Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lesz-e valaha Magyarországnak cigány miniszterelnöke?
2008-11-12 06:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lesz-e valaha Magyarországnak cigány miniszterelnöke?Choli Daróczi József író, költő, műfordító szerint még jó néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy a magyarországi cigányság is kinevelje saját Obamáját. Ehhez ugyanis az integrált oktatási rendszer önmagában édes kevés.

 

 

 

Daróczi József idén volt hetven éves. Szülei Romániából, a Máramaros környéki Királydarócról származnak, az ottani régi roma szokások szerint nem igen törődtek a vezetéknévvel, így már gyerekkorában ráragasztották a Choli becenevet. Az író saját bevallása szerint mikor faluja - Bedő - általános iskolájába először betette a lábát, hazánk nagyjainak falon függő képmása ragadta meg legjobban a képzeletét.

 

- Gyönyörű képek voltak, szép emberekről, egynek-egynek még kardja is volt. Néhány év eltelt - mire megtanultam olvasni - és megtudtam, kik is voltak ők. Balassi Bálint vagy II. Rákóczi Ferenc... 

 

Egy ország példaképei - mondta Daróczi József, mikor néhány nappal ezelőtt megszólítottuk a szekszárdi Esélyek Házában tartott előadása előtt. Choli bácsi szerint a példakép a lámpás az éjszakában. Szükség van erre, hogy az embernek választhassanak, milyen utat járnak be életük során. Mert ez a lényeg. A minta, ami alapján meghatározzuk céljainkat. Nagyon nagy baj ma Magyarországon, hogy nincsenek cigány példaképek.

 

Lesz-e valaha Magyarországnak cigány miniszterelnöke? 

 

- Soha az életben nem hallottam arról, hogy létezne cigány polgármester, miniszter, forradalmár, és akkor Nobel-díjasról már nem is beszélek. Mindemellett azt is el kell mondani, hogy Gábor Áron rézöntő cigány volt, csak sokan nem tudják, ahogy azt sem, hogy valószínűleg Vályi István is roma származású volt - mondja.

 

- Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az országot egy cigány ember vezesse? Megtörténhet-e az nálunk, ami az Egyesült Államokban, hogy a 44. elnök egy afro-amerikai férfi lehet - tette fel a kérdést az író. - Az amerikai feketék tudtak maguk közül értelmiségieket, szenátorokat, igazgatókat, polgármestereket kitermelni. Az évtizedek során elérték, hogy az elnök közülük való legyen. Pedig ők rabszolgaként a társadalom legalsó rétegeit képezték. A 20. század közepéig még olyan buszra sem szállhattak föl, amin fehérek utaztak, mostanra mégis számos olyan személyiséget adtak a társadalomnak, akiket szinte az egész világon megbecsülnek.

 

Choli bácsi elmondta, ehhez nem kell más, csak munka és tanulás. - Persze egyes politikusok azt hiszik, ha leültetnek egy cigány fiút egy magyar lány mellé az iskolában, az már integrált oktatás - szögezi le. - Amiről ők beszélnek, az csupán egy keverék, ami helyett vegyületre lenne szükség. Azaz kölcsönös ismeretszerzésre. Daróczi József szerint nem elég a cigány emberek szociális körülményeit javítani, a tudatukat is formálni kell. Mindkét dolog egyformán fontos. - Ki kell termelnünk azt az értelmiségi réteget, amely tovább formálhatja a cigányság tudatát. - húzta alá. Hozzátette, Magyarországon egyre nyíltabb a romaellenesség.

 

Szerinte egyszerűen az emberek ilyenek. Önmagukat próbálják mások fölé elhelyezni, hogy el tudják viselni az élet súlyát. - A rendszerváltás óta, nagyon sokan csúsztak le a társadalmi ranglétrán. Így kiktől tudják különbnek érezni magukat? Hát a cigányoktól, mert azok még meg is jelölhetők a bőrük színe alapján - állítja az író. Ha a társadalom elérné a Svédország jóléti színvonalát, feltehetőleg a durva megnyilvánulásokból is kevesebb lenne. A kérdésre, hogy min dolgozik mostanában Daróczi József elmondta, legkésőbb februárban megjelenik a gyermekeknek szóló mű, Az első képes bibliám. - Ha az Isten is velünk van, már pedig miért ne lenne, megjelennek a klasszikus magyar irodalmi művek fordításai cigány nyelven. Bessenyeitől, de inkább Csokonaitól napjainkig készítek válogatást. Hamarosan megjelenik önéletrajzi regényem első része is. Emellett az Országos Cigány Múzeum igazgatója is vagyok.

 

C-PRESS - teol.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek