Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: A megvonás megvonása
2008-11-23 16:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsigó Jenő: A megvonás megvonásaA népi hiedelem szerint a cigányok megfogták az Isten lábát. Isten nem fogta meg az övékét, ezért a cigányokat övező egyik legkártékonyabb mítosz a túltámogatott cigányokról egyszerűen hazugság.

 

 

 

A mítosz fenntartása és gyarapítása fontos az ország népének, mert szereti tudni, hogy az egyenlően támogatottakhoz képest van egy nem egyenlő, a túltámogatott. A cigány.

 

 

A túltámogatott - a népi információk szerint - a következő, szerintük a cigányokra jellemző személyiségjegyek megléte mellett nyerte el a túltámogatotti státusz mítoszát: bűnöző, idegen, nevelhetetlen, élősködő, munkakerülő.

 

A hat mítoszból egy is elég lenne a cigányokkal szemben bűnöket elkövetők bűntudatának tökéletes semlegesítésére, kettő meg már szinte sok is ahhoz, hogy az elnyomás, a kirekesztés, a mélységes szegénységbe taszítás méltó, igazságos és szükséges elintézési módként nyerjen igazolást gyakran a kiegyensúlyozott személyiségek lelki világában is.

 

A hat mítosz a tökéletességet sugallja. Tökéletes megoldása az igények kiszolgálásának. Mindenki csak egyre legyen érzékeny (háklis) a hat közül, máris szinte biztos a teljes lefedettség. A bűnözőknek megvetés jár, ráadásul, ha a „vérében van"(sic) el sem kell követnie a bűncselekményt, a megvetés előlegbe jár.

 

 

Az idegent arról ismerjük fel, ha el van különítve, ha Molotov-koktéllal locsoljuk a házát (a húsvét nem feltétel) vagy egyszerűen agyonlőjük. A munkakerülőt arról, hogy nem adunk neki munkát vagy csak kényszermunkát. Az élősködőt arról, ha segélykérésre kényszerítjük. A nevelhetetlent arról, ha a legrosszabb iskolákban tanítjuk őket. A túltámogatottat arról, ha megvonjuk tőle a maradéktámogatást is.

 

Egy kedvenc mítosza mindenkinek van, néha több is, az ínyenceknek a hat is kevés, bőven tesznek hozzá. A tudományos ismeretek helyébe a mítoszok lépnek, ember- és fajta-mítoszok. Az emberi fajták egyikének sincs a vérében a bűnözés, az emberi faj genetikai örökségében viszont van szabálysértési hajlam, deviancia, gyilkosság, bűnözés, pénz-és hataloméhség, irigység, őrület, nemzeti, etnikai, vallási gyűlölet és fanatizmus. Mindezek egy részét kulturális-szellemi örökségként adja tovább egyik generáció a másiknak. Mind addig, amíg az átörökítés láncolatát egy új generáció meg nem szakítja, és nem teremt egy új kulturális örökséget az utókor számára. Most itthon nem ezt a kort éljük meg.

 

 

A Földön egy emberi faj él. Hogy is lehetne idegen bármelyik csoportja is az emberi fajon belül. Az értékes, kreatív vagy a gyakran csak a megélhetést, túlélést segítő munka iránti késztetés szintén genetikai öröksége az emberi fajnak. Születésünk pillanatában az emberi fajra jellemző adottságokkal rendelkezünk, a többit javarészt családi és társadalmi környezet alakítja jól vagy rosszul. Az emberi fajra jellemző képességek mellett velünk születnek az ösztöneink is. Elkerülendő, hogy ne kontroll nélkül uralkodhassanak rajtunk, büntető törvényeket hozunk, tanulunk óvodától egyetemig, - és így vagy úgy - életünk végéig. Kombinálódunk. Rossz esetben készen kapunk jól becsomagolt faji mítoszokat, belefektetünk egy egész életet, átformáljuk, friss vért pumpálunk bele, aztán tovább adjuk, hogy mérgezze a következő generációk életét is. A faji előítéletesség társadalmi konstrukció, a fenti hat mítosz is.

 

 

A cigányok köré épített mítoszrendszer káros. Árt mindenkinek. Nem egyformán, és nem kölcsönösségi alapon. A hat mítosz a kiszolgáltatottság, az alávetettség stigmái, nem ártatlan játék a véleményszabadsággal.

 

A rendszerváltás óta több kormányprogramot is könnyedén elszabotáltak ellenállás nélkül. Szankciók soha nem voltak. De még soha nem szabotáltak el cigány kormányprogramot a Roma Integráció Évtizede és a Nemzeti Fejlesztési Terv II. azaz Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) évei alatt. Ez az első, amikor nem csak a hazai forrás hiányára hivatkoznak, hanem az EU-s források hiányára is.

 

Amikor volt pénz az államkasszában, senki nem kérdezte, miért nem jut belőle roma programokra. Most válság van, pénzügyi válság és ezzel Magyarország már is megmenekült a szabotálás vádjától, hiszen válság esetén semmire sincs pénz - sugallja erőszakosan és kényszerítően a kormányzat, a média - nem hogy a cigányok munkahelyteremtésére, Országos Cigány Művelődési Központra, cigánytelepek felszámolására.

 

Vigasztalan állapot, igaztalan sugallat.

 

 

A fejlesztési források azért persze ott vannak, sőt újabbak érkeznek, de sértésnek veszik azt is, ha kérdezni mersz, nem hogy javasolni. Illik jól viselkedni ilyen mítoszok árnyékában. Ez kimondatlan ám kötelező elvárás. Veszélyes állapot, mert most bárki(k) elintézheti(k) a cigányokat, csak be kell jelenteni - nemzetmentő hevülettel -, hogy nincs pénz, és meg sem kell indokolni, mert előre közmegegyezés van az el sem hangzott indok elfogadottságáról. Ráadásul olyan „források" elvételéről van szó, amit meg sem állapított a kormány. A válság előtt már kötelező lett volna a 2009-es év költségvetési koncepciójában számszerűsíteni a kormány-határozat 53 pontja mellé rendelt forrásokat, és az 53 ponton kívül a RIT civil roma oldala által előterjesztett - 2007. augusztus 30-án átadott - feladatokra és programokra szánt költségvetési tételeket. Ezért állítható, hogy a válság előtti megvonás megvonása történik most utólag, takarózva az időközben beköszöntött válsággal.

 

Az idő nem áll meg.

 

Fogy a Roma Integráció Évtizede integráció nélkül.

 

Az ÚMFT ideje a roma életkörülmények fejlesztése nélkül, és mindezzel arányosan nő a cigányok megítélésében a politikai tartalom és cél.

 

A megvonás megvonása veszélyes játék.

 

Zsigó Jenő

Amaro Drom 2008 novemberi lapszám előzetese - szerkesztői jegyzet

 

C-PRESS - Amaro Drom

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek