Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

600 milliárd forintos bankmentő csomag készül
2008-11-06 17:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
600 milliárd forintos bankmentő csomag készülAz IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól kapott gigantikus hitelcsomag egy részét a bankok kisegítésére költi a magyar állam - jelentette be csütörtökön Simor András MNB-elnök a Veres János pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A 3 milliárd dollár felét tőkejavításra használhatják a bankok, a másik fele egy olyan garanciaalapba kerül, ami olcsóbbá teheti a devizához jutást.

 

 

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által adott összesen 25 milliárd dollárnyi hitel nyolcadrészének, 3 milliárd dollárnak megfelelő összeget, tehát nagyjából 600 milliárd forintot költi az állam a bankok megsegítésére. A két tételből álló bankmentő csomagból 300 milliárd forint a bankok tőkemegerősítésére használható fel 2009. január 31-ig, további 300 milliárdból egy úgynevezett garancialapot hoznak létre (ez utóbbiba kerülhet az a pénz is, amit a tőkemegerősítésre nem használnak fel). A bankokat érintő csomagról november 10-ig törvényjavaslatot nyújt be a kormány, és soron kívüli eljárásban kéri annak mielőbbi jóváhagyását.

 

Bevásárolja magát az állam a bankokba


Simor hangsúlyozta, hogy a garanciavállalási keretből azok a bankok részesülhetnek, amelyek igénybe vették a tőkeerősítő keret forrásait. Hivatalosan tehát nem kényszeríti az állam a tőkeerősítés elfogadását, de az alkalmazandó megoldás ráveheti a bankokat a tőkeemelés elfogadására. A tőkeerősítő keretből azok "a legnagyobb magyar bankok részesülhetnek", amelyek rendszerinten a legfontosabbak - jelezte Simor, aki szerint a csomagra azért van szükség, hogy a magyar bankok ne szenvedjenek versenyhátrányt az európai pénzintézetekkel szemben.

Az állami tőkeerősítés módja: nem szavazó osztalékelsőbbségi részvényeket vásárol az állam. Amennyiben tőzsdei cégről van szó, akkor a piaci ár alapján számítják ki ennek keretét. Ha nem tőzsdén jegyzett bankról van szó, akkor a tőzsdén jegyzett versenytárs bankok árazásából indulnak ki, azaz az állami tulajdonszerzés pénzügyi feltételei mindenképpen piaci alapúak lesznek - hangsúlyozta Simor. Veres János hozzátette: csak átmeneti részesedést szerezne az állam a magyarországi bankokban.

 

600 milliárd forintos bankmentő csomag készül

 

 "Az anyabankok felelősséggel tartoznak leányvállalataikért", így "mi is azt várjuk", hogy az európai banki mentőcsomagok kapcsán gondoljanak a magyarországi leányvállalatukra is a nyugat-európai anyabankok - jelezte Veres János. A pénzügyminiszter a Portfolio.hu egyértelműsítést váró kérdésére hangsúlyozta, hogy az általános európai gyakorlat miatt ez azt jelenti, hogy az a magyar bank, amelynek külföldi leánybanki érdekeltségei vannak, hasonlóan járjanak el, azaz a pénzügyi stabilizáció kapcsán ők segítsék meg leányaikat, ne a külföldi ország(ok) segítségére várjanak.

 

Garancia a bizalmi válság ellen

 

A garanciaalapból a magyar állam garanciavállalását a bankok a 2009 végéig történő új devizaalapú forrásbevonásaik során használhatják fel. A cél az, hogy ezen forrásbevonás költségszintje jelentősen csökkenjen - tudósít a jegybankelnök bejelentéséről a Portfolio.hu.

 

Ennek azért van jelentősége, mert a pénzügyi válság egyik sokszor ismételt oka és okozója, hogy a bankok egymás közötti hitelezése átmenetileg megszűnt, illetve nagyon megdrágult: mivel a hitelintézetek, akik korábban egymás számára elsőrendű adósnak bizonyultak, a sorra bejelentett csődök, veszteségleírások nyomán nem bíznak egymásban, nem, vagy csak a megemelt kockázati szinthez igazított, jóval magasabbra kamatra hajlandóak egymásnak hitelezni. Emellett megváltozott a fedezetként elfogadott eszközök köre is. Az állami garanciavállalás leegyszerűsítve egyfajta kezességet jelent, melynek birtokában a bank - a garancia biztosította alacsonyabb kockázatra hivatkozva - kisebb kamatot tud elérni a működéséhez szükséges hitelek felvételénél, azaz olcsóbban jut forráshoz.

 

A bankmentő csomag paramétereit a sajtótájékoztatóval egyidejűleg nyilvánosságra hozott Szándéklevél és technikai együttműködési megállapodás címet viselő dokumentum 15. pontja közli. Ebben többek között az áll: "a hazai bankok a piaci feszültségek jelenlegi időszakát úgy kezdték, hogy erős fizetőképességi pozíciókkal rendelkeztek, amelyet a pénzügyi zavarok súlyosbodása ellenére is a mai napig fenn tudtak tartani. Ettől függetlenül folyamatban van egy, a legjobb gyakorlat alapján összeállítandó támogatási csomag bevezetése, amely egyenlő versenyhelyzetet biztosít az EU-n belül."

 

Jövő héten szerződnek

 

A dokumentum a részletekről azt írja: "A Tőkenövelési alap nagyságát úgy állapítottuk meg, hogy általa a jogosult bankok tőkemegfelelési mutatója 14 százalékra emelkedjen. A Refinanszírozó garancia alap célja az, hogy stabil hátteret nyújtson az intézmény finanszírozóknak és egyúttal, hogy biztosítsa a jogosult bankok refinanszírozását."

 

A magyar kormány és az Európai Unió a 20 milliárd eurós finanszírozási csomag uniós részéről szóló megállapodást a jövő héten írhatja alá, erről Veres János pénzügyminiszter beszélt. Hozzátette: ezzel párhuzamosan folynak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal, írja az MTI.

 

Október 29-én dőlt el [1], hogy Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Ez az összeg a rendes IMF hitelkvótánk tízszerese. A Valutaalap bejelentette: 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd dolláros, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek