Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mire ösztönöznek a munkabérek?
2008-11-13 08:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mire ösztönöznek a munkabérek?A mélyszegénységben élő családok 12 százalékának akkor sem sikerül kikeveredni a gödörből, ha mindkét szülő dolgozik. A szociális segélyek munkától távolító hatásáról tehát kár addig beszélni, amíg a munkabérek ösztönző erejéről nem tudunk - jelentette ki tegnap Ferge Zsuzsa szociológus egy szakmai konferencián, ahol közölték: 700 településen gyerekházakat indítanak.

 

 

 

Mire ösztönöznek a munkabérek?

Magyar tanya udvarán játszó gyerekek ahol még villanyvilágítás sincs 

 

A gyermekszegénység felszámolására költött milliárdokból épp a gyerekeknek jutott a legkevesebb az elmúlt években. A szociális és gyermekvédelmi szakma nem szokott hozzá a programok hatékonyságának vizsgálatához, az eredmények rögzítéséhez és a pontos adatszolgáltatáshoz - jelentette ki Ferge Zsuzsa, az MTA Gyerekprogram Irodájának vezetője a Gyerekesély projekt tegnapi nyitórendezvényén.

 

- Hiába tartozunk az unió azon kevés országa közé, ahol országgyűlési határozatban döntöttek a gyermekszegénység felszámolásáról, ha a stratégia megvalósítását célzó zászlóshajó-projekt szétforgácsolódik az ágazati költségvetések akcióterveiben - jelentette ki Ferge Zsuzsa, aki szerint a sikertelenséget jelzi, hogy a "Legyen jobb a gyerekeknek!" című Nemzeti Stratégia 2007-es induló évében a gyerekes családok helyzete romlott. Miközben a szegények aránya az összlakossághoz viszonyítva az uniós átlagnál kisebb, a gyerekszegénység azt jelentősen meghaladja. Magyarországon sem nyomorognak többen, mint az unióban általában, a nyomorgók többsége viszont gyerek. A hiányosan táplálkozók és a díjhátralékosok száma az OECD-országok közül hazánkban a legmagasabb.

 

- Magyar sajátosság - hívta föl a figyelmet a szociológus -, hogy a munkavállalás nem elég a kilábaláshoz. Az EU tagállamaiban a kereső nélküli kétgyerekes családok 73 százaléka szegény, ami megegyezik a magyar adatokkal.

 

Csakhogy az unióban az egyik szülő munkavállalása már 25 százalékra csökkenti a szegénységi arányt, míg hazánkban csak 47 százalékra. Sőt, a mélyszegénységben élő családok 12 százalékának akkor sem sikerül kikeveredni a gödörből, ha mindkét szülő dolgozik. A szociális segélyek munkától távolító hatásáról tehát kár addig beszélni, amíg a munkabérek ösztönző erejéről nem tudunk - hívta fel a figyelmet Ferge Zsuzsa.

 

Mire ösztönöznek a munkabérek?

 

A szociológus szerint súlyos hiba lenne a segélyezési rendszer felszámolása. Nem tűr viszont halasztást az óvodai és az iskolai étkeztetés változtatása, a gyermekéhezés felszámolása. Komoly felelőssége van a kormánynak a közműkikapcsoláshoz és lakásvesztéshez vezető díjhátralékok kezelésében is.

 

Az elmúlt negyed században mintha elfeledkeztünk volna a gyerekekről - mondta a konferencián Szilvási Léna, a Gyerekesély projekt szakmai vezetője. - Napjainkra szélsőséges méreteket öltött az előítéletesség, az elkülönülés. Ma egy gyerek hároméves korára megtanulja, hol a helye. Valódi korlátok nélkül is tudja, hol húzódik a határ a szegények és a többiek közt. Minél mélyebben ég a lelkébe a láthatatlan vonal, annál nehezebb később átlépni rajta. Minél korábban akasztják meg a mélyszegénységet újratermelő kört, annál biztosabb a siker.

 

A "Biztos kezdet" az Egyesült Királyságban csaknem tíz éve indult program hazai adaptációjaként azt a súlyos ellentmondást kívánja feloldani, amely szerint a bölcsődék és az óvodák épp azok számára a legkevésbé elérhetőek, akiknek erre a leginkább szükségük lenne. Uniós forrásokból 250 gyerekházat alakítanak ki öt év alatt 700 hátrányos helyzetű településen. A komplex kistérségi programok ennél összetettebb célt tűznek maguk elé: jó színvonalú gyerek- és családbarát szolgáltatásokkal segítik a felzárkózást. A projekt nem teljesen a nulláról indul, hiszen 2003-ban öt, majd 2006-ban újabb 50 helyszínen hoztak létre gyerekházakat. Ezek tapasztalatait is felhasználva az új projektek munkatársait három hónapos egységes képzésen készítik fel a feladatra. A szakmai kereteket ugyanis nekik kell a helyi sajátosságok alapján tartalommal megtölteni.

 

A programok fenntarthatósága jelentősen függ az érintett intézmények együttműködésétől, illetve az alternatív források bevonásától. A jelenleg tízmilliárd forintra tehető uniós források öt évig biztosítják a projekt működését, ezalatt új támogatókat kell találni a folytatáshoz.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek