Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus
2009-01-02 12:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsidó, néger, cigány Hitler komplexusDivatos téma manapság a rasszizmus, tüntetőket és ellentüntetőket egyaránt megmozgató kérdés. Nem véletlen, hogy a soknemzetiségű Laboratorium Anime társulatát is megihlette: darabjuk, a „Hitler komplexus" már címével is provokál, olyannyira, hogy még Tomcat és barátai is befizettek az előadásra. Ahogy mi is.

 

 

 

Bár a darab címe felhívás keringőre, a Hitler komplexus sokkal inkább ironikus szatíra, mintsem botrányos megmozdulás. Csupán annyi történt, hogy hasonlóan az ősszel bemutatott Gecy című darab kampányához, a kétfelvonásos tragikomédia alkotói jó érzékkel éltek a figyelemfelkeltés eszközeivel, mind a darab címét, mind a szórólapot illetően, amelyen ádámkosztümben, fügefalevél helyett kosárlabdával mosolyog egy fekete srác.

Ez a momentum az, ami még Tomcatéket is felhergelte és az Oktogonon kezükbe nyomott „meztelenül vigyorgó nigger” hatására úgy döntöttek, ezt nekik is látniuk kell. Ám – mint Tomcat írja: szerencséjükre – csalódniuk kellett, a meztelenkedés ugyanis nem része az előadásnak.

 

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus

 

Adott egy beszédes nevű fiú, Nárcisz (Hajagos Mihály), aki igen érzékeny, hisz a világbékében és az emberi jóságban, emellett multikulturális a baráti társasága, így megfér benne Kohn, a zsidó (Korcsmáros András), Zsiga, a cigány (Burai Kálmán), Emese, a mongol (Monhor Viktória) és egy fekete férfi (Debrah Dennis) is.

Bár barátok, nem tudnak kibújni a társadalomban megbújó rasszizmusból, ezért terápiás csoportként is működnek, ahol a recept egyszerű: szembe szidják egymást, kifejezetten a közismert sztereotípiák alapján (a cigány lop, a zsidó hazudik, a ferde szemű lelkesedik, a fekete egyszerűen köcsög), hogy ezzel lépjenek túl az előítéleteken.

A darabot meseszerű dramaturgia jellemzi, így szükségszerűen feltűnik az ellenpólus (a rasszista brigád) és a két csoport közötti, mindent felforgató szerelem. A náci-rasszista banda már megjelenésében is torzított karikatúra: három nő és egy közöttük őrlődő férfi alkotja a kemény magot, mindannyian fekete bőrcuccban, a hölgytagok rikító sminkben, miniruhában és térdig érő bőrcsizmában feszítenek.

 

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus

 

Ami összeköti őket, az a világuralmi szervezkedés, no meg a versengés az egyetlen hímnemű tagért, aki talán a legszerencsétlenebb négyük közül. Bár John (Mitre Péter) tettre kész, szüksége van a vezetésre, így aztán játékszere lesz a domináknak, akikről utóbb kiderül, hogy inkább a közös csínytevés, mintsem a rasszizmus izgatja őket. Anna (Balatoni Emese) azonban, miközben feladata szerint behálózza a befolyásolható Nárciszt, maga is szerelembe esik.

Nárcisz is a szerelem megszállottja lesz, a baráti körben pedig felüti a fejét a gyanakvás, miközben a banda szexuális túlfűtöttségben veszekszik – a második felvonás pedig mintegy csattanóként igyekszik tanulságot szolgáltatni. Egyre gyorsulnak az események, borul a régi rend, hullanak a szereplők, miközben Nárcisz teljesen kivetkőzik magából, haját félrefésüli, öltönybe öltözik és Hitler-bajuszt fest magának – így toppan be a színpadra, hogy előrevetítse: tragédia következik.

Mivel díszlet nincs – kivéve egy támlás faszéket, amely a hol sírkőként, hol székként, hol pulpitusként funkcionál – a banda üde színfoltja a darabnak, feltűnésükben mindig ott rejlik a dinamizmus, a felforgatás, a bonyodalom – nélkülük nem lenne tragédia, és így komédia sem. Jobban járunk, ha szimbolikusnak tekintünk mindent, a terápiát, a temetőt, a bandát, Nárcisz átalakulását, a nemzetiségi karaktereket – ahelyett, hogy elvesznénk a jelenetek közötti valósághű összefüggés keresésében.

A rendezőnek, Abdullin Szárdár Tagirovicsnak nem ez az első társulata, a latinosan csengő Laboratorium Anime előtt az ő neve fémjelezte többek között a Porno Színházat is, amely nevével ellentétben nem a pornóról szólt, hanem a „mai szexuális valóság hibáit” tanulmányozta, „komikus elemekkel fűszerezve”. A Zöld Macska kis színpados, belterjes színházához képest – ahol már jó néhányszor fellépett a társulat – teljesen más játékot kívánt a mostani klasszikus helyszín (a Duna Palota színházterme), itt be kell játszani a színpadot, és az impozáns nézőteret – nagyot kell szólnia ahhoz a darabnak, hogy a színpad és a néző közötti kontaktust megteremtse.

 

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus

 

Vannak jelenetek, amik így sikerülnek, így például a katartikus, és a színfalak mögötti hanghatásoknak köszönhetően élethű születéstörténet, amelyet Nárcisz ad elő; a Jayre és Néma Bobra emlékeztető páros betoppanásai (itt egy hegedűs leányzó és egy bodros hajú magnós srác a megfelelőjük), a kiskacsa fürdik akkordjainak felcsendülése az anya-fiú kapcsolat érzékeltetésére, vagy a Hitlerré avanzsált Nárcisz német beszéde – ezek ugyanis elérik a közönség ingerküszöbét, nevetést, avagy döbbenetet vonnak maguk után.

Ami Tomcat és barátai ingerküszöbét illeti, náluk más vágta ki a biztosítékot, az utolsó nagy monológban ugyanis – miután Nárcisz temérdek népet felsorol sztereotípiáikkal egyetemben – elhangzik a következő pár sor: „Elnézést szeretnék kérni a kimaradt népekért és kultúrákért! Tudom,hogy vannak köztünk ínyencek.Tetszik például ismerni Magyarországot? Nem? Nem csodálom, minden szart nem ismerhet az ember.”

A színészektől megtudtuk: itt négyen egyként kiáltottak fel, hogy „anyád!”, és később a rendezővel is megpróbálták megértetni, hogy azért ezt mégsem kellett volna. A darab nyilvánvaló metodikájába azonban – miszerint polgárpukkasztással ébresszünk gondolatot – ez teljesen belefért, és csak annyiban bírt sértéssel, mint a többi kifakadás („büdös cigány, büdös zsidó, büdös nigger, hogy dögölnétek meg mind”).

 

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus

 

A hatáskeltéshez az alkotók a humort, vagy jobban mondva a fekete humort hívják segítségül, ami esetenként jól sül el (Nárcisz végső elkeseredésében sírgyalázással fenyegeti anyját, a roma Zsiga úgy szereli le a bedühödött Kohnt, hogy hívja nemlétező rokonait, a fekete férfi Babits Mihály Fekete országát szavalja), míg más helyütt nem csattan kellően nagyot: bár nem rossz ötlet, hogy a pszichésen kikészült Anya (Fazekas Veronika) folyvást laposüvegből kortyolgat, de már kevésbé eredeti, hogy újra és újra azt mormogja a közönség felé, hogy „ezek a mai fiatalok”.

Az amatörizmus persze érezhető, de vannak hiteles színészi játékok; a Nárciszt alakító Hajagos Mihály ösztönből, belülről játszik, viszi a darabot előre, miközben teljes lelki átalakuláson megy át, az Anyát alakító Fazekas Veronika orgánuma sem szól rosszul, és kellőképpen bátor a játéka, bár néha túlzásba viszi a magyarázó, ugyanakkor butácska asszony szerepét.

Jól sikerült karakterré formálódott a zsidó-cigány páros, párbeszédeik lazák, megjátszás nélküliek, könnyedséget csempésznek a jelenetekbe, és ugyanígy összeszokottságról tanúskodik a bandatagok közötti együttműködés, amit a két csinos hölgy (a butácska Lujza és a parancsolgatós Diána) rivalizálása már-már bohózattá formál.

Ami az esszenciát illeti, több szálon fejthető fel, mire is törekednek az alkotók. A történet szintjén kiderül, hogy bár a különböző kultúrák jól megférnek egymással, ha a gyűlölet éket ver közéjük, ember embernek farkasa lesz, fajra való tekintet nélkül. Nem mentesülhetünk a darab tanmeseként való értelmezésétől sem (erről a lexikonszerűen előadott részek gondoskodnak, amelyeket mellesleg egészen eredeti módon oldottak meg), azaz szükségszerűen elgondolkodunk azon: létező probléma-e a rasszizmus, és ha igen, miért létezhet, mihez kezdjünk vele, egyáltalán kell-e nekünk ezzel bármit is kezdenünk?

 

Zsidó, néger, cigány - Hitler komplexus

 

Izgalmas, de kétélű kísérletezés. Kérdés, hogy a nevelési szándék mennyire határozza meg a darab tartalmát és mondanivalóját. A kezdeményezés nyilvánvaló értékei mellett úgy néz ki, túl sokat szeretettek volna markolni, pedig itt a kevesebb több lett volna. Elég csak arra gondolnunk, hogy a valóban színes, különböző nemzetiségeket felölelő társulat már önmagában üzenetközvetítő, és egy, a színészeknek több szabadságot engedő darabban hitelesebben jött volna át a lényeg.

Következő előadások:
2009. január 17. 20:00 - Zöld Macska Diákpince
2009. január 30. 20:00 - Duna Palota

 

C-PRESS - zoom.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek