Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lentner Csaba: A roma integrációért
2008-10-30 10:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A roma integrációértMagas tüzelőértékű tatabányai brikettet borítottak le iskolánk udvarára. Harminc éve is van már. Megjött a téli tüzelő. Otti haverommal mindig az elsők között érkeztünk az iskola udvarára. Becsöngetésig, az iskolába való bevonulásig lehetett még egy jó félórát rendetlenkedni. Örömünket leltük, ahogy a jó tatai brikett szétfröccsen az előző nyáron kőporozott iskola falán. Igen, ma már tudom, deviáns viselkedés volt.

 

 

Azon a fagyosra forduló november eleji reggelen a legfőbb gondunk aztán abban merült ki, hogy a becsöngetés előtt öt perccel kiérkező ügyeletes tanár ne vegye észre a brikettnyomokat a falon. Video-, műholdfelvétel nem készült, ráadásul a falnak háttal álló tanerő sem vette észre a nyomokat rögtön, ahogy elkövettük. Terhelő tanú meg nem akadt, így hát megúsztuk. Mentségünkre szóljon, vidéken szocializálódtunk, de békességben, romák és magyarok egyaránt. Ez igen nagy szó már manapság.

Ottit azóta se láttam. Jencit sem. Jó csávók voltak pedig. A rendszerváltástól kezdve a magyarokból is elment az életkedv. Nem mulat ma már senki, a jó cigányzene sem kell. Pedig a haverok szülei nagy zenészek voltak. Bezárt a textilgyár, a vasöntöde is. Azóta ülnek a srácok. Halmazati. Ha kijönnek, mindig történik valami körülöttük. Büntetőjogi felelősségem tudatában állítom, pedig nem rossz gyerekek.

 

A roma integrációért 


Néhány napja a kultúrák közötti párbeszéd jegyében Rostás Farkas György József Attila-díjas író és költő szervezésében egy lélekemelő konferencia szerveződött. A romák munkaerő-piaci integrációjáról, a felzárkóztatásról, a nyomasztó életkörülmények javításának feltételrendszeréről értekeztünk. A Széles Gábor vezetésével készült programról, amely az egyház bevonásával, a mezőgazdasági szociális földosztás és állami támogatás intézményén keresztül akar segíteni. Brüsszeli segítséggel is számol az egymillió új munkahely programja. De nem olyannal, mint az elmúlt tizennyolc évben, mert azok annyit értek, mint egy kulacs víz a sivatagban egy tevekaravánnak.

Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is hallani akart a gazdasági programról, noha Kolompár Orbánról jó szó a jobboldalon nemigen hangzott el az utóbbi időben. Ám az OCÖ elnöke és képviselői figyelmesen végighallgatták a programismertetést. Az elején még mosolyogtak, amikor földművelésről, haszonállatok és vetőmag állami juttatásáról beszéltem. Aztán oldódott a hangulat. Hihető lett, hogy az állami tartalék földekből és parlagon lévő szántóföldekből állami szervezésben a szociális földosztás levezényelhető. Ötszáz éves késéssel. Fél óra után odáig jutottunk, hogy mi lesz a terméktöbblettel? Letorkolták egymást: hát nem cigányok vagyunk? Tudunk mi kereskedni! Még az is kiderült, hogy többen próbálkoznak már állattartással és földműveléssel, de hát nincs hatékony kormányzati segítség.

Gondjaink közösek. Magyarországon a munkaképes korú lakosság foglakoztatási rátája ötvenkét százalék. A romák körében az aktivitási ráta viszont csak huszonöt. Csak minden negyedik roma honfitársunk talál magának munkahelyet. Nagy a nyomor. Ráadásul a szociális segély 2009-ben 210 milliárd forinttal kevesebb lesz. Gazdasági válság van. De a dolgok nem történhetnek a 20. század analógiájára. A múlt század, amely az elején tükrözte a 19. század békéjét, nyugalmát, aztán háborúba, gazdasági világválságba, majd ennek levezetéseként újra háborúba torkollott. És kellettek bűnös népcsoportok, hogy a felelősség a kormányok tehetetlenségéről elterelődjön. Cigányok, zsidók milliói kerültek Auschwitzba, Birkenauba.

Szociális földekkel a problémák még mérsékelhetők. A mezőgazdaság feltámasztásával és az élelmiszeripar újraszervezésével munkahelyek százezrei jöhetnek létre. Erre megvannak az adottságaink. Magyarország jövője nem lehet sikeres a roma társadalom munkaerő-piaci integrációja nélkül.

A szorító gazdasági válság uzsoraterheit ne a roma társadalom fizesse meg újra. Ne a romákat sújtsa az újra elszabaduló munkanélküliség. A szocialista kormány tehetetlenségéért a roma társadalmat nem lehet újra bűnbaknak megtenni. Be kell látni azt is, hogy szociális segélyekkel már nem lehet kihúzni éveket. Generációk nem nőhetnek fel úgy, hogy a szüleiket nem látták dolgozni. Idő kérdése, és lassan ráeszmél mindenki, nem létezik baloldali vagy jobboldali cigány. A cigányok egymás ellen és a magyarok a cigányok ellen hangolásának, a bűnbakszerep újrakiosztásának az ideje lassan elmúlik. Ésszerűen kell cselekedni. A gazdasági válságból nem mehetünk át újra háborúba, nem jöhetnek létre gettók, nem törhetnek ki éhséglázadások. Okuljunk végre a 20. század embertelenségeiből! Otti, Jenci, lassan nektek is haza kell már jönnötök... 

 

C-PRESS -  szerző: Lentner Csaba - Magyar Hírlap

 

Kapcsolódó anyagok:

- Rádió C - Élesztő 2008.10.22. - Ifj. Bogdán János az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője  

- Az Országos Cigány Önkormányzat közleménye

- A cigányság felemeléséért
- Országjárás a romákért - A megoldás kulcsa a munkahelyteremtésben van

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek