Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...
2008-11-03 09:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...Egykor cigányzenétől voltak hangosak az éttermek, ma viszont már csak elvétve található olyan hely, ahol alkalmazzák a muzsikusokat. A szakma halódásával valamennyiünket kár ér, hiszen a fiatal zenészek ugyanolyan tehetségesek, mint világhírű elődeik.

 

 

 

A hangulatos budai étterembe, a Márványmenyasszonyba tódulnak a vendégek. Kanadából érkeztek, ezért a falnál álló, kifogástalan öltözetű cigányzenész, Lakatos Miklós két nyelven, angolul és franciául is köszönti őket. Amikor mindenki helyet foglalt, a prímás a hattagú zenekarához lép, s csárdást játszik. Hegedűszólójára önkéntelen taps az elismerés. Ő azonban nem telepszik rá a zenekarára, hol a cimbalmos kápráztatja a közönséget a szólójával, hol a klarinétos. A szám végeztével a prímás diszkréten fejet hajt, a közönség pedig bravózással jutalmazza a produkciót.


Még néhány szám, majd némi szünetet tart a zenekar, hogy a vendégeknek legyen idejük a pálinkáspoharak étvágygerjesztő tartalmának felhörpintésére.


A sarokban ülök az egyik asztalnál, onnan figyelem a jelenetet.

 

Lakatos Miklós méltóságteljes kimértséggel indul a pulthoz, leemeli nélkülözhetetlen sörét, majd az asztalomhoz telepszik.
- Hároméves korom óta hegedülők - feleli kérdésemre. - Édesapám is zenész volt, az ő édesapja is, meg még ki tudja, hány felmenőm. De még így is állandóan gyakorolnom kell, mert csak a legjobbak tudnak pályán maradni - babrálja a húrokat. - Egyre kevesebb helyen kell a művészetünk.


Igaza van, nem volt könnyű olyan étteremre akadnom, ahol cigányzenészek szórakoztatják a vendégeket. Budapesten talán tucatnyi ilyen hely van, de lehet, hogy még sokat is írtam, és vidéken is csak elvétve alkalmaznak egy-egy cigányzenekart.
Lakatos Miklósra is az apósa, Lakatos Mihály által bukkantam. Talán megbocsátható neki, hogy amikor segítséget  kértem, elsőként a veje jutott eszébe...

 

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...De nem is ezért mentem én elsősorban az idős férfihoz a budapesti Nagymező utcai lakásába, hanem hogy a cigányzenészek helyzetéről kérdezzem.


- A legjobb helyre jött - jegyezte meg.


Előttem porcelán kávéscsésze, a lakás szolid polgári eleganciával berendezve, tulajdonosa tiszteletemre Pierre Cardin inget öltött magára.


- Mert gyalázat, ami velünk történik - vágott a téma közepébe a felesége.

 

Kávéját külön asztalnál kortyolja, az ablak mellett.

 

- Ő a szóvivőm - várja ki türelemmel a férfi az asszony szóáradatát. - Egyébként igaza van. Ahogy magánkézbe kerültek a vendéglők, a tulajdonosok első dolga volt, hogy megszabaduljanak tőlünk. Azt mondták, túl sokba kerülünk, a gépzene olcsóbb.

 

- Elképzelhetetlen, hogy valóban nem tudták kigazdálkodni a bérüket? - veszem magamra az ördög ügyvédjének a szerepét.

 

- Természetesen ez is előfordulhatott. De nem ilyen mértékben. S azt mivel magyarázza, hogy a szállodákba se kellünk? Huszonhat évig szórakoztattam a vendégeket az Intercontinentalban. Aztán megvették az amerikaiak, és az első dolguk volt, hogy kipenderítették a székely kaput meg minket. Pedig csak dicsőséget hoztunk az országnak. 

 

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...Vendéglátóm már a múltjában jár. Azt csak mellékesen jegyzi meg, hogy édesapja a Gundel prímása volt, és testvérének a fia a cigány motívumokat a dzsesszel ötvöző világhírű Roby Lakatos. De az idős Lakatos Mihály is tekintélyes embereket örvendeztetett a zenéjével. Ugyanúgy köztük van az idősebbik Bush amerikai elnök, mint az utolsó szovjet államfő, Gorbacsov.

 

- Amikor Saron asztalához léptem, három moszados vetette magát utánam - idézi nevetve az egyik jeruzsálemi emlékét. - Az izraeli elnök meg csak intett, hogy hagyjanak. De mindez már a múlté... - legyint.


- Azt se felejtsd el, amikor Solti György feleségének muzsikáltál - áll fel az asszony izgalmában.

 

- Ott volt a londoni koncertünkön, utána odajött hozzám, hogy szeretné meglepni a feleségét, akinek éppen születésnapja volt - idézi a világhírű karmesterrel való találkozását. - Ha elmennénk a lakására, és eljátszanánk a Csak egy kislány című dalt...
Bizonyságul újságkivágást keres. A képes beszámoló felsőfokon ír Lakatos művészetéről.

 

- És ezt a könyvet ismeri? - lép ismét hozzám az asszony. 

 

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...Piros fedelű könyvet ad a kezembe, a Czigányzenészek albumát. Újranyomott kötet, benne a legnagyobbak - egyebek között Czinka Panna, Bihari János, Rózsavölgyi Márk, Dankó Pista - portréja. S még hosszan idézi a pár a kultúrtörténeti emlékeket. Liszt Ferencet például, aki a magyar és a cigány nép zenéjét elválaszthatatlannak ítélte a Weimarban kelt egyik levelében.

 

- A verbunkosok, a csárdások, a kesergők, a nóták, az operettek általunk is éltek tovább. Vagy ezek talán nem értékek? - teszi fel a muzsikus a költői kérdést. - S erre nem elég, hogy mindenünnen kiszorulunk, még azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán szakma a mienk.

 

Arra a Kóka János által jegyzett gazdasági miniszteri rendeletre utal, amely eltörölte a cigányzenészeknek a képzettségük szerinti besorolását. Ma már bárki állíthatja magáról, hogy ért hozzá, ezt semmiféle papírral nem kell igazolnia.

 

- Olyan ez, mintha jogosítvány nélkül lehetne valaki buszsofőr - áll fel az asztalomtól a Márványmenyasszonyban Lakatos Miklós. - Odamenne a garázshoz, hogy tudok ám én vezetni, tessék nekem egy buszt adni. Papír? Ugyan, minek az. Megkérdezném azt a nagyon okos Kókát, hogy erről mi a véleménye.

 

(Természetesen szerettem volna magam is megkérdezni a politikust döntésének indítékáról, ám levelemre nem érkezett válasz.)

 

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...Lakatos Miklós azért azt még megjegyzi, mielőtt a zenészeihez indul, hogy ő már akkor a washingtoni Fehér Házban játszott, amikor sok magyar politikus még csak ácsingózott a belépésért.


Az étterem közben csaknem dugig telt, a kanadaiak mellé orosz, koreai, ír, szlovén vendégek érkeznek. Mindegyik csoportot a maga zenéjével köszöntik, hozzá egy mentébe öltözött idős úr énekel. A szlovének meglepetésükben felállnak, úgy zengik a dalukat.

 

- Esik eső csendesen, lepereg az ereszen, az ereszen - perdül most középre a bugyutácska nótával egy hirtelenszőke, magyaros ruhába öltözött hölgy.

 

Előadása kissé unott, nem úgy a zenészeké, akik egyre inkább tűzbe hozzák a vendégeket. Két pár érkezik, a nők üveges táncot lejtenek, a férfiak ostort pattogtatnak. A hangulat egyre emelkedettebb, különösen, amikor egyik vendéget táncoltatják a másik után. Most egy nagydarab oroszt állítanak fel, s hogy bátorságot kapjon, előbb egy kancsó bort kell lehúznia. Nem hozott szégyent népére, egy csepp sem maradt belőle. Mire véget ért a műsor, az egyik táncos és az orosz egymásra borulva ölelkezett.
Íme, így valósult meg ezen az estén a népek közötti nagy testvéri frigy, a magyar-orosz barátság a Márványmenyasszonyban. Amíg kedvükre mulatnak a vendégek, addig mi látogassunk el a Rottenbiller utcába, a Rajkó Művészegyütteshez. Látogatásunk természetesen nem öncélú. Nemcsak Lakatos Miklós tanult itt, hanem szinte mindenki, aki számít a cigányzenészek között.

 

- Körülbelül ezerötszázan - pontosítja értesülésemet Gerendási István ügyvezető igazgató.

 

Az 1952-ben alapított intézménybe egykor tízszeres volt a túljelentkezés, ismerkedem a múlttal. Gondos válogatás után vették fel a legtehetségesebb cigány gyerekeket. Óriási dicsőség volt ide bekerülni, egy-egy ilyen gyerekre a falu valamennyi cigánya büszke volt. Némelyiket nemcsak a kottaolvasásra tanították, hanem a betűvetésre is, ám ha képességükhöz kellő szorgalom is párosult, biztos jövő állt előttük. Az autentikus cigányzene mellett magyar motívumokat is játszottak, emellett szalonzenét, sanzont, operettet, nótát, filmzenét.

 

- Nem hozhattuk őket olyan helyzetbe, hogy a vendég kér valamit, ők pedig ne tudják - jegyzetelem az igazgató szavait.
Mire kikerültek, nemcsak a pódiumon tudtak viselkedni, öltözködni, megjelenni, hanem adott esetben egy királyi pár előtt is. A legjobbak pedig a magyar éttermek közönségének szórakoztatása mellett biztos szerződésre száíthattak Amerikától kezdve Svájcon keresztül Japánig, a világ számos országában. 

 

Esik eső csendesen, lepereg az ereszen...A rendszerváltással azonban hirtelen légüres térbe kerültek, s nemcsak azért, mert egyre kevesebb helyen alkalmazták a cigányzenét, hanem mert fenntartó híján a legutóbbi időkig semmiféle támogatásban nem részesült a közhasznú társasággá alakult intézmény.


- Pedig volna igény a cigányzenére - állítja Gerendási István. - Nézze meg az előjegyzési naptárunkat - mutat a falra.
Évente kétszáz előadást tart a Rajkó zenekar, ennek csaknem felét a Duna-palotában, döntő részben külföldi közönségnek - mindig telt ház előtt. Novemberben pedig svájci, franciaországi turnéra készülnek, Strauss-művekkel.

 

Mert a diákok kezdettől fogva szimfonikus műveket is tanultak. S tanulnak ma már egyre inkább.

 

- Talán ez lehet a megmaradásunk záloga - állapítja meg az egyik tanár, Suki István, akivel később a büfében beszélgetek -, ha már egyszer a cigányzenét játszva egyre nehezebb a megélhetésünk.

 

- A gyerekek többsége azonban mégsem zenekari tag lesz, hanem cigányzenész. El fognak tudni helyezkedni?

 

- Nézze, ez olyan, mint a lutri. Ha fordul a kocka, és ismét szükség lesz ránk, nyertünk. Erre az időre kell megőrizni a hagyományainkat.


- S nyerni fognak?

 

Suki István megforgatja maga előtt a kólásdobozát.


- Ha így folytatódik, 10-15 év múlva sehol sem játszanak cigányzenét.

 

Mielőtt még visszatérnénk a Márványmenyasszonyba, kerüljünk egyet a Váci útra, az egyik üzletben egy egykori Rajkó-növendéket találunk. Az alacsony férfi hátratett kézzel áll a bejáratnál. Ősz haja középen elválasztva, bajusza hibátlanul nyírva, ingén a műhímzés: vagyonőr.

 

Zsebében kitüntetéseinek listája, köztük a Magyar Rádió nívódíja vagy a köztársasági elnök által adományozott ezüst érdemkereszt. Felette a név: Kecskés Sándor klarinét és tárogató előadóművész. A listát egy közeli presszó teraszán adja át munkaidejének lejárta után.

 

- Nem szégyellem, hogy most vagyonőrként keresem a kenyeremet - néz maga elé. - Valamiből el kell tartani a családom.
Élete, akár a többi nagy cigányzenészé: bejárta a világot, itthon pedig a legnevesebb szállodákban zenélt - ma már egy helyen sem kell. Méltósággal emlékezik, ám néha megáll egy-két másodpercre, hogy megindultságát magába fojtsa.

 

- Tudja, bennünket, cigányzenészeket romungróknak is szoktak nevezni - zárja beszélgetésünket. - Magyar cigányoknak. Mi évszázadok óta együtt élünk a magyarokkal, betagolódtunk, már az anyanyelvünk is közös. Valamikor jobban éltünk a többi cigánycsoportnál, támogattak bennünket. Most mintha fordult volna a kocka...

 

Nem ő volt az egyetlen, aki utalt erre.

 

- De mindegy, én már sokat láttam - kavargatja a kávéját Kecskés Sándor. - Csak tudja, mit sajnálok? A mai fiatal zenészeket. Ugyanolyan tehetségesek, mint mi, ám nekik már koránt sincs annyi lehetőségük. Ott van például Lukács Csaba, a nagyszerű fiatal klarinétos Lakatos Miki zenekarában. Hogyan mutassa meg a tehetségét a világnak?

 

A fiatal klarinétos azóta már a műsor zárásaképpen az asztalokat járja a Márványmenyasszonyban. Mellette a borissza orosz testvér keresi sietve az utat a mosdó felé. A zenekar helyet enged neki, s húzzák tovább a vendégek nótáját, azok pedig papírpénzt csúsztatgatnak a húrok alá. Egy asztalnál általában egy-két vendég, a többiek helyett is.

 

Ez valóban nem koncertterem. De azért annak is örülnek, hogy ők legalább még kellenek valahol. 

 

C-PRESS - Szabad Föld Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek