Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

LB: jogellenes volt a szegregált oktatás Hajdúhadházán
2008-11-23 10:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
LB: jogellenes volt a szegregált oktatás HajdúhadházánA Legfelsőbb Bíróság (LB) döntött a Hajdúhadház önkormányzata és két iskolája ellen indított perben, az ítélet kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája, a LB a szegregáció megszüntetésére kötelezte az intézményeket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével - tájékoztatta az OKM az Edupress-t.

 

 

 

A pert még 2006-ban indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány Hajdúhadház önkormányzata és a két iskola ellen, mert a roma származású diákokat egy lerobbant iskolaépületben helyezték el, és alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak, mint nem roma társaik.
Az alapítvány szerint a Bocskai István Két-tannyelvű Általános Iskola "kisegítős" épületébe és egy másik, Kossuthnak nevezett lepusztult tagépületbe szinte csak roma gyerekek járnak, ezzel szemben a főépületben a romák aránya mindössze 20 százalékos. A Roma Sajtóközpont tudósítása szerint az intézmény igazgatónője korábban azzal indokolta a helyzetet, hogy a főépületben nyelvoktatás folyik, míg a Kossuthban felzárkóztatás, roma program.

 

LB: jogellenes volt a szegregált oktatás Hajdúhadházán 

 

2007 májusában a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélettel az alapítványnak adott igazat, majd az önkormányzat fellebbezett a döntés ellen és másodfokon a Debreceni Ítélőtábla részben megváltoztatta a megyei bíróság döntését. Eszerint az intézményben valóban hátrányos megkülönböztetéssel zajlott az oktatás, de nem etnikai alapon. Ezután fordult az alapítvány felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz.
A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletének azon részét, amely kimondja a roma gyerekek jogellenes elkülönítését, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú döntéséből pedig hátrányos megkülönböztetés megállapítását emelte ki. A Legfelsőbb Bíróság a szegregáció megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot és a két iskolát.


Borovszky Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatója elmondta: ők minden szakmai segítséget felajánlanak a fenntartónak a hajdúhadházi gyermekek szegregációmentes oktatása érdekében. Miként azt tették Kerepes Önkormányzata kapcsán is, ahol neves szakértők egy éven át mentorálást, képzést és tanácsadást végeztek.


Borovszky Tímea kiemelte: ha a gyerekek már az általános iskolában azzal a "mintával" szembesülnek, hogy társaik egy részét kizárólag bőrszínük miatt helyezik elkülönített osztályokba, akkor később ők maguk is természetesnek tartják majd, ha valakit pusztán a származása miatt közösítenek ki.
A főigazgató kijelentette: továbbra is harcol az elkülönítés minden formája ellen, és minden eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy sem az önkormányzati fenntartású iskolák, sem más intézmények ne folytathassanak szegregált oktatást. Ugyanakkor - véli a főigazgató - az iskolák sajnos gyakran nem egyeztetnek semmilyen felsőbb szervvel, mielőtt egy ilyen súlyú döntést meghoznak. 

 

C-PRESS - HírTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek