Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romakérdés: Martin Luther Kingre lenne szükség
2008-11-28 10:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romakérdés: Martin Luther Kingre lenne szükségKállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálatot indít a szegedi Cserepes sor ügyében. A biztos a delmagyar.hu-nak elmondta: a mentor-programból ki kell szűrni az alkalmatlan pedagógusokat.

 

 

 

- Az elmúlt hetekben roma családok ellen elkövetett bűncselekményektől hangos a hazai sajtó. Bár négyen meghaltak, sokan mégis azon vitatkoznak, hogy etnikai indíttatásról van-e szó...


- Én csak remélem, hogy ezeknek a gyilkosságoknak nem rasszista indítékai voltak. Amíg az elkövetők nem kerülnek elő, semmit nem lehet biztosan állítani.

- Kollégája, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman hallatta hangját a két szegedi mentortanár ügyében, aki egy nyílt közösségi fórumon cigányozott. Aáry szerint az ilyen tanárok alkalmatlanok. Ön szerint?


- Az ilyen esetek vadhajtások. Számunkra intő jel, hogy már a mentorok kiválasztásánál alaposabban kell eljárnunk. Már az elején ki kell szűrnünk az előítéletekkel rendelkező pedagógusokat. Ezt a munkát nem lehet eléggé megfizetni, nem is a pénzről szól, hanem a hivatásról.

- Hány panasz érkezik Dél-Magyarországról?


- Csupán néhány bejelentésről tudok. Csongrád megye, illetve Dél-Magyarország nem tartozik a problémás régiók közé. Elárulom, hogy hamarosan egy nagyobb vizsgálatot indítok el a szegedi Cserepes sor ügyében. Az itt élők arra panaszkodnak, hogy ugyanannyi bérletet kell fizetniük az IKV-nak, mintha a belvárosban laknának. Egyelőre nem akarok állást foglalni ebben az ügyben. Szeretnék mindent tisztán látni. 

 

Romakérdés: Martin Luther Kingre lenne szükség

Kállai Ernő: a mentori munkát nem lehet eléggé megfizetni 

 

- Korábban állami szinten próbálkoztak a roma gyerekek integrált oktatásával, nem sok sikerrel. Veszett ügynek tartja vagy esélyt lát a szegregáció visszaszorítására?


- Pozitív jelenségként említeném a hódmezővásárhelyi kísérletet. A város egy működő modellt dolgozott ki a hátrányos helyzetű, roma származású gyerekek integrációjára. Arra gondoltunk, hogy később a vásárhelyi tapasztalatokat az ország más részein is kamatoztatni lehetne.

- Vásárhelyen miért működik, holott máshol csupán csekély eredményeket értek el?


- A vásárhelyi modell sikere mogott elsősorban az áll, hogy komoly előkészítés után vágtak neki a megvalósításnak. A mentori rendszer itt működik, és a lakosság nagy része megértette a program lényegét. Például olyan akciókat szerveztek, hogy a roma és a fehér gyerekeket együtt üdültették.

- November 4-én, az Egyesült Államokban megválasztották az első színesbőrű elnököt. Barack Obama győzelmét történelmi eseménynek titulálják. Kisebbségi kutatóként hogyan vélekedik?


- Obama egy fontos jelkép. Őt nem a bőre miatt választották meg, hanem mert jó politikus. Az Egyesült Államokban a szegregáció nagyon erős volt. Erősebb, mint Magyarországon bármikor is. Az elmúlt évtizedekben felnőtt egy afroamerikai középosztály. Véleményem szerint a sikerük titka, hogy komolyan vették az emancipációs törvényeket. Nemrég még az egyik amerikai egyetem hallgatói sorfallal állták el egy fekete diáklány útját, aki felvételizni akart az intézménybe. Ma meg már afroamerikai elnökük van.

- Apropó, ha már érintettük a tengerentúli polgárjogi mozgalmat. Magyarországnak egy Barack Obamára vagy egy Martin Luther Kingre lenne szüksége?


- Obama még korai lenne Magyarországon, inkább egy King-típusú integratív kisebbségi politikusra lenne szükség. Egy olyan karizmatikus személyre, akit a többségi társadalom is elfogad, ugyanakkor egy mozgalmat indít el, és össze tudja fogni a roma kisebbséget. Az integráció ugyanis kétoldalú.

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek