Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az aktívak később halnak meg
2008-11-18 12:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az aktívak később halnak megZalaszentgrót a fekete lyuk Magyarország egészségügyi térképén, itt halnak meg a legtöbben az országos átlaghoz képest - derül ki az Egészségiztosítási Felügyelet által rendelt felmérésből. A kutatás szerint az egészségügyi ellátás minősége és a környezet sem feltétlenül döntő a megbetegedések szempontjából. Az anyagi körülmények, a táplálkozás és az iskolázottság a fontos. A cigányság társadalmi helyzetéről árulkodik, hogy mindenhol rontják a statisztikát.

 

 

Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon címmel adták ki azt az Egészségbiztosítási Felügyelet által rendelt felmérést, amely a térségi egészségügyi egyenlőtlenségeket és annak okait vizsgálja. A kutatást az Egészségmonitor Kutató és Tanácsadó Kft. készítette, döntően 2003-as adatok alapján. A felmérés szerint az egészségügyi kockázatok tekintetében nem mindegy, az ország mely részén lakik valaki annak ellenére, hogy a kockázat mértéke döntően nem a környezet vagy a lakóhely közeli egészségügyi ellátás minőségétől függ.

 

A veszprémiek tovább élnek

 

A halandósági mutatók tekintetében legjobb és legrosszabb térségek között több mint kétszeres eltérés van. Az országos átlaghoz képest másfélszer többen haltak meg a vizsgált időszakban a nyugat-dunántúli Zalaszentgróton, míg a veszprémi kistérségben az országos átlag 70 százalékát regisztrálták.

 

Az aktívak később halnak meg 

 

Keringési betegségekben a legkevesebben a veszprémi kistérségben haltak meg, a legtöbben az őrségi Őriszentpéteren, ahol az országos átlaghoz képest másfélszer többen haltak meg ilyen jellegű betegségekben. Daganatos betegségekben a legkevesebben Sátoraljaújhelyen haltak meg, a legtöbben a Heves megyei Pétervására térségében, ezen a téren 162 százalékos különbség van a két térség adatai között. Budapesten elsősorban a daganatos betegségek okozta halálozás aránya magas.

 

Megyei szinten Nógrád megyében a legmagasabb a halandósági kockázat, itt az országos átlag 110 százalékát mérték, a legkisebb Fejér megyében, ahol az országos átlag 89 százalékát mérték a vizsgált időszakban - áll az elemzésben.

 

A keringési megbetegedések okozta halálozások terén Fejér megyében a legjobb a helyzet, ahol az országos átlag 84 százalékát regisztrálták, a legrosszabbak a mutatók Békés megyében, ahol az országos átlag 120 százalékát mutatták a statisztikák. A daganatos halálozások terén sokkal kisebbek a különbségek. A legkevesebb halálozás Pest megyében volt, az országos átlag 94 százaléka, míg a legtöbb Budapesten, az országos átlag 108 százaléka.

 

Esélyesebbek az iskolázott, aktívan dolgozó emberek

 

Az elemzés szerint a halálozási kockázat nem függ nagyban a környezeti tényezőktől. A halálozás a leghátrányosabb kistérségekben a legmagasabb, miközben itt a környezeti tényezők kedvezőbbek a vizsgálatok szerint, mint a nem hátrányos kistérségekben. A kockázatot viszont jelentősen növeli, hogy a hátrányosabb helyzetű térségekben több alacsonyabban iskolázott ember él, akik körében gyakoribb a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás - állapítja meg a kutatás.

 

Minél fejlettebb egy térség, annál kevesebb a daganatos és a keringési betegségek által okozott halálozás, és minél kisebb a roma lakosság aránya egy térségben, annál jobbak a halálozási mutatók.

 

A kutatás néhány egyértelmű következtetést is levon. A halálozási kockázat a leginkább a kor előrehaladtával nő: keringési betegségekben 442-szer gyakrabban hal meg egy idős, 65 év feletti ember, mint egy fiatal, 18-34 éves. A daganatos halálozás esetében a többletkockázat 116-szoros, míg az összes halálokot tekintve 75-szörös.

 

Az egyéni tényezők közül leginkább az iskolázottság és a gazdasági aktivitás befolyásolja a halálozási kockázatot. Minél iskolázottabb valaki és minél tovább képes dolgozni, annál nagyobb a statisztikai esélye, hogy tovább éljen. A férfiak halálozási kockázata ugyanakkor magasabb a nőkéhez képest.

 

A felmérés szerint Heves megyében minden harmadik, Zalában minden ötödik ember valamilyen betegségben szenved. A legtöbb nő Heves megyében beteg, míg a legtöbb férfi Békés megyében.

 

Az anyagi helyzet fontosabb a környezet minőségénél

 

A kutatók az adatok alapján arra jutottak, hogy a környezet közvetlen hatása másodlagos az egészségügyi kockázat szempontjából, és az esélyegyenlőtlenség kialakulásában nem játszik komoly szerepet az sem, hogy milyen a lakóhely közeli egészségügyi ellátás minősége. A lakosság egészségét döntően a lakáskörülmények, a táplálkozás, az oktatás, az anyagi helyzet és a foglalkoztatás befolyásolják, ezért a felügyelet szerint az egészségügynek más szektorokkal is együtt kell működnie a lakosság egészségi állapotának javításához.

 

Ezt megerősítik más, hasonló nemzetközi tanulmányok is. Vagyis döntően a mindennapi életkörülmények javításával, a pénz és erőforrások egyenlőbb elosztásával lehet csökkenteni a térségi különbségeket.

 

További kutatások kellenek

 

A kutatásra azért volt szükség, mert sok minden utalt az egészség terén meglévő esélyegyenlőtlenségekre. Ezen a téren a kutatás nem hozott újat, az újdonság inkább a módszertan volt, mert most először készült ilyen vizsgálat - mondta az [origo]-nak a kutatás egyik résztvevője, Kaposvári Csilla, az Egészségmonitor Kutató és Tanácsadó Kft. egyik ügyvezetője. Ez a jelentés csak a kezdet, további kutatásokra van szükség, elsősorban annak felderítésére, hogy mely környezeti tényezők vannak nagyobb hatással az emberek egészségi állapotára.

 

A kutatáshoz 2003-as adatokat használtak döntően, mert ekkor készült utoljára országos lakossági egészségfelmérés. Bár a népegészségügyi kormányprogram szerint 2008-ban is kellett volna átfogó felmérést végezni, ez elmaradt. Így a kutató azt nem tudta megmondani, hogy az elmúlt 5 évben romlott-e vagy javult a helyzet, a nagy különbségek szerinte megmaradtak.

 

"Konkrét lépéseket, javaslatokat nem tudtunk tenni, csak annyi biztos, hogy ezzel a kérdéssel tovább kell foglalkozni. Ehhez szükség van országos lakossági egészségfelmérésekre és azok kielemzésére. Az biztos, hogy az egyéni tényezők közül, amik leginkább befolyásolják az egészségi állapotot, a kor és a nem, ezeken azonban nem lehet változtatni. Befolyásolni lehet viszont a foglalkoztatottság, a gazdasági aktivitás és az iskolázottság mutatóit" - mondta Kaposvári. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, az 1993-as nagy halálozási krízis óta folyamatosan javultak a halálozási mutatók, azonban máig nem érjük el az ebből a szempontból legjobb 1970-es évek szintjét.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek