Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Dankó Pista és a tudósok
2008-10-31 15:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Dankó Pista és a tudósokA temetők falai mögött rejlő "kulturális örökség" iránti érdeklődést mi sem jelzi jobban, mint hogy a budapesti Fiumei úti temetőt bemutató album immár második, bővített kiadását is megérte. Mégis, az alig ismert, hogy az ország egykori nagy személyiségei közül hol nyugszik, aki nem a fővárosban alussza örök álmát.

 

 

 

Vidéki sírkertjeink közül e szempont alapján kiemelhető a szegedi Belvárosi temető, ahol jelenleg több mint harminc díszsírhelyet látogathatnak sorra a múlt emlékei iránt érdeklődők. A Tisza-parti város és az ország két olyan jeles írója nyugszik itt például, mint Tömörkény István és Móra Ferenc, akik a múzeumigazgatói székben is egymást követték. A város sem tett különbséget köztük: mindkettőjük sírja fölött szinte egyforma fekete márványkereszt magasodik. A magyar költészet nagy alakja, Juhász Gyula díszsírhelye ugyancsak itt található, születésének 120. évfordulójára, 2003-ra a város feketemárvány burkolattal borította a poéta nyugvóhelyét.

 

Szegeden áll a '48-as reformnemzedék egyik vezető személyisége, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere, Klauzál Gábor családi sírboltja. A Belvárosi temető őrzi továbbá Reizner János történész hamvait, aki a múlt század elején szegedi múzeumigazgatóként a helytörténet-kutatás magasiskoláját teremtette meg. Megformálásában is kiemelkedik a város valaha volt irányítói közül Kállay Albert síremléke - az egykori főispán nagy szerepet játszott Szegednek az 1879-es árvizet követő újjáépítése irányításában. Egész parcellasort töltenek meg az 1945 utáni városvezetők sírjai, többük műkő fejfáján lassan pereg le az ötágú csillagról a vörös festék...

 

Szeged zenei élete mindig híres volt, ezt visszatükrözi a Belvárosi temető is. A régi bejárat mellett fogadja az idelátogatót Dankó Pista síremléke, amely alatt a jeles cigányzenész és nótaszerző örök álmát alussza hű felesége, Joó Ilonka oldalán. E sírkert lakója Vaszy Viktor is, aki országos hírű karnagyként sem hagyta el kedves városát tartósan soha. És az egyik, időben legutolsó díszsírhely is művésznek jutott: Gregor Józsefet, a kiváló baszszista operaénekest temették bele 2006-ban.

 

A városról itt is bebizonyosodik, hogy tudásközpont. Számos egyetemi tanár, profeszszor, köztük sok akadémikus nyugszik a kopaszodó fák alatt, Szőkefalvi-Nagy Bélától, a XX. századi magyar matematika egyik legnagyobb alakjától Beretzk Péterig, a Fehértó madárvilága avatott kutatójáig.

 

Akadnak aztán sírok, amelyekhez a szegediek különös történeteket fűznek. Ilyen például annak a borbélymesternek a monumentális keresztje, aki - állítólag - megütötte a főnyereményt a lutrin, s ettől kapott szívszélhűdést. De itt nyugszik közös fehérmárvány sírban a jó nevű cukrászcsalád négy tagja is, akik másfél évtizede együtt váltak kegyetlen gyilkosság áldozataivá.

 

Míg Szegeden számos utazási iroda működik, köztük olyanok is, amelyek szakrális látnivalók, templomok bemutatására szakosodtak, a Belvárosi temetőbe nincs szervezett idegenvezetés. Kérdésünkre azonban több helyen is megerősítették, hogy egyéni vagy csoportos érdeklődés esetén szívesen megszervezik ennek a "kis panteonnak" szakértő vezetővel történő meglátogatását.

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek