Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nyomortelep a leendő kultúrfőváros szélén
2008-10-29 10:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nyomortelep a leendő kultúrfőváros szélénBárkinek ajánlanám, hogy ha teheti, látogasson el Hősök terére, nézzen szét, kérdezze meg, hogy merre vezet lefelé az út a dombról, György-telepre. Nem is hinné, hogy milyen világra talál. De ha esne az eső, ne próbálkozzék, mert odalenn ragad.

 

 

 

Hol lakik a nyomorúság? Azt kérdeztem Kalányos Zsolttól, hogyan fogalmazna erről a vidékről, hogy elkerülje az ember az általánosítást, és ne sértődhessen meg senki. Azt mondta a levélben protestáló ember, hogy ez az én dolgom, nem ő az újságíró. Alighanem igaza van. Molnárné Garai Edit a terület képviselője volt, ő sem tud igazán választ adni. Sem településrészre, sem utcára, sem házra nem lehet bontani a nyomorúságot, miképpen a nemtörődömséget sem.

 

A Máltai Szeretetszolgálat két segítőjével, Fehér Angélával és Szőnyi Tamással járjuk körbe a városrészt. Tamás a Györgytelepen élő segítőjét kérdi telefonon, hogy le tudunk-e menni a völgybe az autóval. Le. Előbb azonban körbejárjuk Hősök tere néhány lerobbant utcáját, mutatják a „füstölőnek" nevezett házhelyet, ahonnan az elmúlt hét végén töméntelen mennyiségű szemetet raktak konténerbe. Autónk csomagtartójában az ilyen alkalmakra való félzsáknyi kesztyű. Angéla azt mondja, ne is kérdezzük, mi mindent gyűjtöttek össze, a szaros pelenkáktól kezdve...

 

Utcáról utcára, egyre lejjebb ereszkedünk.

 

Bozontos kutya pórázra kötve, egykedvűen bámul, meg sem mozdul, amikor átlépem. Talán megérezte, hogy nem bántani akarom. Odébb fiúk kerékpárt szerelnek, apró gyerekek ugranak elő a semmiből, bámulják az idegent. A diófa kacérkodik a villanyvezetékkel - bár bejelentették, az áramszolgáltatót ez nem érdekli -, így nyugodtan rádőlhet majd. A 26 négyzetméteres kis házacskákban se mosdó, se vécé, se víz. A közösre járnak. A falak a földtől a mennyezetig vizesek, a máltaiak raktárában - korábban szintén lakás volt - a gyerekrajzokon lassan átüt a penész. A rézsű meredek, a bozót benövi a partfalakat, a természet visszafoglalná a múlt század elején épített bányászkolóniát. Sehol egy játszóhely, ahol a labdát lehetne rúgni. Illetve most kezdték egyengetni a talajt, kiszabadítva a dzsungelből két asztallapnyi területet.

 

Itt majd mindenki szociális segélyből tengődik. Orsós Imre keserűen jegyzi meg, hogy 20 percre a városközpont, de visszafelé már fényévnyi a távolság. Mi volna jó, kérdem. Talán több odafigyelés. Kitől? Hát a város vezetőitől - jön a válasz.

 

Bogdánék tizenhárom gyereket nevelnek. A szobában a sparhelt dorombol. Éva asszony kifakad. Évek óta kopogtat szociális lakásért, de hiába. Már húsz éve élnek itt, remény sincs arra, hogy kiszabadulhassanak.

Közel harminc család, de lehet, hogy több is, és majdnem száz gyerek. És néhány korcs kutya. Ez a telep statisztikája. Bogdánné szerint a szoba padozata alatt kígyók fészkeltek, a terráriumból jött egy ember, aki megszabadította őket. Azóta nem mer szőnyeget teríteni. Segítsen rajtunk - kérlel. Engem már ismernek a városházán, lassan miattuk szégyellek odamenni...

 

A sparhelt mögött kivarrott falvédőn a mondat: „Halvány sárga rózsa, ha tudnál beszélni..." Tényleg akad itt patkány a fészerekben - mondja később - , hazudik, aki tagadja. Garai Edit szerint készült már sokféle terv a városházán az itt lakók számára (ledózerolni a telepet és máshol komfortos lakást adni nekik, vagy rendbe tenni ezeket a házakat), de mindegyik porosodik valahol. Választások előtt persze hitegetik az embereket, de utána kínos a szemükbe nézni.

 

Cigány, nem cigány. Egyre megy. Iszonyatos körülmények között él egy kisebb falunyi ember, itt az európai kultúra reménybeli fellegvárának peremén. Furcsa világörökség. A máltás Angéla azt magyarázza, hogy most kidobott nyílászárókat gyűjtenének, mert ugye közeleg a tél, és sok kunyhón ablak, ajtó sincs, ha van is, az üvege kitörve...

 

Mire volna még szükségük? - teszem fel naivan a kérdést.

 

Szőnyi Tamás szerint ne higygyem, hogy bármit is követelnének. Néha egy jó szó, egy segítő mozdulat is elég. Az, hogy valaki törődik velük.

 

C-PRESS - bama.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek