Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos: Emlékek!
2008-11-03 10:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos: Emlékek!Ferge Zsuzsa a „C-Press" hasábjain a gyermek szegénységről írt. Szegénységről, amelyek a gyermekeket sulytják. Érzelmi, értelmi, fizikai fejlődésben gátolt gyermek nem fejlődik úgy, mint korabeli társai. Hátrányba kerül azért, mert rosszkor, rossz körülmények között élő, halmozottan hátrányos helyzetű családba született.

 

 

Nem tehet róla, éli, a maga kis világát, szegényesen, sok-sok csalódással, gyötrelemmel, keserűséggel. A szülőknek nincs munkalehetősége, jövedelem semmi. Az állam, a gondoskodása révén, ideig-óráig megpróbál segíteni, aztán a tartalékok elfogynak. Előbb csak beszélnek a segélyek szabályozásáról, aztán a görgeteg megindul, és nincs megállás. Ma már se munka, se segély. Jövedelem semmi. A családok pedig ott állnak a télvíz előtt, fűtés, élelem, remény nélkül. Mert miben is reménykedhetnének? Az állam, és a helyi önkormányzatok nem tudnak jövedelmet biztosító munkát adni. Az egész ország, egy nagy halom csődtömeg...

 

Propaganda, az van, jobbról, balról, egyaránt. Megoldás pedig igazán nincs.

 

Nincsenek új munkahelyek. A régiek is egymás után küldik el a munkásokat, most már nem csak a képzetleneket, hanem a képzetteket, a diplomásokat is. Hirtelen, egyik pillanatról a másikra bizonytalanná vált, mintegy három millió ember sorsa..

Szegénység, mélyszegénység. Szavak, melyek mögött szomorú tények húzódnak meg, és ezek a tények egyre inkább a felszínre kerülnek. Gyermekek, akik az iskolába éhesen, össze- fagyva mennek, felkészületlenül. Hogyan is készülhetnének, ha otthon nincs meleg, nincs ebéd, nincs biztos család, mert mindenki ideges, fáradt, elgyötört... Karikás szemű gyerekek az iskolapadban. Korgó gyomrok, kopogó szemek, elgyötört apró testek. Ezt látni vidéken, és most már, a nagyobb városokban is.

 

Szegénynek lenni - bűn. Nem vagy olyan, mint mások, akiknek még „megy a szekér". Nem vagy vidéken élő középparaszt, magán gazdálkodó, farmer, hanem csak cseléd. Cseléd vagy ott, azon a földön, ahol egykor, alkalmazottként, tagként, hajnaltól késő estig túrtad a földet, etetted, nevelted az állatállományt, ahol közösen gazdálkodtatok... Ma már az is gond, hogy a földeken ki dolgozzon.

 

Éhbérért a közeli országból érkezett vendégmunkás, akit „ellaktatnak"- beköltöztetnek az istállóba, vagy a helyi elszegényedett embereket, akik értik, ismerik a helyi körülményeiket, és ismerik munkájuk értékét is. Nos, Ők nem kellenek, mert drágák. Többe kerülnek, mint az éhbér, és ez már ráfizetés... és, ez ellen nincs orvosság, mert akinek ellenőrizni kellene, lustán, kelletlenül teszi, és ha ott van,nem igazán akar tenni a dolgok ellen... És ez is tény!

 

Emlékszem még azokra az időkre, amikor kicsi gyermekként jártam iskolába. Előbb Kőbányán, a Bihari uton, - már nem sokan emlékeznek rá, az úgynevezett Palatetőbe,- később pedig a Ferencvárosban a Gyáli úti, illetve az Ifjúmunkás utcai oktatási intézménybe. Szegény gyerekek voltunk. Mindannyiunk szülei kétkezi munkások voltak, reggeltől estig dolgoztak. Sokan, annyi túlórát végeztek, hogy azzal szinte megduplázták a keresetüket. A tanáraink is igazi pedagógusok voltak.,.

 

Oktattak, neveltek, a szépre, a jóra. Pedig nagyon rossz kölkök voltunk. Talán rosszabbak, mint a mostaniak, hiszen nekünk még volt mozgásterünk. Voltak grundok, játszó terek, elérhető áron uszodák, strandok... Sportolhattunk is, tehát erősek voltunk. Mégis, amikor a padba beültünk, akkor gyermekekké váltunk. Gyermekké, aki figyelt, és szinte csüggött a tanár minden szaván. Mert Ők szerettek minket, és mi viszont szerettünk.

 

Minket a tanár soha nem választott külön. Nem voltak szegények, és még szegényebbek. Nem voltak kiközösített osztályok, elszeparált tantermek, éhező kisdiákok. Volt reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna... A tananyagot a napköziben tanultuk meg, utána volt móka, kacagás... Voltak szakkörök... Tanultunk főzni, fúrni, faragni, szervezni... Játék volt az életünk.

 

Pedig szegények voltunk. Sokan közülünk igen nagyon szegények. Az iskola köpeny a ruhát eltakarta, és az alatt nem látszott, hogy előző évben a ruhát a nagyobb tesó hordta... A szülők dolgoztak. Éjjel-nappal. És ez így volt rendjén.


A rendszerváltás meghozta, vagy vissza hozta azokat az időket, amikor az embert a ruhája, a vagyona alapján ítélték meg. Elvesztek a munkahelyek, egyre több lett a bánatos arcú ember. Az iskolában is más lett a világ. Az oktatás sem olyan, mint régen. Nincs kontaktus a gyermek, és tanár között. Csak feszültség van. Nincs összhang, mert mindent a pénz határoz meg. Ha van pénzed, van hatalmad, van tekintélyed, ember vagy! Ha van munkád, nincs igazi munkabéred. Te melós vagy, annak születtél, az is maradsz. Nincs kiút. Ma már a pénz beszél, akinél sok van, az dirigál. Az iskolában is ez a mérce... A „jattos szülők" gyermekei a jobb osztályokban vannak, jobb körülmények között. A munkanélküli, szegény szülők gyermeke pedig ott ül a sötét, nem egyszer ablaktalan, alig megvilágított tanteremben, egy unatkozó, teljes csömörben élő tanerővel, aki vagy tanít, vagy nem... Aztán itt vannak a halmozottan hátrányos vidékek. Ahol már gyerek sincs, csak a legszegényebbeknek. Ott viszont sok a ... Nekik, meg iskolát fenntartani... Ugyan már! Erre is volt példa, inkább bezárták az iskolát, de ezek a gyerekek nem maradhattak ott, ahol eddig tanultak...

 

Csak gyermekekről beszélek.

 

Nincsenek klubok, nincsenek szakkörök, de nincsenek taneszközök sem. Éhes, fázós, kimerült gyerekek vannak, néhány százezren. Ferge Zsuzsa elismert szociológus. Évek óta mondja, hirdeti, hogy ez így tovább nem mehet. Tényleg nem mehet, és mégis, a körülmények miatt nincs változás. Csődben az ország, és vele füstbe mentek a tervek. Füstbe mentek azok a tervek, amelyeket szülők terveztek gyermekeik életével kapcsolatban. Még a legszegényebbek, a - feketék - ahogy mások mondják, azok is terveztek.

 

Sokan szerették volna iskolába járatni a gyermeket, hogy igazi tanult ember legyen belőle, igazi úr! Hát nem lesz. Nem lehet, mert minden, minden megváltozott. Ha nincs pénzed, nem vagy ember. Ha nem vagy ember, nincs jogod a tanulásra, a munkára... Igaz, azt mondják, hogy munkához joga van mindenkinek, de nem biztos, hogy alkalmazzák. És nem alkalmazzák, mert az előítéletek már beborították az agyakat. Politikusok, akik saját karrierjük érdekében letaposnak embert, törvényt, katolicizmust, humanizmust. Ők mást hirdetnek, és vannak követőik. Vannak követők, akiknek egy része, ugyan olyan szerencsétlen, mint aki ellen fellép, de a kilátástalanságban már csak az ellenséget látja, akit ha leküzd, - gondolja minden baja, bánata elmúlik. Hát így csapják be az embereket, teszik ellenséggé a régi barátot, munkatársat, szomszédot. És így lesznek ellenségek a gyerekek is, ott, az iskolapadban, ahol pedig tanulni kellene, és ahol illene a tanárnak oktatni, nevelni, a szépet hirdetni reggeltől-estig.

 

 

Megpróbáltam emlékezni arra, amikor még a gyermekkor, gyermekkor volt. A mai gyermekek ezt már nem ismerhetik. És egyre több olyan szülő van, akik már csak az ismerik, amiben élnek. Reménytelenül, télen fázva, esőben ázva, lakás és munka nélkül. Szeretnének ők is élni, gyermeket nevelni ember módra, akár szegényen is, de imádott gyermeküket már nem biztos, hogy ugyan olyan boldognak látják, mint egykor minket, a mi szüleink, tanáraink...Budapest, 2008. november 2.

 

Villás Lajos

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-07-19
  Ma örülünk neki, ha gondoskodhatunk családtagjainkról, gyermekeinkről. Szívesen vesszük őket körül a szeretetünkkel. Az idős rokonainkkal való törődés napja van, - látogassuk meg, vagy hívjuk fel őket! Ma a szénhidrátok napja van, így jobban kell vigyáznunk a súlyunkra is. Talán ma előnyösebb, ha teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, vagy magos zsömlét eszünk. Az édességektől őrizkedjünk, jobb, ha ma nem eszünk süteményt.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.július 19-től 25-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-07-18
  Ma nagyon örülünk egy könnyed, kötetlen bulinak a barátainkkal. Nem tűrjük a bezártságot, ha kedvesünk túl rövid pórázon tart, akkor biztosan fellázadunk. Ma szükségünk lehet egy szabad estére. Ma tartsuk szem előtt a mondást, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő közlekedési baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.július 18-tól 24-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek