Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A saját fajtánk menekül előlünk"
2008-11-06 21:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A saját fajtánk menekül előlünk"Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigányvajdája. Tabukat döntöget, szerinte van cigánybűnözés, az Országos Cigány Önkormányzattal nincs különösebben kapcsolatban, s az internetes fórumokon a legpozitívabb jelzőkkel illetik cigányok és nem cigányok egyaránt. Vele beszélgettünk.

 

 

 

Milyen a viszonya az Országos Cigány Önkormányzat vezetésével?

Nem foglalkozunk igazán egymással, legalábbis azóta, hogy kijelentették, hogy önjelölt vajda, meg kiskirály vagyok. Nem kerestek engem, én nem keresem őket, elvagyunk. Ők kijelentették, hogy a vajdaság nem legitim, ezért nem is kell rám hallgatni.

Ez már azért is érdekes, mert Ön olyan dolgokról beszél, amelyekről cigány vezetők nem szoktak általában... 

 

"A saját fajtánk menekül előlünk"Most már fognak. Verem az asztalt, kiabálok, s már legalább odáig eljutottunk, hogy leülünk és beszélünk a cigányproblémáról. Pár napja volt egy kerekasztal-beszélgetés Miskolcon, amelyen ott voltak nagyon sokan, a polgármester úr is, valamint a rendőrkapitány úr is. Ez előrelépés, mert eddig a párbeszéd helyett csak a szőnyeg alá söpörtük a kérdéseket, sőt nem is lehetett róluk beszélni.

Ön említette a miskolci kerekasztal-beszélgetésen, hogy egy cigánybombán ülünk, ami bármikor felrobbanhat...

Ezt már két hónapja mondom, erre jobban oda kellett volna figyelni.

Mi történik, ha felrobban?

Itt az eset rá! Szerintem a bomba már felrobban. Én egyet kérek, jelesül hogy senki ne vádaskodjon, mert már mindenki elmondta, hogy szerinte kik voltak. Egyébként én most éppen Nagycsécséről jövök, minden nap kijárok oda, hol ételt, hol valamennyi anyagi segítséget adok nekik. Felajánlottam azt, hogy a nyomravezetői díj mellé odateszek 100 ezer forintot, s elkérjük a rendőrség bankszámlaszámát, s megkérem az összes magyarországi cigányt és nem cigányt, hogy 500 forinttal, vagy 1000 forinttal járuljanak hozzá a nyomravezetői díjhoz. Találkoztam a polgármester úrral [Nagycsécse polgármesterével - K. V. D.], aki nagyon jól áll a dologhoz, biztosítja a sírhelyet, ad 100 ezer forintot a temetésre, felújítja a lakást és a menzáról kiviteti az ételt minden nap a családnak. Egy polgármesteri hivatal ennél sokkal többet nem is tehet. Ez is egy nagy előrelépés.

 

"A saját fajtánk menekül előlünk"

 

Ez már nem csak nagycsécsei ügy, ez már országos ügy. Amikor ez megtörtént a rendőrkapitányságtól felhívtak és megkértek, hogy a cigányságot nyugtassuk. Nem arra van szükség, hogy kiabáljuk, hogy szerintem kik voltak.

Elég sokan beszéltek már rasszista támadásról...

Azt azért mondjuk ki, hogy ennek egyértelműen rasszista jellege van. Itt Miskolcon elhangzott például, hogy ezt cigányok követték el. Elhangzott az is, hogy az uzsorakölcsönökkel kapcsolatos az ügy.

Ha a végén az derül ki, hogy cigány ember lőtt Nagycsécsén, akkor is elmondható, hogy rasszista jellege van a támadásnak?

Azt én most borítékolom, hogy nem cigány ember követte el.

Honnan lehet tudni ezt?

Nincs ok! Ismerem őket, cigánytelepen nőttel fel. Nincsen ok. Emellett ez a család kosárfonásból élt egy szoba-konyhás lakásban, akik a világon senkitől nem kértek kölcsön. A lényeg azonban, hogy ilyet nem lehet elkövetni, mert az ilyen nem ember, hanem állati ösztönökkel rendelkezik. Esküszöm, ha magyar emberrel követték volna el ugyanezt, a pénzt akkor is felajánlottam volna.

Egy interjújában mondta, hogy a romák alá sokszor a roma szervezetek is adják a lovat. Mi kell ahhoz, hogy ezek a roma szervezetek rájöjjenek, hogy a cigányságon is múlik a közös jövő, nem csak a többségi, nem roma társadalmon?

 

"A saját fajtánk menekül előlünk"Úgy látom, hogy 18 éves lemaradás van, ezért tart most itt ez a társadalom. Ha nem kezdjük el nagyon sürgősen taníttatni - ez nagyon-nagyon fontos -, és munkához juttatni. Azt mondják, hogy van egy generáció, amelyik nem tanítható, mert úgy nőtt fel, hogy nem tanult. Ez rendben van. Azonban ő se halhat éhen! Olyan nincs, hogy a buta ember ne tudjon munkához jutni: kaszáltassuk akkor! Ültetéseken, fakivágásokon dolgozzon!

A cigányokhoz el kell menni a kisebbségi vezetőknek. Megmondtam én is: amikor azt kérték tőlem, hogy ne bántsuk egymást, én azt mondtam, hogy ez nem rólunk szól, ez nem politika, itt nincs mit beszélnünk, nekünk annyit kell tenni, hogy odamegyünk és közösen segítjük a családot.

Maga az oktatás mentőöv lehet? Éppen Dancs Mihály nyilatkozta nekünk nem régen, hogy ha a roma fiatalok el is végzik az iskolát, nem mennek vissza a sajátjaikhoz példát mutatni, hogy lám, ki lehet emelkedni. Mintha kellene a fejekben is változás.

Az mindenképpen kell! No, de hol lett elszúrva? Elmentem Zsolcára, ahol pofon vágta a tanárnőt egy 12 éves gyerek. Ott várt polgármester asszony, az igazgató úr, meg tanárnők, s elkezdtünk beszélgetni. Kérdeztem tőlük a helyzetet, s elmondták: kineveltek két cigánygyereket, s amikor diplomáztak, elmenekültek Nyíregyházára tanítani. Oda jutottunk, hogy a saját fajtánk menekül előlünk. Misikének [Dancs Mihály - K. V. D.] ezt is meg kéne érteni. Nagyon régóta poszton vannak, s nem négyévente kéne meglátogatni a cigányságot, amikor szavazni kell. Ne négyévente öleljük meg őket, hogy „testvér, rám szavazz". Ilyen testvér nem kell.

A cigányságot pedig akkor is taníttassuk ki! Ha idősebbek lesznek, úgyis visszamennek a saját fajtájukat tanítani. Azt én nagyon jól tudom, hogy ez így van. Engem például cigány ügyvédek, tanárok, romológusok segítenek a munkámban. Felnőtt két generáció, amelyik nem tanult, s ők azok, akik most se istent, sem embert nem félnek, ütnek vágnak. Miért? Mert az apjuk elvesztette a munkáját, elvesztette a tiszteletet a családban, otthon ült, s amikor azt mondta a gyereknek, hogy „fiam, 17 éves vagy, menj el dolgozni!", akkor a fia azt válaszolta, hogy „miért menjek, ha te is itthon ülsz 10 éve?".

Hogyan lehet rávezetni arra a fiatalokat arra, hogy akkor is tanuljanak, ha éppen mást látnak otthon?

Pont ezért mondtam, hogy az általunk megválasztott vezetőknek nem négyévente kell meglátogatniuk a cigánytelepeket, hanem jóval sűrűbben. Össze kell hívni a cigányságot, tartani bennük a lelket, bíztatni őket, s mondani, hogy ha nem tanulnak, akkor soha nem lesz belőlük semmi, mert tanulás nélkül nem lehet előre jutni.

Nem cigánynapokat kell csinálni 2-300 ezer forintért, hanem a tehetséges cigánygyerekeket felfedezni a cigánytelepeken, s kiemelni, segíteni őket. 

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek