Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyurcsány Ferenc válaszolt a cigányoknak
2008-11-25 21:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Gyurcsány Ferenc válaszolt a cigányoknak!A Kormányszóvivő Iroda számokkal, adatokkal és programokkal igazolja a romákra költött milliárdokat.

A C-PRESS Hírügynökség 2008. november 7.-én, és azt megismételve 22.-én a www.kormanyszovivo.hu oldalon hat rövid kérdést tett fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak egy felfokozott társadalmi, politikai helyzetben.

Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a választ aláírásával együtt küldje el a C-PRESS-nek, kifejezve ezzel személyes felelősségvállalását a cigány származású magyar állampolgárok válságos helyzete iránt, és a feléjük irányuló állami, kormányzati intézkedések, fejlesztéspolitikai  célkitűzések eredményessége mellett.  

 

Sajnos a válaszokat nem közvetlenül a Miniszterelnök Úrtól kaptuk, hanem közvetlen munkatársaitól.

A Kormányszóvivő Iroda munkatársa, Csaba Lajos úr a levelében a következőket írja:

 

„A kormányfő munkájával járó rendkívül sűrű elfoglaltság – az egyes programok közé beszorított, ugyanakkor viszonylag kisszámú interjút leszámítva – sajnos nem teszi lehetővé, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen válaszoljon minden hozzá intézett kérdésre.

Megértését kérjük ezért, és bízunk abban, hogy a Kormányszóvivői Iroda kimerítő válaszokat állított össze Önnek valamennyi olyan témában, amelyről tájékoztatást kért!”

 

A C-PRESS Hírügynökség kérdései:

 

1, A romatársadalom erkölcsi, morális és politikai megítélése mélyponton van.
Több OCÖ vezető ellen, bűntető eljárások, sőt elsőfokú ítéletek is vannak.
Ilyen felfokozott társadalmi, politikai helyzetben, miért nem állítja addig őket félre, hogy a többi magyarországi cigány érdekeit, esélyeit ne rombolják tovább?

 

2, Milyen azonnali intézkedéseket tett a megélhetési gondok enyhítéséért a kormány és milyen módon vonja be a civil társadalmi szervezeteket, köztük a romákat, hogy a dolgozók, a nyugdíjasok, a kisemberek és a leszakadt rétegű romák ne haljanak éhen az elkövetkező egy évben?

 

3, Mekkora összeg van elkülönítve és milyen hatása van a Roma Évtized Programnak?

 

4, Lesz-e Európai színvonalú Roma Kulturális és Művészeti Központ több ezer négyzetméteren (a Nemzeti Színház mintájára) a magyarországi romáknak, és ha igen, akkor mikorra várható az átadása?

 

5, Mikor lesz országos lefedettség- rádió, televízió napi megjelenésű sajtó és támogatott elektronikus média a cigányoknak is?

 

6, Számít-e a romatársadalom szavazatára, ha ezek a fejlesztések, politikai döntések továbbra is elmaradnak?

 

Válaszok:

A kormány az elmúlt években megtett intézkedéseivel is többször kifejezte azt a politikai elkötelezettségét, ami a roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadék csökkentésére irányul. A társadalmi integrációt egyrészt nevesített programok, másrészt a hátrányos helyzetűeknek címzett támogatások segítik. A nevesített támogatások egyik legfontosabb eleme a Roma Integráció Évtizede Programra fordított költségvetési forrás, amelynek finanszírozásához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 között összesen mintegy 70-75 milliárd forinttal járul hozzá.

 

A jelenlegi helyzetben a kormány legfontosabb feladata, hogy csökkentse a válság hatásait, megvédje a magyar embereket, családokat és a vállalkozásokat. A világgazdasági válság minden magyar állampolgártól áldozatokat követel, a kormány célja azonban ebben a helyzetben is az, hogy azoknak nyújtson nagyobb védelmet, akik kiszolgáltatottabbak. Éppen ezért a kormány elkötelezett a Roma Integráció Évtizede Program jövő évi folytatása mellett, amelynek keretében célzott programok indultak és indulnak a jövőben is a roma lakosság életkörülményeinek javítása, felzárkóztatása érdekében.

 

 

Kormányzati intézkedések a romák társadalmi integrációja érdekében

(összefoglaló)

 

Az Országgyűlés 2007. június 25-én fogadta el a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló határozatot, ebben a kormány feladatául tűzi, hogy annak végrehajtására intézkedési terveket készítsen. Az első, két évre szóló cselekvési terv 2008-2009. évekre jelöli ki a romák társadalmi integrációjának megteremtéséhez szükséges lépéseket. A program indulása óta számos pozitív kezdeményezéssel járult hozzá több ezer roma honfitársunk életének megkönnyítéséhez, társadalmi integrációjának megvalósításához.

 

Roma Integráció Évtizede Program 2008-as intézkedései

 

1. Esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitika bevezetése

A kormány a forrásokhoz – köztük az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaihoz – való hozzáférés megkönnyítése érdekében az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitika bevezetéséhez szükséges útmutatókat dolgozott ki. Az e célra létrehozott tárcaközi munkacsoport által készített útmutató célja, hogy biztosítsa, hogy az uniós forrásokra pályázók ne hagyhassák figyelmen kívül a hátrányos helyzetű kistérségekben, szegregált lakókörnyezetben, rendszeres szociális segélyből élők foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási programokba történő bevonását.

 

Az esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitika megvalósulásának jó példája a 2008-ban a Regionális Operatív Program keretében meghirdetett ún. Funkcióbővítő – és Integrált, szociális jellegű városrehabilitációs pályázat. Ennek során a pályázó önkormányzatoknak Integrált Városfejlesztési Stratégiát és ennek részeként Anti-szegregációs Tervet kellett készíteniük. Összesen mintegy 160 terv készült el, amelyek célja a romatelepek megszüntetése, az ott élők integrációja. A kormány a tervek elkészítéséhez szakmai segítséget nyújtott: a szakértők ellenjegyzésükkel garantálták a tervek megfelelőségét, valamint azok megvalósítását, végrehajtását is segítik.

 

2. A Biztos Kezdet Program

A Biztos Kezdet Program modellkísérlete 2003-ban indult. A program elsősorban a legfiatalabb korosztályt célozza meg 7 éves korig. A program célja annak biztosítása, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek ebben a korban teljes körűen hozzáférjenek az egészségügyi, gyermekjóléti és szociális szolgáltatásokhoz. A program elősegíti a szegregáció elleni küzdelmet és a szegény gyermekek iskolázási esélyeinek javítását is.

 

A Biztos Kezdet Program 2008. I. félévében 44 településen működött. Vannak olyan családok, akik a program által nyújtott szolgáltatásokat rendszeresen igénybe veszik, illetve vannak olyanok is, akik csak eseti jelleggel. 2007-ben becsült adatok alapján mintegy 1000-1500 gyermek vett részt a programban, hozzávetőlegesen 2008-ban is hasonló nagyságrendű a részvétel.

 

A Biztos Kezdet Program első pályázati kiírásra 2008-ban került sor a TÁMOP keretében. Ezen, az ESZA Kht által kiírt pályázaton 38 szervezet / intézmény nyert támogatást összesen 65 millió forint értékben. A pályáztatás során az elsődleges célcsoport a leghátrányosabb helyzetű települések voltak. A 2009. évtől a program forrását a TÁMOP 5.2.2. biztosítja, elsődleges célcsoportját pedig a leghátrányosabb helyzetű települések lakói alkotják.

 

3. Oktatás, ösztöndíjprogramok

1996 óta létezik a tehetséges, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező roma diákokat támogató speciális tanulmányi ösztöndíj-rendszer a köz- és felsőoktatásban. A programra 2008-ban 564 millió forint állrendelkezésre.  

 

A 2005. szeptemberében elindított több elemből álló Útravaló Ösztöndíjprogram három alprojektje a tehetséges, de nehéz körülmények között élő hátrányos helyzetű diákok iskolai előrejutását segíti. 2008-ban 2 milliárd forint áll rendelkezésre a program megvalósítására.

 

Az iskolai szegregáció felszámolása és megelőzése érdekében pontosabb lett az általános iskolai felvételi körzetekre vonatkozó szabályozás. (A szabályozás lényege, hogy az egyes felvételi körzetben a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya legfeljebb tizenöt százalékkal lehet magasabb, mint a település egészére kiszámított arányuk.)

 

Szintén az iskolai szegregáció felszámolását szolgálja az a rendelkezés, amely a hazai és uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételévé teszi az esélyegyenlőségi útmutató elkészítését.

 

2009. január 1-től a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei óvodáztatási támogatásra lesznek jogosultak, abban az esetben, ha gyermeküket legkésőbb a negyedik életévükben beíratják az óvodába. Az óvodáztatási támogatás összege első alkalommal 20 000  forint, a további alkalmakkor pedig 10 000 forint.

 

4. Foglalkoztatás

 

4.1 A TÁMOP 1.1.2 „Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért” elnevezésű program új szolgáltatásokkal, támogatási formákkal kívánja segíteni a munkaerő-piacra való be- illetve visszajutást. A program lebonyolítói a regionális munkaügyi központok, amelyek 2 év alatt csaknem 20 ezer halmozottan hátrányos helyzetű regisztrált álláskereső, valamint a munkaerő-piacról kiszorult személy foglalkoztatási esélyeit, a munkaerőpiacra történő visszatérését kívánják javítani, illetve segíteni.

 

4.2 A „Lépj egyet előre! II.” projekt kiemelt figyelmet fordít a felzárkóztató és szakmai végzettséget nyújtó képzések megszervezésére, illetve arra, hogy ezekbe minél magasabb arányban kerülhessenek be roma származásúak. A projekt 2007. szeptember 1-től 2009. augusztus 31-ig tart, és a keretében országosan legalább 22 ezer felnőtt képzésének támogatására nyílik lehetőség. Új elem az előző programhoz képest, hogy a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők 150 teljesített óra után képzési támogatásként a minimálbérnek megfelelő összegű támogatást kapnak.

 

4.3 Az uniós forrásból finanszírozott „Nem mondunk le senkiről - Esély a leghátrányosabb helyzetű térségekben élőknek" elnevezésű zászlóshajó program 33 kistérséget érint, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kiegészítő programjaival és támogatásaival 47 kistérségnek (a Dél-dunántúli régióban 9, az Észak-magyarországi régióban 15, az Észak-alföldi régióban 15, a Dél-alföldi régióban 8) nyújt támogatást. A program keretén belül komplex, a területi sajátosságokhoz illeszkedő térségfejlesztési projektekkel segíti a hátrányos helyzetű térségekben élők életkörülményeinek javítását és munkalehetőséghez jutását. A programra összesen 14.5 millió forint fordítható, ennek régiók közti megoszlása a következő:

Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ                       5.784 millió Ft

Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ        4.867 millió Ft

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ                           1.891 millió Ft

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ                      1.970 millió Ft

 

4.4 A Regionális Munkaügyi Központok komplex programjai

 

A Regionális Munkaügyi Központokban elindított komplex munkaügyi, foglalkoztatást elősegítő programjaiban is prioritásként szerepel a hátrányos helyzetű térségekben élő regisztrált álláskeresők, köztük a roma származásúak képzése és hosszabb időtartamú foglalkoztatása.

 

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ 2008-ban - a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - elindított komplex programja az álláskereső és inaktív emberek foglalkoztatásáért célul tűzte ki a roma népesség minél magasabb arányú bevonását. A tervek szerint a régióban 2 864 ember számára van lehetőség, hogy bekerüljön a programba, amelynek megvalósítására 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A program célja a Közép-magyarországi régióban élő, hátrányos helyzetű emberek számára biztosítani annak lehetőségét, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszakerüljenek és ott hosszú távon meg is maradjanak.

 

A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ több projektet is elindított a hátrányos helyzetű álláskeresők, köztük a roma származásúak foglalkoztatási esélyeinek javítása érdekében. 

 

A „Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása” elnevezésű regionális programban 12 hónap alatt közel 9500 álláskereső vehet részt 3-5 alkalomból álló tanácsadáson.

Az „Esélyteremtés” munkaerő-piaci program célja, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű – közöttük roma származású – regisztrált álláskeresők számára lehetőség nyíljon a munkavállalásra, a képzésben és az egyéb munkaerő-piaci szolgáltatásban való részvételre. 2008-ban 149 álláskereső bevonására és mintegy 12 millió forint felhasználására van lehetőség.

 

Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ „Munkaerő-piaci menedzser” programjában fontos szerepet kap a munkanélküliség enyhítésében érintett és érdekelt intézmények és szervezetek tevékenységének összehangolása, partnerségi viszonyaik kialakításának elősegítése. A program célja a roma munkanélküliek elsődleges, másodlagos munkaerő-piacra történő integrálása. 119 fő roma álláskereső számára nyújt lehetőséget egy intenzív, 270 órás betanító képzésben való részvételre. Ezt követően várhatóan 60 fő a régió hátrányos helyzetű kistérségeiben, valamint cigány kisebbségi önkormányzatainál munkaerő-piaci menedzseri feladatkörben fogja segíteni a romák társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatokat. Közvetlen elvárt eredmény, hogy a képzésbe bevont és sikeres vizsgát tett célcsoportból 54 főnek 16 hónapos támogatott foglalkoztatása valósuljon meg. A program költsége 148 millió forint, időtartama 2007. október 10-től 2009. július 31.

 

A Segítő Pedagógus” program célja az álláskereső – elsősorban pályakezdő – pedagógusok foglalkoztatásának elősegítése és a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, főképpen roma tanulók esélyegyenlőségének növelése, felzárkóztatásuk elősegítése, az iskolából való lemorzsolódásuk arányának csökkentése. A jelenleg előkészítés alatt álló programba mintegy 120 embert terveznek bevonni.

 

Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ „Foglalkoztatásba vonással a bűnmegelőzés érdekében” elnevezésű munkaerő-piaci programjának célja a megélhetési bűnözés csökkentése, a célcsoport képzése, elhelyezkedésének elősegítése.A program keretében a képzést követően 11 roma származású álláskereső kezdhette meg támogatott foglalkoztatását mentorként. A mentorok havonta 20-35 hátrányos helyzetű embernek nyújtanak segítséget. A mentorok segítségével 115 fő talált munkát, alkalmi munkavállalói könyvvel pedig további 20 fő tudott elhelyezkedni. A program megvalósítására 2008. évben összesen 9,5 millió forint állt rendelkezésre. A program októberben zárult le.

 

A „Gyermek esély” szécsényi kísérleti modell munkaerő-piaci program keretében 20 fő regisztrált álláskereső 12 hónapos foglalkoztatására van lehetőség Gyermekházakban, illetve egyéb – a gyermekek nappali ellátását elősegítő intézményekben. A program így kettős célt szolgál, hiszen nem csak 20 embernek biztosít munkát, hanem azon álláskeresők munkavállalási esélyeit is növeli, akik a gyermek-elhelyezési problémák miatt eddig nem tudtak munkát vállalni. A program költsége 2008-ban mintegy 16 millió forint.

 

A „Romák a régióért – kistérségek felzárkóztatásáért” programját az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ az Országos Cigány Önkormányzat kezdeményezésére tervezi elindítani. A program célja, hogy képzett roma és nem roma szakemberek, megfelelő infrastrukturális háttérrel segítsenek minél több hátrányos helyzetben lévő személyt munkához, különböző programok, szolgáltatások biztosításával. Jelenleg a programot a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal véleményezi.

 

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2007-ben indította el 3 éves  „PATRÓNUS” – Pályaválasztást segítő és mentor tanár programját, melynek célja az oktatás/szakképzés és a munka világa közötti kapcsolatok erősítése, elősegítve ezáltal az iskolarendszer és a szakképzés különböző szintjeiről kilépő fiatalok számára a munkaerő-piacra való belépést és a változó munkaerő-piaci igényekhez történő alkalmazkodást. A programban 96 pedagógus vesz részt, 74 oktatási intézményben, többek között a Gandhi Gimnáziumban és a Kis Tigris Gimnáziumban is, amelyek kiemelt célja a tanköteles korú roma tanulók képzése, pályaválasztásuk, továbbtanulásuk elősegítése. A program 2007. szeptember 1-től 2010. június 30-ig tart, költségvetése mintegy 520 millió forint.

 

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által 2007-ben meghirdetett Telepeken élők lakhatási, munkaerő-piaci és szociális integrációs programja megvalósításában a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatja Váralja Község Önkormányzatát. Falazó kőműves és vakoló kőműves, valamint gyógynövénygyűjtő és termesztő képzésen résztvevő összesen 20 fő részére 6,5 millió forint képzési támogatást, valamint 10,35 millió forint keresetpótló juttatást nyújt. Ezen felül a projekt időtartama alatt dolgozó 1 fő roma koordinátor bérét és járulékait 90%-os mértékben támogatja.

 

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére 2008-ban komplex munkaerő-piaci programot indított a roma lakosság munkaerő-piaci beilleszkedésének elősegítésére. Fejér megyében a komplex program előkészítés alatt áll, 50-80 millió forint áll rendelkezésre. A program tartalma: kutatás, képzés és támogatott foglalkoztatás. Célcsoport: cigány kisebbségi önkormányzatok dolgozói, szakértők, valamint fiatal roma diplomások, összesen 20 fő. Ezt követően a program során további mintegy 150-200 fő képzésbevonása és támogatott foglalkoztatása valósulhat meg.

 

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ A tanulási-, munkakultúra és életpálya-építés alakítása hátrányos helyzetű, különösen roma tanulók körében tanoda működtetésével elnevezésű programot indított. A programban új képzettség megszerzésével juthatnak álláslehetőséghez a térségi tanodákban állástalan pedagógusok és szakmunkások, mentori és tanulást segítő tutori munkakörben. A 3 helyszínen működő tanoda lehetővé teszi kb. 100 hátrányos helyzetű, különösen roma általános és szakképző iskolai tanuló lemorzsolódásának megelőzését, felzárkóztatásukat az alapképességekben, és pályaválasztási döntésük elősegítését, valamint társadalmi beilleszkedésük javítását. A pályaorientációs rendszer keretében a Győri, Téti és Pannonhalmi kistérségekben életpálya-építési programok kerülnek bevezetésre. A program költségvetése 84 millió forint, és megvalósítása egészen 2008. június 2-től 2010. január 31-ig tart.

 

A Változó Világért Alapítvány: Horizont program – alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás című program célja az álláskeresők integrálása az elsődleges munkaerőpiacra alternatív szolgáltatások biztosításával. A programban jelenleg 100-an vesznek részt, de az újabb álláskeresők bevonása folyamatos. A program költségvetése közel 48 millió forint, időtartama: 2008. február 16. – 2009. augusztus 15.

 

A Roma Térségi Foglalkoztatási Asszisztens Hálózat „ROTFA II.” program keretében a „roma térségi foglalkoztatási asszisztensek” feltárják a helyi, térségi foglalkoztatási problémákat, összegzik a megoldási javaslatokat, lehetőségeket. Mindezek alapján olyan képzési, foglalkoztatási programokat, programelemeket indítanak be, amelyek segítségével további 120 fő hátrányos helyzetű - elsősorban roma ember - foglalkoztatását tudják biztosítani. A megyében 15 asszisztens látja el a munkaerő-piaci feladatokat. A program támogatotti létszáma 19 fő. A programot Zala megye területén 14 települési központtal és a környező településeket magukba foglaló térséggel közösen valósítják meg. A program 2007. június 11. - 2008. november 30-ig tart.

 

Az Oktatási, Felnőttképzési és Tanácsadó Esélyegyenlőségi Központ „OFTEK” létrehozásával a hátrányos helyzetű emberek súlyos munkaerő-piaci helyzetén kívánnak javítani. A Központ összetett, egymásra épülő, valamint párhuzamos modulrendszerben oktatási és képzési feladatok ellátására alakult meg. A feladatok hatékony ellátásának érdekében a megvalósítást elősegítő intézményekkel, intézményrendszerekkel felveszik, kialakítják a megfelelő kapcsolatot. A program célja az aluliskolázottság csökkentésén, megszüntetésén túl a rendszerben résztvevők mentális, szakmai felkészítése a nyílt, elsődleges munkaerőpiac által támasztott követelményeknek való megfelelésre, továbbá egészségügyi helyzetük figyelemmel kísérése, ehhez rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása. Jelenleg több mint 240 fő vesz részt a programban, azonban ez a szám folyamatosan nő. A résztvevők kb. 60 %-a roma származású. A program 2007. július 1-jétől folyamatosan működik, 2008. I. félévében további alközpontok jöttek létre, Győrben illetve Zalaegerszegen.

 

4.5 Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Programjai 2008 I. félévében


A feladatra nevesítettem és/vagy a romák társadalmi integrációja elősegítése feladatainak megvalósítására rendelt források felhasználása

 

     

 Feladatok,
programok
megnevezése

 


A feladatra biztosított összeg

  (M Ft-ban)

 Ebből a romák társadalmi integrációja elősegítése
feladatainak megvalósítására rendelt forrás

(M Ft-ban)

A programban
részt vevő
romák
száma

(fő)

Tervezett

 

Tényleges

Tervezett

 

Tényleges

Becsült adat

Roma foglalkoztatási programok 2000. - 2006.

1 164 735 311,-

 

920 846 650,-

1 164 735 311,-

 

920 846 650,-

903

A roma származású munkanélküliek közoktatási intézményekben történő foglalkoztatása és képzése 2003.

286 775 185,-

 

253 640 253,-

286 775 185,-

 

253 640 253,-

61

A romák foglalkoztatását vállaló mikro- és kisvállalkozások fejlődését, megerősödését elősegítő kísérleti támogatási program  2005.

170 000 000,-

 

21 311 484,-

170 000 000,-

 

21 311 484,-

65

Roma munkaerőpiaci szolgáltató hálózat kísérleti támogatási programok 2005.- 2007.

404 990 496,-

 

263 433 110

404 990 496,-

 

263 433 110

3 185

A roma zenészek foglalkoztatásának támogatása kísérleti programok 2006- 2007.

350 000 000,-

 

38 036 245,-

350 000 000,-

 

38 036 245,-

78

Telepes Program 2006. - 2008.

814 300 000,-

 

63 683 752,-

814 300 000,-

 

63 683 752,-

1 473

Romák foglalkoztatásának elősegítése a közvetítő rendszerek eszköz és módszerkészletének fejlesztésével 2007.

110 000 000,-

 

45 440 765,-

110 000 000,-

 

45 440 765,-

80

RÁDIÓ C Kissebségi Kht. munkahelymegőrző programjának támogatása 2007.

32 000 000,-

 

31 891 038,-

32 000 000,-

 

31 891 038,-

18

 

  

 

 4.6 A Közmunkatanács által kiírt közmunka programokban a legtöbb foglalkoztatott a munkaerő-piaci szempontból nehezebb helyzetű térségekben dolgozik, az ország északi, észak-keleti részében és a dél-dunántúli térségben. E területeken, illetve az Alföldön a Tisza középső vidékén jelentős a roma munkanélküliek száma. A közmunkában foglalkoztatottaknak átlagosan legalább 35-40 %-a kerül ki a romák közül. Az idén mintegy 4,5 milliárd forint értékű önkormányzati program zajlott június 10-ig, 938 településről 7648 közmunkás dolgozott, köztük 1150 képzést kapott. .

 

Az önkormányzati közmunkaprogramok mellett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hat országos szakmai közmunkaprogramot indított tavasszal. A programban mintegy hatezer ember vesz részt, a foglalkoztatottak legalább egynegyede a szociális segélyezettek közül kerül ki. E programok teljes költsége mintegy 5 milliárd forint, amelynek nagy része költségvetési forrás, kisebbik részét pedig a programban részt vevő, koordináló szervezetek biztosítják.

 

Azokban a programokban, ahol a romák aránya a 20 %-ot meghaladja, kötelező a partneri együttműködés a helyi kisebbségi önkormányzatokkal. Ez a munkások és a képzésre alkalmasak kiválasztását, a munka irányításában való részvételt is jelentheti. Az ÖCO képviselői rendszeresen részt vesznek a Közmunka Tanács ülésein. A kisebbségi önkormányzat képviselője közmunkaprogramok helyszínein gyűjtött tapasztalatok, és a hozzá érkező jelzések birtokában segíti a roma érdekek érvényre juttatását.

 

4.7 Jelenleg valamennyi regionális munkaügyi központ foglalkoztat roma diplomás fiatalokat foglalkoztatás-szervező menedzserként. A TÁMOP 1.3.1 intézkedés keretében újabb hálózat kerül kialakításra. A roma munkatársak alkalmazásával növekedhet a roma ügyfelek bizalma a foglalkoztatási szolgálat iránt, és ezáltal emelkedhet a programokba bevont romák száma. A hálózat működésével az Állami Foglalkoztatási Szolgálat helyi szinten jobb színvonalon lesz képes a romák felzárkóztatásáért, munkaerő-piaci integrációjáért felelősséget és feladatot vállaló egyéb szervezetekkel együtt munkálkodni. A roma foglalkoztatás szervező hálózat feladata az inaktív roma származású személyek lehető legszélesebb körű bevonása a foglalkoztatását elősegítő programokba. A hálózat segíti a foglalkoztatást elősegítő intézményrendszer, illetve a civil szervezetek együttműködését és figyelemmel kíséri az egyes kistérségekben folyó, a romák munkaerő piaci integrációját, elősegítő programokat, mindennapi kapcsolatot tartva fenn a célcsoporttal.

 

5. Vállalkozásfejlesztés

 

5.1 A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008. első negyedévében központi munkahelyteremtő pályázati programot írt ki. A munkahelyteremtő beruházások támogatása érdekében meghirdetett pályázat célja új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása elsősorban az ország gazdasági, társadalmi és munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű térségeiben. Az idei esztendőben 140 vállalkozás nyújtott be pályázatot. A 140 pályázó a pályázat benyújtásnak időpontjában 5528 főt foglalkoztatott, amely létszámot további 2271 új munkahellyel kívánja bővíteni. A 2271 főből mintegy 1403 fő nyilvántartott álláskeresőt kívánnak alkalmazni.

 

5.2 A kormány 2008-ban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által meghirdetett roma mikro-, kis- és középvállalkozás megerősítését és fejlesztését támogató pályázat keretében 300 millió forintos keretből is támogatja a hazai roma mikro-, kis- és középvállalkozások piaci esélyeinek, versenyképességének növelését.

 

6. Lakhatás

 

6.1 A korábban említett esélyegyenlőség-elvű támogatáspolitika alkalmazása a Regionális Operatív Program keretében meghirdetett Funkcióbővítő – és Integrált, szociális jellegű városrehabilitációs pályázat során hozzájárul a romák lakhatási körülményeinek javításához, a lakhatási szegregáció csökkentéséhez.

 

6.2 Roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs programja

 

A program alapvető célkitűzése, hogy a telepeken, telepszerű lakókörnyezetben élők társadalmi integrációjának feltételeit megteremtse. Ennek megvalósítására a lakhatási alprogram keretében szociális bérlakások építésére, infrastrukturális fejlesztésekre és lakóépületek állagjavító felújítási munkáira került sor. A szociális alprogram keretében foglakoztatási, képzési programok indítását; a szociális ellátások igénybevételéhez szükséges feltételek javítását; a gyermekek integrált oktatásához szükséges feltételek kialakítását támogatta a tárca. Az elmúlt négy évben 30 település nyert összesen 2,875 milliárd forintos támogatást.

 

 

2005. évi program (megvalósult)

2006. évi program (megvalósult)

2007. évi program (megvalósítás alatt)

Összesen

Programban résztvevő települések

Dencsháza, Galambok, Hencida, Kerecsend, Kisvaszar, Szentegát, Szentgál, Táska, Tiszabő, Uszka

Egercsehi Garabonc, Hangony, Hidas,

Rudabánya, Sajóhídvég, Sóshartyán, Szomolya, Szúcs Tunyogmatolcs, Vasboldogasszony

Domaháza, Füzér, Füzérradvány, Kakucs, Kiskunmajsa, Somogyapáti, Szomolya, Tiszabura, Tornanádaska, Váralja

 

Programban résztvevő települések száma

10

11

10

30

(Szomolya a telep nagysága miatt két fordulóban nyert támogatást)

Támogatási keret

680.000.000Ft

400.000.000Ft

390.000.000Ft

1.470.000.000Ft

Új lakásba költöző családok száma

42

77

92

211

Felújított és komfortosított lakások száma

412

95

56

563

Képzésben részt vevők száma

28

148

325

501

Foglalkoztatásban részt vevők száma

202

39

97

338

A 2008. évi pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van, ezért erre az évre még nem rendelkezünk adattal.

 

A 2007-ben három alkalommal hirdettek meg pályázatot, melynek során 11 település (Domaháza, Füzér, Füzérradvány, Kakucs, Kiskunmajsa, Somogyapáti, Szomolya, Tiszabura, Tornanádaska, Váralja és Zsámbok) nyert támogatást. A program végrehajtása ezeken a településeken jelenleg is folyamatban van.

 

A 2008. évi pályázatot júniusban írták ki. A pályázat kétfordulós. Az első forduló benyújtásának határideje 2008. augusztus 8., a második forduló benyújtási határideje: október 30. volt. A program megvalósításának 2008. évi forrása: 880 millió forint.

 

7. Kultúra

 

A Roma Integráció Évtizede Program 2008-2009-es cselekvési terve alapján 2008. december 31-ig kell kidolgozni az állami felelősségvállalással működő országos roma kulturális központ létesítésének és finanszírozásának koncepcióját. Egy olyan intézmény kialakítására tesz javaslatot a kulturális tárca, amely – a hazai és az európai cigány kultúra méltó bemutatása érdekében – alkalmas a művészeti és hagyományápoló csoportok, alkotóműhelyek számára megfelelő helyszín biztosítására, képzések, színházi programok, hangversenyek, ünnepi műsorok, koncertek lebonyolítására, konferenciák befogadására, múzeum és kutatóközpont, valamint szakmai műhely kialakítására.

Az intézményt megalapozó szakmai kulturális koncepció határidő előtt elkészült, széles társadalmi támogatottságot élvez, így a központ az előkészítés következő fázisba léphet.

   

II. A 2009. évre tervezett intézkedések

   

2009-ben tovább folytatódnak az elmúlt években indult programok illetve újak elindítására is sor kerül a korábban elfogadott 2008-2009-es stratégiai tervnek megfelelően.

 

 • Folytatódnak az elmúlt években indított sikeres programok, mint például:

o       roma tanulók tanulmányi ösztöndíja;

o       Útravaló ösztöndíj;

o       Roma Kulturális Alap pályázat;

o       Roma Intervenciós Keret pályázat;

o       „Lépj egyet előre!” program;

o       decentralizált foglalkoztatási programok;

o       roma mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, stb.

 

 • 2009 során foglalkoztatással egybekötött képzési program indul, amelynek célja, hogy a valós és hosszú távú foglalkoztatás mellett – képzési programot is biztosítson a résztvevők számára. Az oktatás és munkaerő-piac világából kikerülő munkanélküli roma fiatal felnőtteket integrálja a munka világába (munkaerő-piaci karriert nyújtson) a szociális és gyermekjóléti alap és szakellátások területén. A legalább 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező roma fiataloknak a képzés keretében érettségit és OKJ-s szakképesítést adjon. A program TÁMOP forrásból valósul meg (a 2009-2010-es akciótervek kidolgozása folyamatban van), régiónként várhatóan 30-50 fő kerül bevonásra.

C-PRESS - Kormányszóvivő Iroda

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-13
  Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk