Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Füstbe ment a borsodi vajda terve
2009-01-03 11:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Füstbe ment a borsodi vajda terveKözgyűlések, kerekasztal-beszélgetések, lakossági fórumok legfontosabb napirendi pontjává vált Borsod megye közbiztonságának romlása. A bűnesetek elszaporodása miatt a közelmúltban konfliktusmegelőző irodát nyitottak Miskolcon, roma szervezetek összefogásával, s a megyeszékhely legkritikusabb pontjain városőrség kezdte meg működését. A vajda szerint a közbiztonság romlása összefügg a cigánybűnözéssel.

 

 

Elmérgesedett a cigányok és a magyarok közötti ellentét – szögezi le a roma és magyar körökben egyaránt tiszteletnek örvendő Lakatos Attila, Borsod megye cigány vajdája. A vajda egyenes beszédet javasol, mert úgy véli, ha sokáig a jelenlegihez hasonló távolságtartó eleganciával kezeljük a cigánykérdést – azaz elbeszélünk egymás mellett, és folyton leragadunk a megfelelő szóhasználat eldöntésénél –, akkor valóban katasztrófa fenyegeti nemcsak a megyét, de az egész országot is.

"A bűnesetek megfékezésére, szerénytelenség nélkül állíthatom, olyan elképzelésünk volt, amire már a tervezés szakaszában óriási érdeklődés mutatkozott – meséli lelkesen. – Megszerveztem volna egy félszáz főből álló roma mezőőrséget, amely járőrözik a kritikus területeken, és megakadályozza a kisebb-nagyobb bűncselekményeket. Ezek a roma rendfenntartók megjelentek volna a tömegközlekedési eszközökön, postákon, temetők környékén és minden olyan helyen, ahol fokozott veszélynek van kitéve a lakosság. Vajdaként ki merem jelenteni, hogy létezik cigánybűnözés. Legutóbb cigány testvéreimnek tettem fel a kérdést: ha húsz rablásból húszat cigány követ el, testvéreim, az mi, ha nem cigánybűnözés? Ezt a problémát akartam orvosolni, de Miskolc polgármesterétől azt a választ kaptam, hogy nem tudnak ekkora összeget elkülöníteni erre a célra. Ötvenkét ember egyévi béréhez százhúszmillió forintra lett volna szükségünk, míg a munkához használt személyautókat és telefonokat én magam finanszíroztam volna."

 

Füstbe ment a borsodi vajda terve

Lakatos Attila: elhatalmasodhat a cigány–magyar konfliktus (Fotó: MH)


Kérdésünkre, miszerint a gazdasági recesszióval összefüggésbe hozható-e a megnövekedett bűnesetek száma, azt válaszolta: határozottan állítja, hogy igenis létezik a megélhetési bűnözés. Számos esetben maga is tapasztalta, hogyha a telepen élő cigány embernek nincs pénze arra, hogy enni adjon a családjának, akkor lopni megy, még úgy is, ha tudja, büntetés jár érte. Meg kell érteni végre, hogy ezek az emberek éheznek. Bár félelmetes vízió, mégis számolni kell azzal, hogy a világ legveszélyesebb embere az éhes ember. Tehát vissza kell vezetni a munka világába ezeket az állampolgárokat, ami kétségkívül nehéz feladat, már csak azért is, mert az életmódjuk átalakult az elmúlt egy-két évtizedben. Számukra ugyanis természetes, hogy nem járnak dolgozni, délben kelnek, nincs semmi, ami motiválná őket.

Megkérdeztük a vajdát, mi a véleménye a kisebbségi önkormányzatokban folyó munkákról, a cigány vezetőkről és arról, hogy jó az a koncepció, amely a felzárkóztatást hivatott szolgálni.

"Az országos cigány vezetőkről lesújtó a véleményem, azt gondolom, alkalmatlanok a feladatukra. Sőt kifejezetten ártanak a cigányságnak, mindenekelőtt azzal, hogy inkább növelik a feszültséget, minthogy megoldást keresnének a legégetőbb gondokra. De mit is várhatunk el azoktól, akik a cigány telepekre be sem teszik a lábukat – hacsak nem a választások előtt – így aztán persze hogy nem tudják, miféle gondokkal küzdenek az ott élők" – mondja.

Lakatos nemcsak a cigány vezetőket bírálja. Mint mondja, Miskolc polgármestere, Káli Sándor, miután megvétózta a cigány mezőőrség tervét, az ötletet "adaptálva" létrehozta az Avasi Városőrséget, amelyben egyetlen romát sem találni. Pedig a vajda elgondolása szerint a felzárkóztatásnak és a bűnmegelőzésnek épp az lenne a lényege, hogy cigányok cigányoktól lássanak példát.

A legutóbbi közmeghallgatáson ugyancsak kiemelt szerepet kapott ez a téma, s a szocialista városvezető arról beszélt, hogy a közbiztonság romlása Észak-Magyarországot hatványozottan érinti, ahogyan fogalmazott: "Ez a bomba nekünk ketyeg." Megígérte, hogy az évet azzal kezdi, megvizsgálja, hogyan tudná a város segíteni a roma fiatalok rendőrré képzésének finanszírozását. Bár a bűnmegelőzés kérdésében módszertani konfliktusok még akadnak, Horváth István, a miskolci roma kisebbségi önkormányzat elnöke is úgy véli: "Visszatartó erő lehet, ha a járőrszolgálat tagjai között felbukkannak roma származásúak is."

 

C-PRESS - Magyar Hírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek