Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Embervadászat Nagycsécsen
2008-11-23 10:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Embervadászat NagycsécsenNagycsécs könnyen megközelíthető az M3-as autópályán. Ha az ember lefordul a tiszaújvárosi elágazásnál, alig néhány kilométer múlva beér a faluba. Balról, rögtön az első utca a cigánytelep néhány háza. Aszfaltozott út csak alig pár méteren van, s a lehajtó is két sarokkővel van védve. Nehéz lehet ide szállítani, rakodni, tűzifát vagy bútort bevinni. És persze embert próbáló feladat mentőnek, tűzoltónak behajtani is. Pedig november 3-án szükség volt mindkettőre. Mert gyilkosság történt.

 

 

Embervadászat Nagycsécsen

Nagy Tibor és lánya, Marika a kiégett házzal szembeni, átmeneti otthonukban

 

Aljas, előre eltervelt gyilkosság. Embervadászat.

 

Nagy Tibor családja - talán a település legelesettebbje. Lánya a születése óta nem tud beszélni és hallani sem hall. Éva, az édesanya persze az orvosok javaslatáról, hogy intézetbe kéne adni a gyereket - hallani sem akart. Sohasem. Amit a jóisten adott, el kell viseljük - mondta a sztoikus bölcs belenyugvásával. Amíg mi élünk, mindene meglesz a gyerekünknek. Gondoskodunk róla, nem hagyjuk idegenek kezére.

 

Éjszakánként gyakran felriadt. Félelme, hogy honnan fogja megtudni, ha valami baja van a kislánynak - nem hagyta nyugodtan pihenni. S ha mégis sikerült elszenderednie, gyötrelmes álmok kísérték. Újraálmodta a felismerés rémületét, hogy nem sírt fel az újszülött! Csöppnyi szája hang nélkül nyílott tágra, csak a zihálás, az éltető levegő utáni nekikeseredett kapkodás látszott rajta. Látszott. De hallani nem hallatszott. Egyetlen árva hang sem.

 

Mintha nem lett volna így is elég bajuk.

 

Tibor bátyjának életét a gyermekbénulás örökre eldöntötte. A Heinemedin lebénította. Kacska maradt a bal keze, s a lábát is csak húzni tudta maga után.

 

Pedig, amikor ő született, már volt védőoltás. De hol jutott el a cigánysorra? Ki tudott róla a cigányok közül?

 

Szüleik korai halála után ugyan kire maradt volna József ellátásának gondja? Senki nem kérdezte. A világ legtermészetesebb módján, magától értetődően fogadták magukhoz.

 

Szerényen éltek, de tisztességesen megvoltak. Hangos szó is csak olyankor hallatszott, ha a gyerek elkóborolt szem elől.

 

Egymást kérdezgették: hol a gyerek? Nálad van? Látod, hova ment? Ugye nem esett baja?

 

Tibor, az apa, építkezéseken dolgozott. Segédmunkásként mindent elvállalt. Kellett a pénz. Négyen éltek egy fedél alatt. A gyerek után járt Évának betegellátási járadék, de bátyja csak a szociális ellátásra számíthatott. Biztonságot csak Tibor keresete jelentett. Amíg volt munka. Mert aztán az is megszűnt. Napszám, alkalmi munka, később aztán a szociális ellátás. De beosztották a keveset is. Nem szorultak senkire. Igaz, a többieknek sem volt jobb módjuk.

 

Aztán Tibor cukros lett. A gyógyszerek, a kórházak, az utazás minden félretett fillérjüket elvitte. Sokat éheztek. Pedig Tibornak az maga volt a rosszullét. De a nincsből nem lehet kenyeret dagasztani. Amikor úgy-ahogy felépült az apa, hozzáfogott kosarakat fonni. És napszámba járt újra. A segély mellett. Muszáj volt. Tíz kosarat megfont egy hónap alatt. Volt közöttük öles vesszőkosár krumplinak, hagymának, mindenféle terménynek jó. De megfonta a kaskát is, füles kosarat, finom fűzfából.

 

A tévét is úgy szerezték, a fillérenként félrerakott pénzből. Meg konyhabútort is vettek. Igaz, azt kölcsönből. Mert Tibornak tekintélye volt. Nemcsak az ügyes keze miatt, de szavatartó embernek ismerték. Ha kölcsönkért, vissza is adta. Nem akárkitől kunyerált. Hanem a gazdától, akinek dolgozott.

 

- Ledolgozod apránként Tibor, s ha meg jól megy a piac, adhatod pénzben is - mondta a gazda.

 

A kertjük mindig be volt vetve. Megtermett benne a télire való krumpli. Ha a zöldség nem is tartott ki, mindig volt a háznál egy paprikás krumplira való. Éva ügyes, szorgalmas asszony volt. Nem hagyta el magát. Igaz a férfimunkát nem bírta, a kerítés javítgatására már nem futotta az erejéből, de a kert az ő gondja volt. Meg persze minden más is a ház körül. A mosás, a takarítás, a főzés, nyaranta még a meszelés is.

 

A hetvenes években épített CS-ház méternyi magas alapra épült. Hogy ne vizesedjen, s ha árvíz jönne, ne öntse ki őket. Vagy öt lépcső vezetett fel a konyhába. Balra a kis szoba, jobbra a nagyobb. Ott volt a tévé is. Hogy ne kelljen sokat pocsékoljanak, a téli időben ebben a nagyszobában aludtak mind a négyen. Elég volt, ha itt tüzeltek. Itt állt a tévékészülék is.

 

Az a november harmadikai este is úgy kezdődött, mint a többi. Sötétedés után ettek valamicskét, Tibor bevette a cukorgyógyszerét, s nézték a tévét. Leengedték a rolót, és belül a műanyag rolettát is.

 

Lassacskán elszenderedtek. Egyiküknek sem volt kedve felállni, kikapcsolni a készüléket. Talán éppen a hirtelen beállt csendre felriadtak volna a többiek. Inkább hagyták, hogy a tévé duruzsoljon.

 

Közel éjfél lehetett, amikor csattanásra, robbanásra riadtak a felnőttek.

 

A riadalom rettegésbe csapott, amikor a kifutó Éva és sógora, József füstöt és tüzet látott a kisszobában, ahonnan az ablakcsörrenés és a robbanás zaja hallatszott.

 

Vizet, vizet, vizet azonnal! - ez lehetett az első gondolatuk. S talán az utolsó is.

 

Az ablakon, a redőnyökön át, lövések jöttek. A fején és a nyakán találták el Évát és Józsefet.

 

Égett a kisszoba, a konyhabútor, a műanyag edények, minden.

 

Égett a bejárati ajtó is. A benzines palackba dugott égő rongy fellobbantotta a vastag fából készült bejárati ajtót.

 

Bárki tette, gyilkolni akart: az ajtó felgyújtásával a menekülés útját zárta el, gondolva, hadd égjenek meg odabenn. S hogy biztosak legyenek a dolgukban, lőttek is.

 

Talán nem célzottan, de tudatosan. Ez nem véletlen baleset, hanem kitervelt, aljas szándékos gaztett. Embervadászat.

 

De nem csak rájuk támadtak akkor, azon a novemberi gyászos éjszakán.

 

A szemben lévő házban lakik Nagy Ferenc, két gyerekével és feleségével. A koreográfia itt is azonos volt. Előbb a bedobott Molotov-koktél, ami szerencsére nem a bejárathoz, hanem az udvarra került, és lövések az ablakon keresztül.

 

Csak a véletlen szerencsén múlott, hogy embert nem talált.

 

Embervadászat Nagycsécsen

 Nagy Tiborné és Nagy József sírja

 

Éles fegyvert is használtak az elkövetők. A konyha falába fúródott lövedék, a tenyérnyi golyó ütötte lyuk a szoba falán, az ablak alatt megtalált töltényhüvelyek mind bizonyítják. Meg a falba fúródott sörétek.

 

Draskovics Tibor tízmillió forintos nyomravezetői díja, melyet a Rádió C élő adásában jelentett be két nappal a gyilkosság után, egyelőre nem hozott áttörést a nagycsécsi kettős gyilkosság ügyében. Bár számos bejelentést kapott a rendőrség, eddig senki nem hívta fel ennek a külön ügynek - a rendőrség vezetőinek reményei szerint egyszersmind a térségben hasonló módon végrehajtott, de legalább emberéletet nem követelő többi támadás elkövetőinek - a felderítésére felállított nyomozócsoportot azzal, hogy tudja, kik lőttek, s miért követték el gaztettüket.

 

Mégis optimisták a nyomozás irányítói. A belátható közelségben lévő siker reményében arról még nem beszélnek, hogy mit tudnak a támadókról. Nem hagynak azonban kétséget afelől, hogy többet, mint gondolnánk, vagy amennyit nyilvánosságra hozhatnak.

 

Egyelőre azonban nem eleget. Azt mondják, tízmillió forint abban a körben, ahová a nagycsécsi gyilkosság nyomai vezetnek, akkora összegnek számít, amennyi hetek alatt szembefordíthatja egymással a tettestársakat. Idő kérdése, ki dobja fel a másikat, ki súg a rendőrségnek a cimborákról, rokonokról.

 

Magyarországon az idén tucatnyi támadást hajtottak végre, döntően roma telepek ellen. A legtöbbet Borsodban, Hajdú-Biharban, Hevesben, Szabolcsban. E négy megye rendőrsége a Nemzeti Nyomozó Iroda specialistáival kiegészítve közös nyomozócsoportot állított fel - nem csak a nagycsécsi gyilkosok elfogására.

 

Az utóbbi esetben nincs kétség afelől - mondják a rendőrök -, hogy a támadók ölni akartak, nem csak úgy vaktában tüzeltek. Az ablakokra céloztak, a mögöttük mozgó - tüzet oltó - emberekre. Korábban a térségben végrehajtott hasonló támadások során a tettesek nem öltek, többnyire még súlyos sérüléseket sem okoztak.

 

Egyelőre az Északkelet-Magyarországon végrehajtott valamennyi molotovos támadást egyedi ügyként kezeli a rendőrség, noha gőzerővel keresik az egyes esetek közti összefüggéseket, azonosságokat. Állítólag már találtak is. Úgy tudni, nem is keveset. Valamennyi támadás az adott település cigánysorának peremén történt, a tettesek minden esetben a falu határában elterülő erdős-bozótos területről csaptak le, és arra is menekültek. És még lehetne sorolni, de a nyomozás érdekében a többiről a rendőrség nem beszél.

 

Ma még sűrű homály fedi a nagycsécsi gyilkosok indítékát. Azonban nincs ez másképp a korábbi Molotov-koktélos támadások esetében sem. Az ügyben eljáró nyomozók ma még semmit sem zárnak ki. Az elkövetők éppúgy lehetnek uzsorások bérgyilkosai, mint egy szélsőségesen rasszista szervezet tagjai.

 

A nyomozók jelenleg adatokat gyűjtenek. Elemzik a helyszíneken rögzített nyomokat, a térség mobiltelefon-forgalmát, emellett - ahogy egy rendőrségi vezető fogalmazott - "minden törvényes titkosszolgálati eszközt is bevetettek a siker érdekében". Azt mondják, a tettesek a legtöbb helyszínen bőségesen hagytak hátra maguk után árulkodó nyomokat ahhoz, hogy elfogásuk esetén kétséget kizáróan bizonyítható legyen, kik követték el az egyes támadásokat.

 

Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány

 

a kedden elkövetett pécsi, újabb két halálos áldozatot követelő támadás után is tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A rendőrség ötvenfős nyomozócsoportot állított fel

 

a romák sérelmére az ország bármely részén elkövetett bűncselekmények felderítésére. (Fekete Gy. Attila)

 

A szerző újságíró, a Phralipe alelnöke

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek