Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A szegedi cigányok a miniszterelnöktől várják a megoldást
2008-11-19 10:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A szegedi cigányok a miniszterelnöktől várják a megoldástA LIFE és a szegedi Cserepes sori romatelep lakói demonstrációt tartottunk 2008. november 4.-én a városháza előtt, hogy tiltakozásunkat fejezzük ki a város területfejlesztése által érintett telepen élők ellehetetlenítése ellen és egyben felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy az önkormányzatok miképpen igyekeznek az ingatlanpiaci szempontok alapján felértékelődött területek lakóitól - akik a legtöbb esetben csekélyke érdekérvényesítő képességgel bírnak - cizellált és egyben brutális módon megszabadulni.

 

 

Miután Botka László Polgármester Úr a petíciónkra a mai napig sem adott választ, így nyílt levélben fordultunk Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrhoz, bízva abban, hogy nyitott a problémánkkal szemben.

Az eddigi eseményekről itt lehet további információt találni: 

http://romalap.eu/news.php?extend.572
illetve itt :

http://portal.c-press.hu/200811123669/videogaleria/cserepes-sori-roma-lakhatasi-problemak-dokumentumfilm.html

 

 

A szegedi cigányok a miniszterelnöktől várják a megoldást 

 

Nyílt levél Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr részére

 
Tisztelt Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr!

 

Alulírott Czirok Péter, (a Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság közhasznú Egyesület  elnöke) a szegedi Cserepes soron található cigánytelep lakói nevében írok Önnek.

 

Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zártkörű Részvénytársaság, rövidített neve: IKV Zrt. ( Szeged, Dáni utca 14-16. ) Az IKV Zrt. tevékenységi körébe Szeged Megyei Jogú Város mindenkori közigazgatási területén az ingatlankezelési, értékesítési, épület-felújítási, karbantartási és korszerűsítési tevékenység ellátása tartozik.

 

Az IKV Zrt. közszolgáltatónak minősülő szerv, szerződéskötési kötelezettség alapján a lakosság alapvető szükségleteinek ellátására irányuló szolgáltatást nyújt, így különösen a villamos energia-,gáz-,víz-, szennyvíz-szolgáltatást.

 

Jelen esetben a szegedi IKV Zrt. olyan helyzetbe hozott bennünket, amely már tarthatatlanná vált.

 

A történet megközelítőleg 4 éve kezdődött, amikor is az IKV Zrt. és az Önkormányzat a cigánytelepet társasházzá minősítette anélkül, hogy a lakók ezt elfogadták volna. A telepi lakások 25%-a magántulajdon, míg 75%-a önkormányzati szociális bérlakás.

Az IKV Zrt. hosszú évek óta semmiféle felújítási munkát nem végez el, ennek ellenére rendkívül magas lakbérek és közös költségeken kívül évente - „külön szolgáltatások” címszó alatt – küld olyan számlákat, amelyek érthetetlenek.

 

Minden épület négy lakásra van osztva. Egy épületnek a négy lakáshoz van hiteles vízórája, amit a Vízművek alkalmazottja kéthavonta le is olvas. Vélhetően ezt számlázza az IKV Zrt. felé. Az IKV Zrt. ezzel ellentétben nem e mérők fogyasztását veszi figyelembe, hanem a Cserepes sor végén elhelyezett főmérőre hivatkozik! A villanyórákat a telekhatárokról az IKV Zrt., a CKÖ és az Önkormányzat kérésére teljesen szabálytalan vezetékeléssel a lakásoktól jókora távolságban helyezték el. Azóta 14-20 ezer forint közötti villanyszámlákat kapunk a Démásztól. Az IKV Zrt.-től arra sem kaptunk még választ, hogyan lehetséges az, hogy havi 7000 forintos szennyvízszállítási díjakat számláznak ki, miközben évente egyszer (vagy még inkább 2 évente) szippantják az aknákat.

 

Az itt élők munkanélküli, többszörösen is hátrányos helyzetű emberek. Ezeket a valótlanságokon alapuló extra költségeket kifizetni nem tudjuk.

 

IKV Zrt. által el nem végzett felújítások, karbantartási munkálatok ellenértékét Cserepes sori telepen élők részére kiszámlázza, azonban az épületek külső műszaki állapota arról árulkodik, hogy a szolgáltató egyáltalán nem végzett semmilyen felújítási, karbantartási munkát a Cserepes soron. Ezen felül rendelkezem 2007. februári fényképekkel a cserepes sori épületekről, amelyek összehasonlíthatóak a mai állapotokkal.

 

Tudomásunk szerint az IKV Zrt. házon belül készíti a számláit. Az állítólagosan elvégzett felújítási munkákról a lakók által aláírt munkalapokkal sem rendelkezhet, ami – véleményünk szerint – már komoly jogi aggályokat vet fel.

 

Úgy gondoljuk, hogy ami most Szegeden történik, az egy ellehetetlenítési politika része, amelynek végeredményeként, a cserepes sori romák ki lesznek semmizve. Elveszítjük a lakásainkat, súlyos lakhatási problémáink lesznek.

 

Az ügy hátterében véleményünk szerint az áll, hogy a putri telep háta mögött, a házaktól néhány méterre most nyílt meg Európa legnagyobb Tesco áruháza, épül a Praktiker, az OBI, az Aldi és a KIKA. A Mars téri nagypiacot a Cserepes sori piacra költöztetik, valamint a buszpályaudvar is a teleptől 3-400 méterre kerül. Ezáltal a Cserepes sori cigánytelep területe Szeged legértékesebb építési célú területévé lépett elő.

 

A város telep felszámolási tervvel nem rendelkezik, információkat nem hajlandóak adni. Joggal félünk, hogy az eladósítás csúcspontjaként - az előzmények ismeretében - kitelepítésekben gondolkozik a város vezetése.

 

Lásd bővebben az erről készült riportot is:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fekete_sas_cserepes_egyre_megy/2073380/

 

Ahogyan a cikkben is olvasható, aláírásokat gyűjtöttünk és levélben fordultunk az IKV-hoz, a polgármesterhez és a jegyzőhöz.

 

Hasonló helyzet már előfordult itt Szegeden. Megközelítőleg 3-4 éve a repülőtér mellett állt egy több emeletes épület, amelyben roma családok éltek. A város – egy alapítvány közvetítésével és segítségével - kitelepítette az embereket Jánoshalmára, Öcsödre...stb. Később kiderült, hogy a nevükre csak papíron kerültek ingatlanok(?), hajléktalanként tértek vissza valamennyien Szegedre 

 

Lásd bővebben a releváns parlamenti ülésnap jegyzőkönyvét:

http://www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=1043

 

Úgy véljük, hogy félelmeink megalapozottak, azonban nem találunk már más lehetőséget, mint ha Önhöz fordulunk.  A CKÖ segítségére nem számíthatunk, sőt, sajnálatos módon a CKÖ az IKV Zrt.-vel együttműködik az ellehetetlenítésünk érdekében.

 

Egy kis dokumentumfilmet is forgattunk, amit ezen a linken is meg lehet tekinteni.  

http://romalap.eu/page.php?236

 

Tisztelt Miniszter Elnök Úr!

 

Ön, mint a Magyar Szocialista Párt általunk is nagyra tartott vezetője, aki jelenleg is kiáll  a Szlovákiában történt magyarok ellen elkövetett atrocitások  ügyében is., úgy gondoljuk, hogy joggal bízhatunk  abban, hogy Magyarországon minket  - akik egyszerre vagyunk romák és magyarok  is – így képvisel a fentebb említett problémáink megoldásában

 

Botka László polgármester Úr az iskolai deszegregáció terén élen jár. Sajnálatos, hogy a lakhatás és a munkahelyteremtés terén nincsenek ilyen előrelépések.

 

A szegedi önkormányzat Dr. Botka László Polgármester Úr vezetésével (MSZP) nem hallgat meg minket, a cserepes soron élő emberek segélykiáltásait jelen esetben nem hallja meg,  ezért csalódottak vagyunk a helyi vezetéssel szemben. Ügyünk túlmutat Szeged városán, ezért kérjük Önt, hogy fogadjon engem hivatalában, hogy az érintett 30 család problémáiról részletesebben tájékoztathassam.

 

Tisztelt Miniszter Elnök Úr, bizakodva várjuk válaszát.

 

Szeged, 2008. november. 12..                            

 

Tisztelettel: 

 

Czirok Péter 

Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság közhasznú Egyesület

(LIFE)

   

Kapcsolódó anyagok:
 
Az eddigi eseményekről itt lehet további információt találni: 

 

C-PRESS


 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek