Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egyre több nő és roma lesz hajléktalan
2008-11-25 17:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyre több nő és roma lesz hajléktalanSok a beteg hajléktalan, akiknek speciális szálláshelyre vagy orvosi ellátásra lenne szükségük. Szociális szakemberek szerint a fedél nélkülieket ellátó önkormányzati és civil szervezetek felkészültek a hideg időre, közülük többen utcai étkeztetést is szerveznek.

 

 

 

 

A hajléktalanok számát országosan 25-30 ezerre becsülik, a téli időszakban 9-10 ezer szálláshely jut nekik; minden második ágy a fővárosban van. Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, korábbi miniszteri biztos azt mondta, helyet még a leghidegebb időben is tudnak biztosítani a szervezetek, ám egyre többen vannak azok, akik ezekre a szállásokra pszichiátriai vagy alkoholbetegségük miatt nem tudnak vagy nem mernek bemenni. Utalt arra, hogy a szállók többségén alkoholtilalom van, ez pedig "erős szűrőt" jelent a szenvedélybetegek előtt. 

Kitért arra is, hogy a tavalyi adatok szerint legkevesebb 60-80 súlyosan fertőző tbc-s jár Budapest utcáin, és a pszichiátriai betegek száma is egyre nő. A szakember szerint így a beteg hajléktalanok nagy része "eleve esélytelen" arra, hogy bejusson, majd megmaradjon az intézményrendszerben. 

Vecsei Miklós ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy pozitív változást hozott azoknak a regionális intézményeknek a kiépítése, amelyekben 24 órás egészségügyi központok, valamint "mögöttük" úgynevezett ápolási ágyak állnak. Úgy látja, jó modellt jelenthetnek ezek az intézmények, mert közvetlenül az utcáról "akármilyen állapotú" embert be tudnak fogadni. 

Lesz elég hely

Budapesten négy ilyen ápolásra és lábadozásra alkalmas egészségügyi centrum működik, összesen mintegy száz hellyel. Hasonló 24 órás ügyeleti központ van még Miskolcon, Pécsett, és még az idén megnyílik a debreceni, a szegedi és a veszprémi centrum is. Ezekben a centrumokban orvosok vizsgálják meg a legyengült embert, és ha nincs is szüksége kórházi kezelésre, egy-két napos "erősítésre" elhelyezik egy ágyon. Érdekes módon itt a "betegség, mint esély" jelenik meg - jegyezte meg Vecsei Miklós. 

 

Egyre több nő és roma lesz hajléktalanKözölte azt is, rövidesen újra megnyílik egy "szociális csomópont" Budapesten, a Nyugati pályaudvarhoz közeli Szobi utcában. Ott - a VIII. kerületi Dankó utcai úgynevezett "fűtött utcához" hasonlóan - mosási, fürdési, étkezési és pihenési lehetőséget nyújtanak, éjszaka is. A csomópont 50-100 rászorulót tud befogadni egy időben, ám ennél lényegesen több helyre van szükség - miként ezt a szándékot egy 2006-os kormányhatározat is rögzíti. 

Vecsei Miklós szerint nagyon nehezen mérhető, hogy nő vagy csökken a hajléktalanok száma, ám az biztos, hogy jelentős "átrendeződés" figyelhető meg körükben. Mint mondta, egyre több az utcára kerülő nő, és a hajléktalanok csoportja egyre pontosabban tükrözi a teljes népesség összetételét, még a végzettségi mutatók alapján is. 

Menekülés a hajléktalanságba


Elgondolkodtatónak tartja, hogy az utóbbi időben a cigányok is egyre nagyobb számban jelennek meg a nappali és az éjszakai hajléktalan-ellátásban. Ennek oka véleménye szerint a "végtelen vidéki nyomor", amely arra készteti a rossz körülmények között élő romákat, hogy a nagyobb városokba, főképp Budapestre meneküljenek, ahol kukázásból vagy lomtalanításból tartják el családjukat. A becslések szerint ma már minden ötödik hajléktalan cigány; sokan közülük Budapest környéki erdőkben vagy elhagyott, romos házakban élnek. 

Közölte azt is, Európában egyedülálló módon sikerült a segítő szervezeteknek kialakítaniuk a 24 órás diszpécserhálózatot, amellyel rövid idő alatt helyet vagy ellátást találnak a rászorulóknak. Vecsei Miklós azt kérte, hogy aki a hideg idő beálltával az utcán fekvő, segítségre szoruló hajléktalant lát, hívja a Menhely Alapítvány (06-1) 338-4186-os számát vagy - ha úgy ítéli meg - a mentőket. 

Elmondta, telente 300-400-an halnak meg kihűlés miatt, közülük félszázan az utcán vagy erdőkben élő hajléktalanok, a többiek pedig "valahol a hajléktalanság határán", fűtetlen otthonaikban fagynak meg. 

Úgy tűnik, jól zárul vitájuk a szakminisztériummal - számolt be róla Vecsei Miklós -, és a tárcával újragondolják az uniós támogatások elosztását. (A szakember korábban azt sérelmezte, hogy a források nagy részét "értelmetlen dolgokra", így kommunikációs tréningekre költhetik el, nem pedig például a lakhatási formák támogatására.) 

Senkit sem küldenek el

Ikvai-Szabó Imre szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes közölte, hogy a főváros idén 2,5 milliárd forintot fordít a hajléktalanok ellátására, ebből a civil segítő szervezetek 370 milliót kapnak. A fedél nélkül élők ellátásával foglalkozó 28 fővárosi szervezet vállalta, hogy a téli krízisidőszakban éjjeli menedékhelyeiken, átmeneti szállásaikon és nappali melegedőikben étkezést is biztosít. Ebben az időszakban kilenc szervezet oszt majd élelmiszert az utcán, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 1.200 adag hideg vagy meleg étellel, teával segítik a fedél nélküliek életét. 

A vidéki városok közül a legtöbb hajléktalan feltehetőleg Miskolcon él. A borsodi megyeszékhelyen 400 szálláshely várja a fedél nélkülieket, ebből 260 a Magyar Vöröskeresztnél. Kreffly Gábor, a szervezet által működtetett ellátóközpont vezetője azt mondta: a nagy hidegben 110 százalékos a kihasználtságuk, és már most érződik, hogy egyre többen szeretnének bejutni a szállásokra. Senkit nem küldenek el, ha nem jut ágy, matracon helyezik el őket. 

Hozzátette: a megyeszékhelyen 800-900 hajléktalant tartanak számon, ezért még több szálláshelyre van szükség. Idősotthoni elhelyezésre, valamint a betegek, legyengültek ápolási lehetőségének biztosítására gondol elsősorban. Nekik ugyanis kevés a hely, miközben az ő számuk emelkedik a leginkább.

 

 C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek