Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG ELŐTT A ROMA GYEREKEK ISKOLAI SZEGREGÁCÓJÁNAK ÜGYE
2008-11-17 20:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG ELŐTT A ROMA GYEREKEK ISKOLAI SZEGREGÁCÓJÁNAK ÜGYEA Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2007. májusában az elsőfokú ítéletében megállapította a roma gyermekek jogellenes elkülönítésének tényét Hajdúhadház általános iskoláiban, és azt is megállapította, hogy a gyerekek egyenlő bánásmódhoz való joga azért is sérült, mert alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak. Az alperes fellebbezett.

 

 

 

Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete is megállapította, hogy az alperesek közvetlenül hátrányosan különböztették meg a két iskola melléképületeiben oktatott diákokat, azonban az  ítélet szerint nem áll fenn a roma gyerekek etnikai alapú jogellenes elkülönítése, mert a roma gyerekek fizikai szegregációja ugyan köztudott, de nem elkülönítés, hanem önkéntes elkülönülés. ,A jogerős ítélet ellen az Alapítvány felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. 

 

1) Az ítélet iratellenes

Az ügyben számos okirat bizonyítja, hogy a szegregáció nem önkéntes. Íme néhány nyilatkozat a települési képviselők közgyűlési jegyzőkönyveiből: „Szembe kell néznie a testületnek azzal, hogy az óvodákban is külön cigány csoportokat kell létrehozni." A polgármester szerint „annak megoldását, hogy minden cigánygyermek vegyes osztályba járjon, senki ne várja se az intézménytől, se az önkormányzattól, hiszen ennek kritériuma az iskolaérettség, a szociális körülmények." Az iskolák évente több tucat olyan intézkedést hoznak (az illegális, ám létező felvételi vizsgáztatástól az osztályba soroláson át az osztályok létszámának és elhelyezésének megállapításáig), amelyek a szegregációt létrehozzák, ill. fenntartják. Számos szegregáló intézkedés végrehajtásához szükséges az önkormányzat jóváhagyása, amely az iskolák szakmai munkájának és jogszerű működésének elsődleges őre.

 

2) Az ítélet jogszabályt sért

Az Ítélőtábla szerint az alperesek felelőssége azért sem állapítható meg, mert a szegregáció körében intézkedéseket nem tettek. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében azonban a diszkrimináció valamennyi fajtája jogellenes, függetlenül attól, hogy mulasztás, vagy aktív, netán célzott cselekmény eredménye. Figyelemreméltó, hogy az Ítélőtábla a saját korábbi ítéletében foglaltakkal is szembehelyezkedett: a Miskolc ellen hasonló ügyben hozott ítéletében ui. azt fejtette ki, hogy a szegregációért való önkormányzati felelősség megállapításához elegendő a mulasztás megléte, nem szükséges annak bizonyítása, hogy célzott, aktív cselekmény eredménye az elkülönítés. Az Ítélőtábla azt is kifejtette, hogy hazai jogszabályokat alkalmazott, és nem tekinti kötelezőnek sem az Európai Tanács ún. Faji Irányelvét, sem pedig az Európai Közösségek Bíróságának a közösségi jog tagországokban való alkalmazására vonatkozó ítéleteit.

 

A hajdúhadházi ügy folytatódik és valószínűleg le is zárul a Legfelsőbb Bíróságon

 

2008. november 19-én 10 órakor (Budapest, Markó u. 16. fsz. 1.)

További információ: www.cfcf.hu, Mohácsi Erzsébet 061 323 0882, 0630 210 2632

 

Mohácsi Erzsébet, igazgató

 

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
Chance For Children Foundation (CFCF)
1093 Budapest, Lónyay u. 34. III/21.
Tel.: 061-323 0882, Fax.: 061-323 0883
www.cfcf.hu

C-PRESS  

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek