Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyurkovics Tibor: Legyen a cigányság egységes és erős!
2008-11-17 20:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyurkovics Tibor: Legyen a cigányság egységes és erős!Gyurkovics nagyon nagy formátumú ember volt, s talán nem mindenki tudja, mennyire szerette és pártolta a cigányokat. Több cigány író felfedezésében, többek között Péli Hilda önéletírásának kiadásában is nagy szerepe volt. Tőle származik az a nagy mondás is, melyet éppen Rostás-Farkas György kötetének előszavához írt: "Nem hiszek a másságban- városi ficsúrok találják ki maguk andalítására.

 

 

 

A cigány-cigány, ugyanolyan. A mienk. A mifajta. Nincs másság, mienkség van."

(C-PRESS és CTMT közös megemlékezése Gyurkovics Tiborról - 2008. November, 17)

Gyurkovics Tibor 2006-ban, a konferencián elmondott beszéde:

Drága-drága cigányasszonyok,derék férfiak, gyerekek,öreg emberek!

Nagy szeretettel jöttem közétek.

 

Gyurkovics Tibor: Legyen a cigányság egységes és erős! 

 

Ahogy Rostás-Farkas György mondja, szívem minden melegével.A Magyar Írók Egyesülete nevében, melynek elnöke vagyok, a Magyar Művészeti Akadémia nevében, melynek alelnöke vagyok, és Gyurkovics Tibor, mint intézmény nevében, melynek szintén elnöke vagyok, szeretettel köszöntelek benneteket. Elnézést kérek a tegezésért, de én már öreg koromra, még az Úristent is letegezem. Talán nem tiszteletlenség. A cigány sors - természetesen ezt nálam ezerszer jobban tudjátok - nagy sors. Nagy öröm, nagy boldogság, nagy próbatétel. Azt hiszem, hogy minden nemzetiségnek a legnagyobb próbatétele a saját alkata. A saját kisebbségi tudata, melyben állandóan megméretik a többségi társadalommal szemben, és megméretik a körülette élő emberekkel szemben is.

Az identitás, amelyet egy cigány ember képvisel, a legnehezebb sorsok egyike. De ahogy az angolok, a britek, az írek, a skótok is nagy büszkeséggel gondolnak őseikre, és azokra az ősökre, akikkel együtt vándoroltak még meszsze-messze ázsiai tájakon. Van valami olyan jelleg a cigányságban, amely napfényre hivatott.A nap rajzolja ki az égre, a lombokra a meséket. A csodálatos mozgékonyságukat, eleven szellemüket s összehasonlíthatatlan táncaikat és mozgásukat.

Ez az identitás mindenkori alapja, akár a legegyszerűbb emberről van szó, akár írókról, festőkról, professzorokról. Egy ilyen társadalomba ágyazva, amiben mi vagyunk, amiben együtt élünk. Én a legfontosabbnak tartom mindenek előtt, hogy az identitást közös  azonosságnak tekintsük. Számomra nem volt soha, s remélem sose lesz külön cigány ember és külön magyar ember. Ez a két nép egymásra utalva s egymásban és egymásból él. Ennek a tudata rendkívül fontos, de hát gondolom, ezt ti is tudjátok, sőt nálam jobban. Hogy ez mennyire valósul meg a társadalomban, az egy nagyon nehéz kérdés. Hiszen tapasztaljuk, hogy bármilyen tömeget képvisel is egy kisebbség, egy nemzetiség, mindig félárnyékban van. Ez a félárnyék kisebbségi érzetet, kisebbségi tudatot szül, mindaddig, míg a cigány nem érzi, hogy egy olyan trambulinra kerül, amely az égbe röpíti. Azért vannak olyan nagyszerű írók, zeneszerzők, festőművészek, mérnökök, tanárok, akik az identitásukat a magyarokkal együtt élik meg. Én ezt tartom a tanácskozásunk kulcsának. Kölcsönös, azonos, összefonódó identitás magyarnak lenni, hogy úgy mondjam, cigány módra. Ez olyan szerep,vagy olyan vállalás, ami szinte teljesíthetetlen, hisz a történelem mindig skizofrén helyzet elé állítja az embereket.

Hova is tartozom? Ki vagyok, mi az én szerepem az országban, a magyar népben, a magyar nemzetben. Amíg ez a két identitás egy emberen belül nem kerül egymással harmóniába addig, örökké gyanakvó sőt menekvő ember lesz belőle. A legfontosabb,hogy, ezt a terhet, mint egy nagy köpenyt, az útszélre kell hányjuk és mezítelen  cigányságunkban álljunk az Úr színe előtt. Ugyanilyen fontos, vagy talán még fontosabb, hogy a magyarnak nevezett ember úgy érintkezzen cigány  társaival, mint vele egyhúron pöndülő embertársával, felebarátjával, segítőjével, testvérével.


Szeretném a hivatalos személyiségek figyelmébe ajánlani, hogy ez a kérdés megoldatlan.Persze könnyen beszélgetünk itt egy nemzetközi mtanácskozáson, miközben sokan a putrikban élnek, vagy olyan hontalannak vagy legalábbis munkanélkülinek érzik magukat, aki nem leli honát e világban, honját e hazában.

Mégis, feltűnő és ez számomra szívet melengető tény, hogy igazán homelessekkel, cigány homelesekkel én Magyarországon nem találkozom. Biztos vannak falvakban munkanélküliek, akik nehéz sorsba kényszerültek, de városokban bujkáló cigány hontalanokkal nem találkozom. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a népben van annyi erő, hogy a család révén mindig meg tudja tartani, mindig meg tudja őrizni az identitását. Ahogyan Tamási Áron mondta, azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Ha a cigány ember otthon van Magyarországon, akkor megadatik, megtaláltatik a sorsa. Hogy így legyen, elsősorban nem rajtuk, hanem a mindenkori kormányzaton múlik, amelynek úgy kell kezelnie ezt a kérdést, mint egy nagyon gyöngéden kezelendő sebet, amelynek a lehető legrövidebb pár évtized alatt meg kell gyógyulnia. Természetesen mindehhez  szervezetekre, pénzre, intézményekre van szükség. Fontos, hogy ez nem csak a többségi oldal felelősége: a cigány embernek is minden erejével törekednie kell arra, hogy megtalálja a helyét a társadalomban, munkához jusson, kialakítsa a saját életterét. Mindennek előfeltétele azonban, hogy a cigányság megszabaduljon a politikai befolyás kényszerétől.

A cigányságnak egységet és erőt kell felmutatnia, és nem szabad hagynia, hogy a különféle pártok és politikai lobbik megosszák soraikat, a súgások és lekenyerezések által. A cigány embernek tehát úgy kell rajtolnia a futóversenyen, mint akármelyik magyar embernek, és ha hagyják, ha segítik, ha tanítják, akkor biztos, hogy a győztesek között lesz a helye.

(Elhangzott a Cigány Tidományos és Művészeti Társaság nemzetközi tudományos konferenciáján 2006-ban)

C-PRESS - CTMT

 

Kapcsolódó anyagok:

- Elhunyt Gyurkovics Tibor

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek