Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elszabadulhat a pokol
2008-11-14 13:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elszabadulhat a pokolHa nem találják meg gyorsan azokat, akik Nagycsécsen Molotov-koktéllal támadtak cigány családok házaira, majd lelőttek egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt, elszabadul a pokol - mondja lapunknak Lakatos Attila, a májusban megválasztott borsodi cigányvajda, miután jelen volt a két áldozat hétfői temetésén.

 

 

 

- Ön cigánygyűlölőnek tartja a magyar társadalmat?

- Pár éve azt tapasztalom, hogy van cigánygyűlölet az országban.

- Merthogy korábban nem volt?

- A 90-es években még nem volt.

- Azt gondolja, Nagycsécsen azért lőttek le két embert, mert cigányok voltak?

- Biztos, hogy nem szeretnek minket, cigányokat azok, akik lőttek. Ez szabályszerű kivégzés volt. Még a polgármester is azt mondta: ezek a kosárfonásból élő emberek a légynek sem ártottak. Ha nagyon gyorsan nem fogják el az elkövetőket, annak súlyos következményei lesznek.

- Ismételt támadás? Vagy bosszú?

- Elszabadulhat a pokol. Az elkövetőknek biztatás, hogy ilyet következmények nélkül lehet csinálni. De a cigányokban is megvan az indulat. Próbálom az embereket nyugtatni, de előbb-utóbb esetleg azt mondják: szemet szemért, fogat fogért.

- Félnek az emberek Nagycsécsen?

- A cigány családok nagyon félnek. Nem mernek a házukban lenni, kimenni az utcára. Nem ajánlom, hogy akár egy vadász, akár egy fekete ruhás vagyonőr most arra a környékre menjen, mert ha félreértik a cigányok, annak beláthatatlan következményei lesznek.

 

Elszabadulhat a pokol

 

- Korábban azt mondta: a cigányság is tett azért, hogy ide jutottunk.

- Nagy a szegénység, a cigányok 15-20 százaléka nyomorban él. Van egy leszakadó réteg, amely úgy érzi, nincs más választása, mint mástól elvenni. Azért lop, hogy ne éhezzen. Ennek is következménye, hogy sokan nem szeretik a cigányokat.

- Ezért a véleményéért többen bírálták.

- Azt mondták, a saját fajtámat bántom. Pedig ez nem így van. Nem elítélni kell azokat az embereket, akik ilyet tesznek, hanem kivezetni őket a nyomorból. Munkához juttatni és taníttatni őket. Jó útra terelni, hogy ne vegyék el a másét. De nem az egyszerű emberek vádoltak meg, mert ők tisztelnek, hanem az országos vezetők. Pedig azért jutottunk ide, mert ők 18 évig nem csináltak semmit.

- Név szerint?

- Például Horváth Aladár vagy Kolompár Orbán.

- Mit kellett volna tenniük?

- Odafigyelni erre a népre, de ezt a rendszerváltás óta elfelejtették megtenni. Olyan vezetőkre lenne szükség, akikre a cigányok felnéznek. Akik mindent elkövetnek, hogy a cigányok tanuljanak. Azt mondták nekem az országos vezetők, hogy én nem vagyok politikus. Azt válaszoltam: ti sem, színészek vagytok, hiszen úgy tudtátok több cikluson át megtartani a pozíciótokat, hogy közben a szakadékba vezettetek minket. Megsértődtek, amikor azt mondták róluk, megélhetési politikusok, pedig ez az igazság.

- A szókimondáson kívül mi bajuk önnel?

- Nem tetszik nekik, amit csinálok, mert féltik az állásukat. Áskálódnak ellenem, azt mondják, nem vagyok legitim. Attól félnek, hogy visszaáll a vajdaság intézménye. Ma már Nyíregyházán kívül minden megyeszékhelyen van vajda, és jobban elfogadják őket vezetőnek a cigányok, mint a pesti politikusokat. Az emberek azt mondják: vissza az ősi hagyományokhoz.

- Az idén lett borsodi cigányvajda, azóta a megyei és a városi önkormányzatban is számon tartják.

- Meghívnak a városházára, megyeházára megbeszélésekre. Nemcsak a cigányok akarnak visszatérni a hagyományokhoz, de a többségi társadalom is elismeri a vajdákat. Ez sem tetszik Kolompáréknak. Pedig mi ingyen csináljuk, nem kapunk egy fillért sem. Nekem rengetegen írnak, gratulálnak a magyarok is. Azt mondják, csak így tovább. Az utcán is megismernek Miskolcon, és nem csak a cigányok. A nagycsécsi eset után engem hívott fel a rendőrkapitányság, hogy menjek, mert baj történt.

- Azóta többször járt a helyszínen, élelmet, pénzt is vitt.

- A saját pénzemből enni vittem a családnak, a temetésre pedig koszorút vettem. A pestiek is a sír mellett álltak, de csak hogy politikai tőkét kovácsoljanak belőle. Őket a család nem érdekli. Mi tettük fel őket Pestre országos vezetőnek, de elfelejtették, honnan jöttek. Pedig a hűségnyilatkozatot a cigányságnak kell aláírniuk, nem a kormánynak.

- A nagycsécsi temetés után az országos cigányvajdával tárgyalt. Miről?

- Az Országos Cigány Önkormányzat azt ígérte, még a héten megcsinálják a nagycsécsi család lakását. Jövő hónapban összeül az összes vajda, és ha addigra nem történik semmi, akkor mi rendbe hozzuk. 

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek