóan az egyik legjobb országimázsunk külföldön. Ennek megfelelően van ejájulós/hivatalos méltatás:

 

"A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja és egyedi előadói tehetsége révén rangos helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. A virtuóz hangszeres játék, ötvözve korunk progresszív elektronikus zenéjével és az élő videó-animáció magával ragadó képi világával, feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit: a nemzetközi worldmusic fesztiválok állandó vendégei.

 

A művésznő néhány éve szólóprojektbe kezdett Mitsoura néven. Az önálló anyag elkészítéséhez azonban szükség volt társakra is, hosszú keresgélés után Mónika megtalálta a megfelelő zenésztársakat Szalai Péter (tablaművész), Monori András (hangszervirtuóz), Lukács Miklós (a Dresch Quartet cimbalmosa) és Moldvai Márk (a Neo volt tagja) személyében."

 

Első anyaguk Mitsoura címmel jelent meg szerzői kiadásban 2003-ban, majd idén elkészült második anyaguk, a Dura Dura Dura.

A hivatalos sajtóanyag szerint tehát egy különleges, roma-indiai hatások izgalmas, kísérletező és modern egyvelegét kellene kapnunk. A valóságban azonban más a helyzet: hiába a jó nevű és (el)ismert zenészek "komplexitásra való törekvése", hiába a különleges, tradicionális hang és a szuggesztív előadásmód, a Dura Dura Dura egy közepes és könnyen felejthető anyag. Az első album sem fogott meg igazán, ennek ellenére kíváncsian vettem kezembe a másodikat, hátha van valami plusz benne.

 

De inkább csak mínuszokat találtam...

 

Durrog, durrog, de nem durran - MitsouraLehet akármennyire különleges, izgalmas és magával ragadó Mitsou hangja, engem igazából marhára idegesít, kizökkent a zenehallgatásból. Csak igazán különleges hangú énekesnőknél, mint pl. Björk tapasztalható, hogy valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon nem. Björk hangját szeretem, de Mitsou-ét gyorsan megunom (és itt azért már nagyban eldőlt az anyag sorsa nálam).

 

De még ha az énekhang nem is tetszik ekkora mennyiségben, attól a zene még tartogathat meglepetést. Meglepődni a zenei körítéstől sem fogunk: autentikus a zene, virtuóz a hangszerkezelés, ez azonban egy világzenei lemeznél alapvető kitétel. Viszont se nem modern, se nem különlegesen magas színvonalú (még kivetítőkkel, meg animációkkal sem tudom elképzelni, hogy felejthetetlen élményt nem adna....)

 

Az igaz, hogy a csapatba különböző zenei világokból érkező tagok mind-mind hozzák a saját ötleteiket, technikájukat, és ezek fel is ismerhetőek a második lemez számaiban, azonban az ebből kialakuló indiai, roma, jazz és elektronikus mix semmivel nem több, vagy magasabb színvonalú, mint más hasonló "világzenei" produkciók (pl. a Goulasch Exotica, amire már legalább lehet táncolni).

 

Lehetne egyébként

 

Egyfajta roma Björként bevállalósabb, előremutatóbb és kísérletezőbb zenei alapokra el tudnék képzelni valami érdekesebbet, de akinek tetszik a Mitsoura (a többség így lehet ezzel), annak jól van ez így. Nálam az előző lemez sorsára jutott (kuka), viszont mindenkinek tanácsolom, hogy azért tegyen vele egy próbát, hátha nem sokall be...

 

C-PRESS - Zene.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek