Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A magyar Bermuda, ahol szocpolból akartak várost építeni
2008-11-12 06:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyar Bermuda, ahol szocpolból akartak várost építeniÓzd kezd kilábalni a gazdasági mélypontról, írja az önkormányzat honlapja, de még messze a Kánaán. Széleskörű városrehabilitációs programokat és antiszegregációs terveket akarnak megvalósítani. Az ingatlanpiac áll, ahhoz, hogy elinduljon egyáltalán, munkahelyek és vásárlóerő kell. De innen még a vonat is visszafordul. Ha nem lesz szocpol, hol laknak a romák? Az integrációhoz két fél kéne. De az egyik szökésben van - írja az ingatlanmagazin.com.

 

 

Városfejlesztési irányok

A 39 ezer főt számláló Ózd közel 700 éves település, felvirágzását a XIX. század közepén a barnaszéntelepek mellé épült vasgyártásnak köszönheti. A hetvenes években a lakosságszám megközelítette az ötvenezret, ma szinte szöknek az emberek, a tanultabbak elmennek, a szakképzetlenek szocpolból építkeznek. Amíg lehet. A 150 évre nyúló kohászatnak mára vége, az 1990-es évek mélypontja után némi fellendülés tapasztalható, a kohászatban tevékenykedő utódvállalatok jelentik a fő foglalkoztatókat, illetve a General Electric Hungary Kft. és a Saia Burgess Kft. A számadatok szerint a foglalkoztatottak száma az állandó lakosságon belül mindössze 26%, közel 10 ezer fő. Az összlakosság több mint 50%-ának nincs rendszeres jövedelme, ez összefüggésben van a 10-12 ezer főt kitevő roma népesség jelenlétével. Mások 18 ezerre becsülik a cigány lakosságot. Az ózdi lakásállomány 2007-ben a KSH adatai szerint körülbelül 14 ezerre tehető, ezek közül 24% az alacsony komfortfokozatú, a rehabilitációs tervek szerint ez 2025-re 16%-ra csökkenne. A teljes állomány 5,4%-a önkormányzati lakás. A fő baj, hogy nincs bővülés az ingatlanállományban. 

 

Az Integrált Városfejlesztési Stratégiában az alábbi nehézségeket említik többek között: a lakások 51%-a van csak a szennyvízhálózatba bekötve, kevés a nagy létszámú foglalkoztató és jelentős a szegregáció. A szociális bérlakások 91%-a található a szegregált területeken, ezek alacsony komfortfokozatúak és kicsi az alapterületük - 30-50 négyzetméteren 5-15 fős családok élnek -, még az alacsony rezsit sem fizetik, így a környezetük erősen leromlott. Az is probléma, hogy Ózd történelmileg különálló települések összevonásával jött létre, ezért nem alakult ki egységes városkép, az is a város sajátosságából fakad, hogy még a központi városrészben is található ipari épület. Lokálpatriotizmus nélkül pedig nehéz a felemelkedés. A város a 2007-2013 közötti időszakban több városrevitalizációs programot tervez, az antiszegregációs program keretében hat akcióterületet jelöltek ki, többek között a központi városrész, Bánszállás és Velence telep rehabilitációját tervezik. A város zöldmezős iparterület kialakítását készíti elő. 

 

Végponton

 

Fiedler László ingatlanszakértő, az Archinvest 97 Kft. üzletágvezetője elmondta, hogy az átlagárak 90-100 ezer per négyzetméteráron stagnálnak, és persze a válság is érezteti hatását. Az ingatlanpiac pangását Fiedler úr Ózd általános gazdasági helyzetével magyarázza, hiszen a város gyakorlatilag végponton fekszik: a szlovák határ mellett, innen még a vonat is visszafordul, nincs átmenő forgalom, nincs a közelben gyorsforgalmi úthálózat sem, Budapest messze van. Munkahelyekre lenne szükség, de azokhoz infrastruktúra és szállítási útvonalak szükségesek. Ha nincs munkahely, nincs kereset, és nincs ingatlanpiac sem. A fiatalok elmennek a nagyobb városokba tanulni, és általában vissza sem jönnek Budapestről, Miskolcról - a visszatérők sokkal kevesebben vannak, mint az eltávozók. Így az ingatlanpiac potenciális célközönsége nem teremtődik újra, hanem folyamatosan fogyatkozik. A munkahelyteremtés kapcsán Fiedler László már azt is nagy eredménynek tartja, ha ebben a válságos időkben megmaradnak a munkahelyek, utalt a városban működő General Electrics helyi gyáregységére. Az ózdi üzem létszámleépítése a médiában nem szerepelt.

 

A szabad felhasználású hitelek sem segítik az ingatlanpiac fellendülését, mert az alacsony vásárlóerővel rendelkező lakosság nem ingatlanfelújításra, bővítésre vagy korszerűsítésre költi a hitelt, hanem fogyasztásra: élelmiszerre, ruházatra és műszaki eszközökre. Így folyamatosan újratermelődik a hiány, ahogy nagy méretekben egész Magyarország esetében is történik. A lakásállomány sem bővül, mert nincs nagy beruházó, aki építsen, majd eladjon új lakásokat. A meglévő lakásállományt pedig nem újítják fel, így az állomány öregszik, állapota romlik, ami ugyancsak nem élénkíti az ingatlanpiacot, így végső soron stagnálnak az árak. És reménykednek, hogy nem fognak csökkenni a jövőben.

 

C-PRESS - penzcentrum.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek