Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hogyan nyerhetnek a vesztesek?
2008-11-26 07:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hogyan nyerhetnek a vesztesek?Alapítványunk öt éve, antidiszkriminációs törvényünk megszületése óta védi a roma gyerekek jogait. Húsz éve gyakoroljuk hazánkban demokratikus jogainkat. Olyan alapvető vívmányaink vannak, mint a szabad iskolaválasztás vagy az önkormányzati autonómia. Sajnos az utóbbi években ezeket néhány polgármester és település - sajátos értelmezéssel - a roma diákok távol tartására használja.

 

 

 

A szabad iskolaválasztást szabad diákválasztásként értelmezik, az önkormányzati autonómiát a kiskirályságok visszaállításának gondolják. Ez a helyzet Kaposváron is, ahol Szita Károly polgármester kijelentette: senkinek semmi köze a cigányiskolához, s úgyse fogja bezárni.

 

Nyíregyháza, Miskolc, Hajdúhadház, Kecskemét, Jászladány, Kerepes, Sződ, Tiszatarján, Kesznyéten stb. - hosszú a sora azon kelet-magyarországi településeknek, ahol eljárást kezdeményeztünk a roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt. De a szegregáció régiótól és a település vezetőinek politikai beállítottságától függetlenül az egész országban jelen van. Ezért nemrégiben bepereltünk dunántúli nagyvárosokat, először Kaposvárt, majd Győrt is.

 

Összefoglalom, mit kell tennie annak, aki a példánkat követni kívánja:

 

1. Tényfeltárás. Először a cigányiskola körzetében élő telepi szülők-gyerekek körében. Ahol kiderül, hogy elégedetlenek a cigányiskola szolgáltatásaival, de beletörődtek, hogy az ő gyereküket máshová úgysem veszik fel.

 

2. A beszerezhető dokumentumokból (pedagógiai program, különböző jelentések) kideríthető, ha az iskola diákjai túlnyomórészt romák, a szolgáltatás színvonala pedig alacsony (továbbtanulási mutatók, kompetenciamérés).

 

Ez nagyjából elegendő is a perindításhoz. A felperesnek ugyanis nem kell mást bizonyítania, mint az etnikai alapú elkülönítést és a szolgáltatás minőségéből fakadó hátrányt. Nem kell firtatni a szándékot sem, hiszen a jogsértés mulasztással is elkövethető (vagyis kedves jelenlegi és leendő alperesek: mulasztásban vannak, ha nem tettek semmit a szegregáció ellen!)

 

3. Bár az iskolalátogatás a per szempontjából nem föltétel, nem illik kihagyni, már csak azért sem, hogy a rendszerint pánikoló és személyes sértettséget érző igazgatókat megnyugtassuk: nem ők a hibásak. Cserébe ellátnak minket egy sor, a perben felhasználható információval (pontosan tudják a roma diákok számát, bár "nem tartják nyilván", s panaszkodnak, hogy milyen rossz állapotban van az iskola, hiányos a felszerelés, nem költ a város a fejlesztésre...)

 

4. Aztán kötelező bezsebelni a kudarcot a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzattól is. A CKÖ elnöke elmondja, hogy ismeri a helyzetet, éppen ezért az ő gyereke nem is oda jár! Egyetért a céljainkkal, de sajnos nem támogathat... Ilyenkor biztosítjuk a CKÖ képviselőit, hogy nem várunk nyilvános támogatást, csak annyit, hogy ne tegyenek keresztbe. Eddig egyedül a hajdúhadházi CKÖ állt ki a gyerekek mellett, a többi legalább nem tett keresztbe. A kaposvári példa kirívó: Bogdán Imre CKÖ-elnök belemondja a kamerákba, hogy jó ott a cigány gyerekeknek, ahol vannak, és saját kezűleg kezd aláírásgyűjtő kampányba a törvénytelenül működő iskola megmaradásáért.

 

5. Mielőtt a bíróhoz szaladnánk, megpróbálunk egyezségre jutni a városvezetéssel. Hisszük, hogy hazánk tele van okos, törvénytisztelő polgármesterekkel, akik nem kívánják elkerülhető perekbe ölni energiájukat és a köz pénzét, inkább elfogadják, hogy a roma gyerekeket is ugyanazok a minőségi szolgáltatások illetik meg, és hogy az integráció nem választható úri passzió, hanem kötelezettség.

 

Eddig Szeged volt az egyetlen település, mely a per megindítása előtt bezárta a cigányiskoláját, a többi polgármester csak ígérgette, hogy tesz majd valamit, felmenő rendszerben megszünteti az iskolát. Egyetlen polgármester volt, aki a levelünkre nem is válaszolt érdemben: a kaposvári.

 

6. Megállapodás híján muszáj perelni!

 

Miután az első két pont szerint a keresetet megalapoztuk, az alperesen, jelen esetben az elrettentő például választott kaposvári önkormányzaton a sor. A bizonyítási teher megfordítása azt jelenti, hogy a településnek kellene bizonyítani, hogy a cigányiskola fenntartása nem a roma diákok elkülönítését szolgálja, hanem...

 

A tárgyalóteremben az élet drámája gyakran komédiába fordul át, amikor az alperesek elkezdik előhúzni ugyanazokat a hamis kártyákat.

 

- Először: firtatják a perbeli legitimációnkat: "Mohácsi Erzsébetnek semmi köze a Pécsi utcai iskolához, Kaposvárhoz" - mondja a város polgármestere, mivel neki nincs köze az élő magyar joghoz, mely a jogvédőknek lehetőséget ad ún. közérdekű igényérvényesítési eljárásra, megkímélve a szülőket az esetleges megtorlástól.

 

- Azután az állásukat féltő pedagógusokon keresztül elkezdődik a szülők kampányszerű győzködése: "ennél jobb iskolája úgysem lesz, itt mi legalább szeretjük a cigány gyerekeket", "a másik iskolában csúfolni fogják", "ott sokat kell majd fizetni, nincs ingyentankönyv meg ebéd", "le fog maradni a gyerek". A legelszántabb (legálszentebb) pedagógusok még a családokat is sorra látogatják.

 

- Az anyagilag kiszolgáltatott helyi cigány önkormányzatot is megpróbálja a település a költségvetésük megemelésével kecsegtetni, vagy megcsonkításával zsarolni, hogy cinkosok legyenek a törvényszegésben, és bebiztosítsák a munkanélküliséget a romák következő generációinak is.

 

- Az aláírásgyűjtéssel is megpróbálkozik minden alperes önkormányzat. Nyíregyházán az állásukat féltő pedagógusok házaltak a roma szülők aláírásaiért az iskola bezárása ellen, majd egy hónap múltán egy helyi roma egyesület elnöke ugyanazon szülőktől az iskola bezárása mellett gyűjtötte be az aláírásokat. A per kimenetelét egyik sem befolyásolta. (Törvénytelenség fenntartására hiába gyűjtenek aláírásokat.) Sok kaposvári aláíró nem is az iskola körzetében él, és többeknek nem is jár oda gyereke.

 

- A szegregációhoz leginkább ragaszkodó településeken valahogy mindig megjelenik a Magyar Gárda. Kedves leendő alperes önkormányzatok, ha már a nyilvánosság előtt nem vállalnak közösséget a gárdával, ne is adjanak nekik teret.

Egyetlen célravezető megoldás, amit az önkormányzatoknak ajánlani tudunk még a per előtt, a per helyett, az a beismerés. Kövessék Hódmezővásárhely példáját, ahol minden nyomás nélkül felszámolták a szegregációt. De nem késő lépni az eljárás közben sem, ahogy Nyíregyházán tették. Megvárni a pervesztést, huzamos bizonytalanságban tartani mindenkit, aztán bocsánatot kérni az érintettektől, és végül kizárólag kényszerből integrálni - ez a legrosszabb megoldás mindenkinek. És akkor az ítéletre alapozható egyéni kártérítési keresetekről még nem is beszéltem... Több ilyen perünk folyik. A mai magyar iskolák kb. harmada elkülöníti a roma diákokat: melléképületekbe, osztályokba vagy külön iskolákba. Ezzel mind az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, mind a közoktatási törvényt megsértik. A kedvenc idézetem Horváth Edit kaposvári igazgató asszonytól: "minden nagyvárosnak megvan a maga Pécsi utcai iskolája". Mint ahogy megvannak a maguk törvényszegői, például betörői is.

 

A törvény mögött az a sokszorosan igazolt pedagógiai, pszichológiai tapasztalat áll, hogy hatalmas kárt okoz a diákok szellemi fejlődésében, ha nem tanulhatnak együtt többségi társaikkal, ha nem kapják meg a nekik járó szolgáltatásokat, ha megfosztják őket a továbbtanulás lehetőségétől.

 

Ráadásul egy szegregált iskola fenntartása a városnak nagyon sokba kerül! Többlettámogatásokat igényel, miközben a fenntartó elesik az integrációs normatívától. Minden településnek el kell készítenie a közoktatási esélyegyenlőségi tervét, ez alapfeltétele az EU-s források igénybevételének. Mivel Kaposvár terve (és polgármestere) nem akart tudomást venni a Pécsi utcai iskola törvénytelen működéséről, a minisztérium azt a tervet nem is hagyta jóvá! (Tudomásom szerint erre még nem volt példa az országban!). Szita Károly úr a törvénysértéshez ragaszkodva milliárdoktól fosztja meg a városát.

 

Egy sor cigányiskolát már bezártak. A szegedi Mórát, a nyíregyházi Guszevet, a hódmezővásárhelyi Szántót, a kecskeméti Kuruc térit. Hamarosan lakat kerülhet a miskolci József Attila, a győri Kossuth utcai cigányiskolára is, és előbb-utóbb sorra kerül Kaposvár Pécsi utcai iskolája is az öszszes többi törvénytelenül működő, munkanélküli-képző cigányiskolával együtt.

 

A szerző az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek