Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos: Avel o Jagalo, nasas sigo! Jön a rendőr, szaladjunk gyorsan!
2008-11-11 07:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos: Avel o Jagalo, nasas sigo! Jön a rendőr, szaladjunk gyorsan!Ez az írásom, az ezredfordulót követően jelent meg, az Amaro Drom hasábjain.Az élet semmit nem változott. A romákat mindíg valamilyen módon megkülönböztették, aztán meg álszent módon " segíteni" akartak nekik. Most, egy roma rendőr szervezet, akciót hirdetett. Akciót, a romák elfogadásáért, felkarolásáért, az esélyegyenlőség megteremtéséért.

 

 

 

Az Amaro Dromban történt megjelenés óta, semmi nem változott. Egy újabb program, amire pénzt lehet költeni, az eredményességéről meg nem igazán vagyok meggyőződve... Mert íróasztalok mellől szervezni nem lehet. Oda kell menni abba a kisfaluba, közösségbe, ahol az élet zajlik. És ezt hiányolom. Mert utazni már tudunk....- külföldre.

 

Avel o Jagalo, nasas sigo!
ön a rendőr, szaladjunk gyorsan!


Ez az írásom, korábban az Amaro Drom hasábjain jelent meg. Az ezredforduló elején, aktuális volt, és ez mára sem változott...

„Egy másik gagyisnak, Lólénak az volt a szokása, hogy ha meglátott engem, rögtön lenyelte a gyűrűket, nem volt korpusz, bűnjel. Egyszer kint állt a placcon, én úgy mentem oda hozzá, hogy egy másik gagyistól előzőleg elvettem öt gyűrűt, és a markomban tartottam. - Most megvagy, Lólé! - és hiába nyelte le a gyűrűket, én előszedtem a tartalékot a markomból, és
minden szemtanú igazolta, hogy tőle vettem el."

Moldova György: Bűn az élet című riportkönyv, 204. oldal 1988.

Magyarországon évszázadok óta természetes jelenségnek számított előítéletesnek lenni a romákkal szemben, a hivatalos szervek velük lekezelően, megalázóan bántak. A felszabadulást követő időszakban sem változott lényegesen a helyzet. Így születhetett meg a Bűn az élet című riportkönyv, amelyben rendőrök nyilatkoznak romákról - cigány bűnözőkről - úgy, mintha ez a népcsoport más jelzőt nem is érdemelne. A fenti szövegrészlet jól mutatja, hogy a „törvénytelenséget" nemcsak az intézkedő rendőr találta jó módszernek, hanem a jelenlévő tanúk is segítették ebben. Önmagában ez a könyv szinte annyit ártott a cigányságnak, mint a több évszázados gazdasági, politikai elnyomás. Csupán megjegyezni kívánom, hogy az igazságszolgáltatás egyetlen tagja sem emelte fel egykor a szavát azért, hogy a könyvben leírt törvénysértések megtorlást, vagy legalább rosszallást kövessenek. Mára annyi változás azért tapasztalható, hogy egy-egy kirívó eset után vizsgálat indul. Ezt követően azonban a hivatalos szervek többnyire porhintés gyanánt kompromisszumos megoldást ajánlanak fel a feleknek.

 

      A Pest megyei Rendőr-főkapitányság egyedülálló kezdeményezést indított el a végrehajtói állományban szolgálatot teljesítő rendőrök részére. A rendőröknek cigány nyelvtanfolyamot, „romológiát" oktattak, és külön képzési terv alapján konfliktuskezelésére is tanították őket.

 

      A romák és rendőrök felől is igény mutatkozott arra, hogy a hagyományos ellentétek valamilyen módon megszűnjenek - fogalmazott érdeklődésünkre Fekete Péter rendőr százados a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály beosztottja. Elmondása szerint az állomány végrehajtásban szolgálatot teljesítő tagjai kifejezett érdeklődést mutattak a cigány nyelvterület, a „romológia" irányába, mert úgy érezték, ez hasznukra válik munkájuk ellátásában.

 

      „Mint köztudomású, a rendőrség a jelenlegi helyzetében nem rendelkezik az ilyen különleges igényű oktatáshoz megfelelő anyagi háttérrel. Az Oktatási Minisztérium PHARE-pályázatát találtuk alkalmasnak arra, hogy az állomány által is igényelt oktatást megszervezzük" - tudatta a százados. „Felvettük a kapcsolatot a Konszenzus Alapítvánnyal, akik vállalták a program lebonyolítását. Pest Megye Önkormányzata is társult a programhoz, így azt a három szerv közösen terjesztette elő. A pályázatot a konzorcium megnyerte, így mód nyílt arra, hogy a programot megvalósítsuk, amire mintegy 23 millió forintnyi euró állt rendelkezésre.

 

      A program az alábbi fő modulokból állt: roma népismereti előadás 10 óra 160 fő részére, alapfokú cigány nyelvoktatás 40 óra 160 fő részére, középfokú cigány nyelvoktatás 120 óra 20 fő részére, konfliktuskezelési készségfejlesztő tréning 30 óra 240 fő részére. A pályázat megvalósulásának időszaka 2003. szeptember 1. és 2004. május 31. közötti időszak volt, és a projekt sikerrel lezárult. A képzések négy térségben zajlottak: Cegléden, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson és Budapesten.

 

      A programban oktatók is jeles személyiségek voltak. Geskó Sándor a Konszenzus Alapítvány vezetője, aki elismert szakértője a rendőr és roma konfliktuskezelésnek. Szomora Szilárd Bátorterenye község Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnöke. Ő „romológiát" tanított. Demeter Ágoston szociális munkás, aki részt vett a nyelvoktatásban, és a cigány életmódról is
előadásokat tartott.

 

      Arra a kérdésünkre, hogy a programban vettek-e részt roma származású rendőrök, Fekete Péter rendőr százados nem tudott választ adni: „tudomásom szerint roma származású rendőr nem vett részt a programban, ugyanis nincs tudomásunk arról, hogy az állomány melyik tagja vallja magát cigánynak, illetve kit tart annak az állomány.


Villás Lajos

            Geskó Sándor: „Az agresszív fellépés nem vezet eredményre"

   - A programról szóló korábbi híradások - amelyek általában a nyelvi képzést hangsúlyozták - helyenként félreértésekkel voltak terhesek - nyilatkozott az Amaro Dromnak Geskó Sándor, a Konszenzus Alapítvány elnöke. - Némely tudósítás már valamiféle speciális „roma alegység" létrehozásának csíráját véli felfedezni a programban. Erről természetesen nincs szó, a cél a rendőrök multikulturális ismereteinek szélesítése, a megértés képességének javítása, konfliktuskezelési készségek kialakítása. A program keretében, modellkísérlet formájában igyekeztünk a rendőrök romákkal kapcsolatos történeti, kulturális ismereteit bővíteni, elsajátíthatóvá tenni számukra a cigány (lovári) nyelvet és konfliktuskezelési eljárások megmutatásával tükröt tartani eléjük, amelyben megláthatják önnön interperszonális technikáikat. Igyekeztünk megtapasztalhatóvá tenni a  „másik" helyzetét, érzéseit, érdekeit és kialakítani - a hatalmi viselkedés helyett - a kooperációra épülő probléma megoldás készségét, és igényét.

 

    - 1989-90 előtt a rendőrségen belül a maitól alapvetően eltérő státus uralkodott, más körülmények között, más funkciókat kellett ellátnia, más elvárásoknak kellett megfelelnie, mint ma. 1989 előtt a rendőrség társadalmon kívüli-feletti, túlhatalommal rendelkező szervezet volt, amelynek - a politikai vezetés kívánalmainak megfelelően - egyik alapvető funkciója az emberek folyamatos regulázása volt. Ebben a helyzetben - bár gyakran nagyon kellemetlenek, de - világosak voltak a szerepek: a rendőrség hatalmat gyakorolt az emberek felett (némi belső kontrollal, de mindenféle civil ellenőrzés nélkül), az emberek pedig tartottak a rendőröktől. A rendszerváltozást követően ez a rendszer felborult. A rendőrség egyre inkább jogi és társadalmi kontroll alá került, az általános „megfélemlítő" szerepet, más szakmai (bűnüldözési, bűnmegelőzési, és nem utolsósorban segítő) feladatoknak kellett/kellett volna/kell átvenniük. Egy új szerep, az ehhez tartozó eljárások, szokásszerűvé vált magatartási formák kialakulása természetesen nagyon sok időt vesz igénybe. A rendőrség számára közvetített különböző, sokszor egymásnak ellentmondó értékek, megkövetelt magatartások („polgárbarát", „katonás", „közösségorientált", „rendpárti" stb.) elbizonytalanították a rendőröket, megakadályozták, hogy stabil, új értékrend és ehhez tartozó viselkedésrendszer alakuljon ki a rendőrségen belül. Az átalakulási folyamatban - állandóan egymásra reflektálva - a rendőrség és a társadalom egyaránt rész vesz. Az átalakulás még ma is folyik, s még egyik fél sem találta meg igazán a saját helyét, nem „definiálta" a másikhoz való viszonyát - elemezte a helyzetet Geskó Sándor.

 

            - Bár a cigányságot érintő gondok alapvetően társadalmi problémák, amelyre döntő megoldást csak a társadalompolitika szolgálhat, ugyanakkor a hatóság sem vonhatja ki magát az alól, hogy megpróbáljon tenni az ellentétek tompítása, az előítélet- és konfliktusmentes viszony megteremtése érdekében. Ezért elengedhetetlen, hogy a hatalom „utcai munkásai", a rendőrök számára is nyilvánvalóvá váljon, hogy az agresszív fellépés nem vezet eredményre, s hatékonyabb megoldáshoz juthatnak a folyamatos párbeszéd, a jó kapcsolatok kialakításával, a kultúrák és a valódi értékek alaposabb megismerésével. A másság elfogadása, a kölcsönös előítéletek csökkentése, az együttgondolkodás közelebb visz a megoldáshoz, a roma-rendőr konfliktusok feloldásához. A romák társadalmi esélyenlősége megteremtésének elsőrendű feltétele az ezt a törekvést interiozáló társadalmi környezet megteremtése. A többségi társadalom romákkal kapcsolatos értékeit, viselkedését nagymértékben befolyásolja, hogy a közvetlen környezetükben lévő állami, önkormányzati, civil szervek, szervezetek képviselői nyitottak-e az integrációs törekvésekkel kapcsolatban, vagy inkább kirekesztő hajlandóságot mutatnak. A helyi és regionális intézményrendszer - köztük a rendőrség - tolerancia potenciáljának növekedése mintegy a keretfeltételét teremti meg az iskolai, foglalkoztatási és más területeken végbemenő társadalmi integrációs folyamatoknak - fejtette ki Geskó Sándor.

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek