Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Diszkrét üzlet lett az uzsora
2008-10-29 10:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Diszkrét üzlet lett az uzsoraAz uzsorakölcsönök új formája jelent meg Borsod megyében: a hitelezők pénz helyett élelmiszert, cigarettát adnak a rászoruló családoknak. Úgy gondolják, kenyeret adni már csak nem lehet bűn... Az árát viszont ugyanúgy készpénzben, törvénytelen kamatokkal kérik vissza a következő hónapban.

 

 

 

Mecser Tamás ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint a törvénytelen hitelezésből élők az utóbbi hónapokban rájuk nehezedő nyomás hatására óvatosabbak lettek, ritkábban mutatkoznak a településeken, kerülik az erőszakot és a fenyegetőzést. A Szerencs környéki falvakban a házkutatásoktól tartó uzsorások visszaadták az adósaiktól korábban elvett bankkártyákat és megsemmisítették a postai kifizetések felvételéhez íratott meghatalmazásokat. Az uzsora azonban nem szűnt meg, a hitelekre berendezkedett családok sem változtattak korábbi életmódjukon, de legalább ma már nem a nyílt utcán zajlik az üzlet.

 

- Folyamatos munkát követelünk, az uzsoraügyekben tett intézkedésekről minden héten elszámoltatjuk az illetékes egységeket - mondta érdeklődésünkre a bűnügyi igazgató. - Az utóbbi időben több házkutatást tartottunk, és sok embert hallgattunk ki az uzsorával kapcsolatos eljárások során. Segélyfizetések idején kint vannak járőreink a posták környékén és a romák lakta településrészeken, az összegyűjtött információkat feldolgozzuk, rendszerezzük. Ám, minél többet tudunk erről a sajátos üzletágról, annál nyilvánvalóbb, hogy ezt a jelenséget kizárólag rendőrségi eszközökkel nem lehet felszámolni.

 

Borsodban az utóbbi négy évben negyvennél is több

 

esetben indult nyomozás uzsorakölcsönökkel összefüggő ügyekben, az eljárások nagy része azonban még az ügyészségig sem jutott el, mert a sértettek és a tanúk visszavonták vallomásaikat. Az ezredes szerint nem feltétlenül kell erőszakot vagy fenyegetést feltételezni pálfordulásuk mögött. Elég, ha az érintettek zsebéből elfogy a pénz, és azzal szembesülnek, nincs hová fordulniuk, csak ahhoz, aki ellen nemrégiben terhelő vallomást tettek.

 

Diszkrét üzlet lett az uzsora

Szepessy Zsolt polgármester a visszaszerzett házban 

 

Lassan lezárul a nyomozás az uzsoratartozásai miatt tavasszal vonat elé fekvő taktaharkányi férfi ügyében. Az adatgyűjtés során számos bűnügyre derült fény. A Szerencs környéki településeken eladósodott embereket hitelezőik arra kényszerítették, hogy jelzálogkölcsönt vegyenek fel a házaikra. Többgyermekes családok nevére lakhatatlan díszletházakat építettek a szociálpolitikai támogatás lehívásához, mások fiktív adásvételi szerződések alapján vettek igénybe gyermekek után járó állami támogatást. A bírósági tárgyalást előzetes letartóztatásban várják az erőszakos bűncselekményekkel is gyanúsított uzsorások, de rács mögé került az ügyekben közreműködő szerencsi polgármesteri hivatal egyik osztályvezetője is.

 

- Csend van a faluban, új ember jön a pénzért, halkan beszél, még alkudni is lehet vele - ad rögtönzött helyzetjelentést a mezőzombori uzsoraügyek fejleményeiről B. Róbert, akinek több hozzátartozója is adósként érintett az üzletben. Az uzsorások visszavonultak, közvetítőket küldenek maguk helyett. Míg korábban egy vadonatúj luxusautóval jöttek a havi részletekért, most egy kopott, legalább tizenöt éves Audi vagy egy rozsdás Ford Transit hozza a halk szavú behajtókat. Régebben az utcán vették el a pénzt, hogy a szomszédok is lássák, mindenki fizet. Most bent a házban, zárt ajtók mögött intézik az üzletet. Csendben, kiabálás, fenyegetőzés nélkül.

 

A monoki V. István nem tartozik az erős emberek közé, különösebben bátornak sem tartja magát. A rokkantellátásból élő férfi feleségével, gyermekeivel több mint tíz éve a faluközpont mellékutcájában lakik egy szoba-konyhás házban. Az épület tavaly év végén egy uzsorás nevére került, az idén tavasszal kapták vissza.

 

- Egy falubeli vállalkozó azt ígérte, behozza a vizet, és fürdőszobát épít a gyerekekre járó szociálpolitikai támogatásért - meséli. - Azt mondta, a kérelem benyújtásakor nem lehet ingatlan a nevünkön, írassuk át a házat az ő nevére. Majd szétverte az épület hátulját, hogy ott lesz a fürdőszoba. De nem lett semmi, mert a bankban azt mondták, ha már betöltöttük a negyvenet, nem vagyunk jogosultak a támogatásra. A férfi akkor azzal állt elő, hogy neki már 1,2 millióba került a mi ügyünk, fizessük ki, vagy törlesszük havi ötvenezerrel. Tiltakozni próbáltam, de elővette a kését, és én jobbnak láttam befogni a számat. Nem sokkal később megjelent az egész családja, mondván, hogy övék a ház, mi már csak afféle albérlők vagyunk itt. Ide jártak szórakozni, ettek-ittak, bömböltették a zenéjüket, itt szerelték az autójukat. Egyszer próbáltam elküldeni őket, akkor egyikük hozzám vágta a kezében tartott autókereket. Itt látszik még a gumi nyoma a falon. A nagyobbik lányom napokig nem mert hazajönni, a szomszédnál aludt.

 

A rémálomnak Szepessy Zsolt polgármester közbelépése vetett véget.

 

- Amikor meghallottam, mi történt a házzal, megkerestem a vállalkozót, és azt mondtam neki, huszonnégy órát adok neki, hogy visszaadja az ingatlant, és akkor megspórolhatjuk a rendőrségi procedúrát - meséli. - Másnap ott volt az asztalomon az aláírt szerződés, hogy visszaadják a házat. A papírokat a hivatal gépkocsijával bevitettem a szerencsi földhivatalba, ahol soron kívüli átíratást kértünk.

 

V.-ék a történtek óta nem beszéltek zaklatóikkal, bár néha a faluban látják őket. Úgy mennek el egymás mellett, mintha semmi nem történt volna. Mintha csak egy rossz álom lett volna az egész. Pedig valóság volt, erre emlékezteti őket a sárga csekk, amelyen a ház nevükre írásának illetékét kell majd befizetni.

 

Most éppen azért aggódnak, mert erre már végképp nincs pénzük.

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek