Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányozzunk együtt
2008-11-03 09:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányozzunk együttA politikai korrektség nagyon szép dolog. Körül írjuk, tompítunk az élen, más szavakat használunk, nehogy megsértsünk bárkit is. De manapság ez már addig terjedt, hogy szinte semmit nem mondunk ki (a politikában éppúgy mint az életben), mindent körülírunk, és nem merünk bizonyos szavakat használni, ráadásul a nép jó részének már bicska nyílik a zsebében ha ilyesmit hall.

 

 

Gyakorlat

Álljunk a tükör elé. Vegyük le a mindennapokra tartogatott „mindenkivel jó fej vagyok" álarcunkat, és nézzünk mélyen képmásunk szemébe. Felejtsük el a külvilág zavaró, bíráló meglétét, a mindig éberen figyelő szempárokat, a legkisebb megjegyzésre is vérnácizó ultraliberális radikálisokat. Gondoljunk rájuk és felejtsük az automatikusan nyelvünkre szökő motorszerű tónust. Szánkkal formáljunk cicázó hangot, majd ejtsük ki azt a katonás magánhangzót, amit grimaszvágáskor is használunk. Hallassunk egy mély torokhangot, majd azt a betűt ejtsük ki egyszer, amely önkéntelenül a világ tudtára adja fájdalmunkat. Végül azt a kettős mássalhangzót, amely lezárja a már ismert szót. És ha ezt elég ideig gyakoroltuk, akkor az egészet mondjuk ki egybe, egy szóként: cigány. Látja, nem is volt olyan nehéz.

Megnevezések 

 

{mosimageMiket szokás használni? Válogathatunk a két legáltalánosabb szó: a roma és a cigány közt, de szóba jöhet a kisebbségi, az indiai őslakos vagy az adott néptörzs konkrét megnevezése (pl.: csángó, oláh, stb.) is, legalábbis elviekben. De nézzük meg, hogy mit miért, miért ne és mikor ajánlatos használni.

 

A roma szó lovári nyelven embereket, férfiakat jelent. Ezt az elnevezést általánosítani a magyar politika kezdte 1990 körül, azt gondolva, hogy ezzel tompítanak némi élt, ha a „legjelentősebb kisebbségről" van szó, de valljuk be, nem nagyon sikerült nekik. Bár a szó kimondásakor mindenki tudja ki(k)ről van szó, két gond is van vele. Egyrészt a cigányok nagy többsége cigánynak hívja magát (ez hivatalos megnevezésben is megmutatkozik, pl. Országos Cigány Önkormányzat) és elzárkózik a roma kifejezés elől, másrészt a nagyrészt pozitív értéket tartalmazó kifejezések sem alakultak át ilyenné (ugye mennyire idegenül hangzana például a „romazene" vagy a „romaasszony"?).

 

A cigány szó hagyományos gyűjtőfogalom egy népcsoportra, melybe rengeteg kisebb-nagyobb néptörzs tartozik, és amelyet legalább egy tucat másik nyelv is használ kissé eltérő módon (pl.: a cseh cikan vagy a francia tzigane). A legnagyobb baj vele az, hogy a magyar nyelvben erősen negatív hangzása lett (ezért került terítékre a roma szó is). A miértet nem boncolgatnám, de a ténye körbe lebegi életünket. Mivel létezik a cigányzene, az adott kisebbség tagjai is cigánynak vallják magukat, akkor ha lehet, nevezzük őket mi is cigányak. Elvégre vannak svábok, arabok, olaszok és így cigányok is. Egyik szó sem jelent többet vagy kevesebbet, mint a másik.

 

Cigányozzunk együttA kisebbség használata erősen félreérthető, ha nem konkretizáljuk, hogy melyik kisebbségről is van szó - ami „természetesen" nálunk nem szokás (pl.: a fentebb használt „legnagyobb" vagy „ezen" jelzők, a kisebbség szó elé helyezve), - hiszen csak országunkban több mint egy tucat kisebbség létezik, hivatalosan is. Az adott néptörzs megnevezése szintén kerülendő, hacsak nem vagyunk száz százalékosan biztosak, hogy megfelelő megnevezést használunk, és ezt is teljességgel felesleges, ha a megjelölésnek nincs konkrét szerepe.

Végül az „indiai őslakos", „barnaharcos" "réti néger" vagy egyéb hasonló jelzők amelyeket arra találtak ki, hogy elkerüljék kimondani a tényeket és megnevezésük is sokszor erősen sértő, szókincsünkből kidobható a kukába. A radikálisok nyelvtani fantáziája bármi nemű tettünk ellenére úgyis hasonló magasságokban fog szárnyalni.

Kimondatlan tények

Attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik. A struccpolitika sosem vezetett semmi jóra. Magyarországon vannak cigányok. Akik cigányoknak és nem romáknak hívják magukat. Miért hívjuk mi őket romáknak, ha ők maguk sem hívják így magukat? - kivételt képeznek azok, akik igazodni akarnak a magyar politika szépítő etikett játszmáihoz. Van olyan tendencia, ami nagyon hasonlít a cigánybűnözés fogalmához - ezt már párszor pedzegettük. Vannak cigány gondok. És természetesen vannak a cigányság elfogadásával és megítélésével is gondok - méghozzá egyre több. Miközben a probléma napról napra növekszik - gyakorlatilag a válság utáni legnagyobb buktatója az országnak - eközben még mindenki fülét-farkát behúzza, ha a téma szóba kerül, így pediglen nem lesz megoldás.

 

Cigányozzunk együttMiért is? Mert ha véletlenül írsz a témáról, beszélsz róla, vagy megpróbálsz rá valamilyen megoldást találni, rögtön mindenki meghátrál, mintha AIDS-es lennél. Pedig nem vagyok, mégis egytől egyig „elhatárolódnak". Hiába beszélsz tényekről, ugyanúgy néznek rád, mintha azt mondtad volna „az összes cigányt a Dunába kéne lőni." Egyszerűen, ha meghallják a témát, vagy úgy tesznek mintha nem is létezne a probléma, vagy ha véletlenül meghallják, akkor te vagy Hitler harmadik reinkarnációja.

 

Az igazi probléma ott kezdődik, ha egy népcsoport kiejtése káromlást jelent. A politika ezért hozta be a közéletbe a roma szót, amivel inkább csak szőnyeg alá söpörte, mintsem elsimította a problémát. Ha a szó kiejtése nyomán - CIGÁNY - az emberek többségének rossz érzése támad vagy negatív sztereotípiák jutnak eszébe, akkor ott már tényleg nagy gond van. És az egész helyzet nem fog gyökeresen pozitív irányba változni, amíg ezen nem változtatnak. Amíg el nem kezdik köznyelvben, médiumoknál, politikába és a valós élet minden területén gátlások nélkül, természetesen használni a cigány szót - pozitív tartalmúvá, de legalábbis természetessé emelve a kifejezést -, és az egész kérdéssel nem kezdenek nyíltan foglalkozni - vagyis amíg a magyar strucc ki nem húzza a fejét a nemzetiségi homokból -, addig semmi jót ne várjunk.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Tarot: a komoly változás hete előtt állunk
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2019.július 21-től 27-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-07-21
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.július 20-tól 26-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-07-20
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek