Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lepusztult épületek, hátralékok, nehéz sorsok
2008-11-11 07:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lepusztult épületek, hátralékok, nehéz sorsok- Attól tartunk, lebontják a házunkat, és ki tudja, lesz-e hová mennünk. Már tíz éve is fölmerült, hogy bontani fognak, s most azt rebesgetik, lakóparkot akar ide építeni a város. Hivatalos tájékoztatást nem kapunk, csak rémhíreket - mondják a szegedi Cserepes soron élők. Az elmúlt években a romák és nem romák lakta, egyre lepusztultabb területet körbevevő telkeket nagy áruházláncok, bevásárlóközpontok vásárolták meg.

 

 

 

Az itt élők közt elterjedt a hír: azt az ingatlant, amelyen a komfort nélküli épületekből álló telep fekszik, értékesíteni akarja az önkormányzat. Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere erre reagálva azt mondta: a terület értékesítése nem szerepel a jelenlegi tervekben.

 

A Cserepes sor lakóinak többsége kis jövedelmű, túlnyomó többségük régóta nem tudja fizetni a lakbért és a magas közüzemi díjakat. Egyesek szerint módszeresen fizetésképtelenné teszik az itt élőket, hogy kilakoltathatókká váljanak. Mindez azt jelentheti, hogy 200-250 ember kerülhet az utcára, vagy esetleg ki tudja, milyen állapotú cserelakáshoz juthatnak.

 

Harminc Cserepes sori tüntetett a szegedi városháza előtt a minap, petíciót nyújtva át a polgármesteri hivatal egyik munkatársának. Azt szeretnék tudni, mi a terve a városnak a cserepes sori romateleppel és az itt élő emberekkel. Az IKV Zrt. által kiállított, 40-120 ezer forintos kiegészítő számlák milyen valós szolgáltatást takarnak? Igaz-e, hogy a magas számlákat kifizetni képtelen bérlőket, tulajdonosokat végrehajtás fenyegeti? Ilyen kérdéseket tartalmazott a demonstrálók petíciója.

 

 - A nagy összegű számlákkal lehet az a cél, hogy ellehetetlenítsenek minket, s felmondhassák a bérleti szerződést - mondja a környékbeliek nevében a Cserepes soron élő Czirok Péter, a Lakhatás, Iskolázottság, Foglalkoztatottság (Life) Közhasznú Egyesület vezetője. - Sok az olyan kifizetés is, amelyet nem létező szolgáltatásokért kérnek el. Az épületeken nem végeznek javítást, állaguk folyamatosan romlik.

 

- Ledolgoztam 38 évet a vágóhídon, gyermekeink kezébe szakmát adtunk. Most meg öregségemre költöznöm kell, mert kell a hely másra?! - mondja elkeseredve a 64 éves Farkas Lajosné, aki tizenegy éve él a Cserepes soron. Egyik leánya - akinek az volt az utolsó kívánsága, hogy menyasszonyi ruhában temessék el, s kérését teljesítették, ami nagyon sok pénzbe került - halála után költözött ide, mert korábbi lakását, a belvárosi házat a haláleset miatt el kellett adni.

 

- Azt suttogják a környékünkön, felment itt a telekár, amióta megjelentek a multik - mondja.

 

- Várjunk csak, ez nem olyan egyszerű! - vág közbe Czirok Péter. - Amíg romák élnek itt, az ár annyi, amennyi, s ha elkerültek innen, majd jól fölmegy a telekár.

 

A hetvenéves Hamzsik Andrásné a textilművekben volt keresztorsós, és a szálló portól kilyukadt a tüdeje. Csípőprotézise van, járókerettel jár, egyedül él. Számlákat mutat, amelyeket szerinte nem kellene befizetnie. A fürdőszobát, a mellékhelyiséget ő alakította ki. Azt mondja, ha nem ilyen cserelakáshoz jut a költöztetés után - ha lesz egyáltalán kiköltöztetés -, akkor ellátni sem tudja majd magát.

 

- A Cserepes soriak által kifogásolt költségek valósak - mondja Baranyi Irén, az IKV Zrt. gazdasági igazgatója. Szerinte a felújításokkal kapcsolatban az a fő gond, hogy a hat társasház 16 épületből áll, azokon belül négy-négy lakással, s mindegyik épület vegyes tulajdonú. Amikor az IKV bármit is fel akar újítani, kiderül, hogy lehetetlen, mert mindig akad olyan magántulajdonos, aki nem tud hozzájárulni a költségekhez. Ezért romlik az épületek állapota évről évre.

 

A gazdasági igazgató azt mondja: a 64 lakásos területen élők legtöbbjének lakbér-, a tulajdonosoknak közösköltség- és egyéb hátralékaik vannak. A harmincnyolc bérlő s lakáshasználó csaknem 7,5 millió forinttal tartozik, bár többségük lakhatásához támogatást kap az önkormányzattól. Több bérlő ellen már kilakoltatási eljárás indult, de az IKV csak akkor szünteti meg a bérleti szerződést velük, ha az illető az összes más, fizetési könnyítéseket tartalmazó lehetőséget kimerítette.

 

Mi lesz a telep sorsa?

 

- Előbb-utóbb meg kell szüntetni. Az épületek annyira rossz állapotban vannak, hogy ezekre egy fillért sem szabad már költeni - mondja Katona Gyula, a városrész önkormányzati képviselője, hozzátéve: Szegednek nagy gondja a Cserepes sor állapota, s keresik a megoldást. Bár a város kidolgozott antiszegregációs terve szerint a telepet fokozatosan szeretnék felszámolni, lehetséges, hogy mire erre sor kerül, az egész magától összedől - halljuk a képviselőtől. Utcára tenni senkit nem akar az önkormányzat, de ennyi ember megfelelő elhelyezéséről gondoskodni sem egyszerű.

 

Egyelőre itt tart az ügy. Nem nehéz megjósolni: messze a végkifejlet.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek