Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Régi magyar slágerek a Budapest Bárban
2008-11-20 11:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Régi magyar slágerek a Budapest BárbanMilyen az, amikor találkozik a „klasszikus” cigányzene, a pop, a rock, az alternatív, a jazz zene a század eleji sanzonokkal? Izgalmas. Úgy hívják e "találkozóhelyet": Budapest Bár.

 

 

 

 

Igazán örömteli, hogy Magyarországon ma a különböző zenei stílusok mennyire megbecsülik egymást. Valahogy a kultúra több ágában is divatba jött az alázat a másik tudása iránt, és a kísérletezés: lássuk, mit tudunk kihozni egymásból. Így játszik együtt például Lovasi András, Ferenczi György a Csík Zenekarral, és így lett cédé és országos koncertsorozat Farkas Róbert ötletéből: így lett a Budapest Bár.

 

Farkas Róbertet a Besh o dromból, a Romano Dromból és a Kistehén tánczenekarból ismerheti a közönség. A Száztagú Cigányzenekar prímásaként kezdte pályafutását, de aztán nemcsak mint koncertező előadóművész, de mint szorgalmasan tanuló diák is bejárta a világot. Ha nem is iskolapadban, de vendégművészként eltanult mindent, amit érdemesnek látott. Játszik a hegedűn kívül harmonikán, zongorán, gitáron - rockot, népzenét, jazzt, klezmert, balkáni, cigány és latin dallamokat, világzenét. Angliában megtanulta, hogyan kell zenével közeledni magatartás- és tanulási zavarral küzdő „nehéz gyerekekhez". Befejezte hegedű tanszakon a Zeneakadémia Tanárképző Intézetét.

 

A cigányzene, mint hungarikum

 

Miután mindenbe belekóstolt, amihez csak kedve volt, rájött, hogy most legjobban a gyökerei érdeklik: a klasszikus, éttermi, szórakoztató cigányzenei hagyomány, mint hangzás, és mint kulturális örökség. Lássuk, hogyan fest ez, ha megbolondítjuk az alternatív rockzenei irányzatok művelőinek zenei tudásával, karakteres föllépésével, gondolta, és megkérdezte néhányukat, mit szólnak a hajdan Karády Katalin, Muráti Lili, Páger Antal, Jávor Pál által sikerre vitt romantikus, olykor kissé dekadens, máskor vicces, könnyed dalaihoz, van-e kedvük ezeket más hangszerelésben, más stílusban előadni. Igent mondott tíz magyar énekes: Frenk (Hiperkarma), Keleti András (Colorstar), Kiss Erzsi (Egy Kis Erzsi Zene, Erik Sumo Band), Kiss Tibor (Quimby), Kollár-Klemencz László (Kistehén tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz), Németh Juci, Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szalóki Ági és Szűcs Krisztián (HS7). Ezzel meg is alakult a Budapest Bár zenekar. Amikor elkészült a lemezfelvétel megkérték fel Jutasi Tamást és Zoohackert, hogy néhány szám alá tegyenek elektronikus alapokat, hogy még tovább borzolják a hagyományokhoz szokott kedélyeket.

 

A Budapest Bár a cigányzenei hagyományokhoz igazodik, de csavar rajtuk egyet. Az első album, a Budapest Bár Volume 1. az első, igazán jól sikerült kísérlet arra, hogy az „éttermi" magyar cigányzenét élvezhetővé tegye a mai zenékhez szokott fül számára is.

 

Füstös kávéházi hangulatban

 

Lássuk, melyek is ezek a dalok! Egy kis édes félhomályban..., Köszönöm, hogy imádott..., Szívemben bomba van..., Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Ez  lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte... - ugye ismerősek? Régi magyar slágerek, bennük dereng a múlt század elejének füstös, kávéházi hangulata. Generációk, műfajok és kultúrák találkozása valósult meg ebben a zenei kísérletben. És az országos koncertsorozat is bizonyítja, hogy a kísérlet sikerült: a 20-30-40-es évek legszebb dalai ma is élnek, és rájuk egész estés produkciót és „társulatot" lehet építeni. Amikor fölsír Farkas Róbert hegedűje, egy rég elfeledett, ám a zsigereinkben élő zenei hagyomány életre kel.

 

- A cigányzene az én igazi örökségem - mondja a fiatal muzsikus. - Felelősségem van abban, hogy el ne tűnjön a világból. A hegedű-cimbalom-bőgő formációnak működnie kell ma is, ahogyan a 30-40-es évek budapesti kávéházaiban is működött. A múlt századi filmzenéket, szórakoztató számokat nem romák írták, de ők játszották a budapesti kávéházakban - minden sarkon volt akkoriban legalább egy. És ezekre táncoltak az emberek - élő zenére, kifulladásig. Hiszek benne, hogy ha más formában is, de vissza lehet hozni ezt a hagyományt.

 

C-PRESS - ötvenentúl.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek