Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Börtönt a cigányokra támadóknak!
2008-11-13 15:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Börtönt a cigányokra támadóknak!Szabadságveszés kiszabását kérte az ügyész perbeszédében a Pécsi Városi Bíróságtól csütörtökön arra az öt fiatalra, aki a vád szerint származása miatt támadott meg két roma nőt, egy asszonyt és a lányát januárban Szigetváron.

 

 

 

Az ügyész úgy vélte: a vádlottak a közvetlen és közvetett bizonyítékok alapján elkövették a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntettét, amelyért a tett elkövetésekor még fiatalkorú elsőrendű vádlottnál fogház-, a többieknél börtönbüntetés alkalmazása indokolt.

A vádirat szerint az egymással részben baráti, részben ismerősi viszonyban álló, külsejüket tekintve skinhead-benyomást keltő, ma 18 és 23 év közötti barcsi fiatalok többször italoztak együtt egy vendéglátóhelyen. Ennek során kiderült, "nem szeretik a romákat". Egyikük azt mondta, "ha a cigányok verhetnek magyarokat, akkor a magyarok is verhetnek cigányokat". Így vetődött fel, hogy "meg kellene verni valakit a romák közül".

A vádlottak idén január 22-én, italozás után azzal a céllal szálltak fel a Barcsról Pécsre tartó vonatra, hogy a baranyai megyeszékhelyen romákat bántalmaznak. Mivel jegyet nem váltottak, és ezért a kalauz Szigetvárnál leszállította őket, úgy döntöttek: hazautaznak, de előbb vernek.

Fejüket és arcukat kapucnival, sállal, sísapkával takarták el, és amikor a roma asszony és a lánya a Mozi parkon keresztül hazafelé tartott, rájuk támadtak. Egyikük előzetes szóváltás nélkül bokszerrel megütötte a nőt, aki ettől földre került. A bántalmazásba a többiek is bekapcsolódtak, áldozatukat többször megütötték és megrúgták, melyektől nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A lány eközben elrohant segítségért, az egyik vádlott lánccal a kezében utána futott, de nem érte utol.

A gyanúsítottakat a rendőrség elfogta és eljárást indított ellenük. Bár a július eleje óta szabadlábon védekező fiatalok korábban beismerték tettüket, bírósági meghallgatásukkor azt mondták: nem tudtak arról, hogy a megvert asszony roma, ez később derült ki számukra.

A vádlottak a történtekre - vallomásuk szerint - csak részben emlékeztek, és eltérően ítélték meg saját cselekedetük súlyát. Volt, aki kizárta, hogy ütött volna, más elismerte, hogy rúgott, de az éppen csak elérte az áldozatot, egyikük pedig azt vallotta, akkor ért az asszonyhoz, amikor már a földön feküdt, és megbotlott benne.

Az ügyész a csütörtöki tárgyalási napon azt mondta: közvetlen bizonyíték a bűncselekmény motívumára a három vádlott rendőrségen tett beismerő - azóta visszavont - vallomása. Ebben a bántalmazás okaként a sértettek származását jelölték meg, egyikük azt is megjegyezte, hogy ő a hungarista mozgalom tagja. Közvetett bizonyítékként értékelhető a külső megjelenésük és a tett elkövetésének módja: a kopaszra nyírt fej, a terepszínű nadrág, a kifordított bomberdzseki, az acélbetétes bakancs, egyikük horogkeresztet ábrázoló és cigányellenes tetoválásai, valamint az a körülmény is, hogy arcukat sállal és sapkával takarták el, a bántalmazáshoz pedig olyan területet kerestek, amerre gyakran közlekednek romák.

Az ügyész megjegyezte: a bűncselekmény még e motívum nélkül is kiemelt súlyú, hiszen öt életerős fiatal férfi támadott meg két, védekezni képtelen nőt, az orvos szakértő véleménye szerint pedig a megvert asszony csak a szerencsének köszönheti, hogy könnyű és nem súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlottak védői eljárási szabálytalanságokra hivatkozva indítványozták, hogy a bíróság ne vegye figyelembe a korábbi beismerő vallomásokat.

Az elsőrendű vádlott képviselője vitatta, hogy védence képes volna olyan összefüggően beszélni, ahogy a rendőrségen felvett vallomásából kitűnik, azt pedig kétségbe vonta, hogy a fiatalember tudná, mit jelent a hungarista kifejezés.

Az ügyvédek a minősítés megváltoztatását és azt kérték a büntető tanácstól, hogy a vádlottakat legfeljebb csoportos garázdaságért, valamint könnyű testi sértésért marasztalja el, az esetleges szabadságvesztés időtartamát pedig próbaidőre függessze fel.

Indoklásuk szerint az elkövetőknek nem volt helyismeretük Szigetváron, így nem tudhatták, hogy a tett színhelyén gyakran fordulnak meg romák. Pusztán az általuk viselt öltözék nem utal cigányellenes beállítottságra, a sál, a sapka és kapucni viselése pedig teljesen megszokott a téli hónapokban - mondták. Az áldozatok ruhájából és beszédéből nem lehetett következtetni a származásukra, és mivel sötét volt, bőrszínük sem volt egyértelműen megállapítható - indokolták kérésüket a védők.

Az első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróság november 27-én hirdet ítéletet az ügyben.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek