Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kilakoltatás magyar módra
2008-10-27 14:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ar módraAnya! Ugye nem értünk jöttek?" - kérdezte hat gyermeke közül az egyik Gyenes Csabánétól, amikor megérkeztek a gyámügy munkatársai. A felháborodott anya nyugalmat erőltetett magára, és nemleges választ adott, a váratlanul megjelent "különítmény" tagjaival azonban már nem volt ilyen kedves. Erélyesen elküldte őket, mondván, tisztességgel neveli gyermekeit, iskolába járatja őket, őt ne zaklassák.

 

 

 

A gyámügyesek mindenesetre elmondták neki érkezésük okát: értesítették őket, hogy a családot kilakoltatják a Székesfehérvárhoz közeli bodakajtori otthonukból, és ezért kötelességük volt a gyermekek biztonsága felől megbizonyosodni.

Mindezt könnyes szemmel meséli az érintett, egyike annak a hetvennégy embernek, akiknek a feje fölül a rendszerváltozás idején eladták az állami gazdaságot egy olasz mezőgazdasági cégnek. Erről azonban csak évekkel később szereztek tudomást, a munka ugyanis a kilencvenes évek elején még javában folyt a gazdaságban, senki sem szólt, hogy esetleg el kellene hagyniuk a lakásukat.

"Sem a régi, sem az új tulajdonos nem kérdezett meg minket, hogy meg akarjuk-e venni az ingatlanokat, amelyekben néhányunk évtizedek óta él. Sokáig azt sem tudtuk egyébként, hogy már nem állami vállalkozásnál dolgozunk" - mondja elkeseredetten egy idős asszony. Kéri, nevét ne írjuk le.
Gyenesék nappalijában ülünk néhány szomszéddal, a háziasszony vállalta magára, hogy kiáll a lakók érdekeiért. Ügyvédet is fogadtak.

A gyámügyesek után ugyanis néhány héttel, szeptember közepén érkezett a levél a tulajdonos Agro-Aba Kft. jogi képviselőjének aláírásával, amelyben ez állt: "Jelen levelünk kézhezvételétől számított tizenöt napos határidővel felszólítjuk a bentlakókat, hogy az ingatlanokból költözzenek ki." Különben bírósághoz fordulnak.

"Mi lesz velünk? Nincs nekünk pénzünk új lakásra, a bank pedig nem ad hitelt" - mondja elkeseredetten egy öregasszony. Egész életükben a gazdaságban dolgoztak a férjével, aki évekkel ezelőtt elhunyt. Mesélik a többiek, a polgármester segíteni szeretne, de nem tud. Ezt Kossa Lajos lapunknak is megerősíti, arra hivatkozik, hogy szegény az önkormányzat, nincsenek szabad szociális lakásai. Az érintettek szerint viszont ő sem tett meg mindent értük korábban, amikor még lehetett volna. "Kihagyott bennünket a tulajdonossal folytatott alkudozásokból, így évekig nem tudhattunk semmiről. Most persze már késő" - fakad ki egy másik asszony. A lakók azt szeretnék, ha továbbra is Bodakajtoron élhetnének, fizetnének lakbért, vagy részletfizetéssel kivásárolnák az ingatlanokat. Az utóbbi lehetőség nyár elején még nem is tűnt kilátástalannak.

"A Brüsszelben lakó, számunkra ismeretlen tulaj képviseletében egy bizonyos Christian Bartieri látja el az ügyvezető igazgatói feladatokat. Ő júniusban a polgármester jelenlétében ígérte meg nekünk, hogy megvehetjük a házakat, telkenként kétmillió forintért, amihez még hozzájön a lakások ára is. Ehhez képest hónapokkal később nem az előszerződéseket kaptuk meg, hanem a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai érkeztek Gyenesékhez. Tőlük kellett megtudnunk, hogy a cég elállt az eladástól, ezért kilakoltatás lesz" - idézik vissza a lakók. Ezt követően érthető felháborodással és elkeseredettséggel keresték fel a közelben lakó Bartierit, aki letagadta, hogy bármit is ígért volna.

"Takarodjatok! Eldózerolom a házat!" - mesélik, így reagált az ügyvezető igazgató, akit mindenki csak úgy hív: az "olasz". Próbáltuk telefonon elérni, de nem jártunk sikerrel. A helyiek szerint amúgy sem szeret nyilatkozni a sajtónak. "Képes lenne földönfutóvá tenni minket. Nem hatja meg, hogy egyikünknek sincs pénze új helyre költözni. De nem akarunk könyöradományt, fizetnénk a lakásokért. Miután minket semmiről senki sem kérdezett meg, azt hiszem, ez lenne a méltányos" - mondja határozottan Gyenesné. Úgy tűnik, az érintetteket valóban teljes mértékben kihagyták a döntésekből, szinte minden szerződést, megállapodást a tudtuk nélkül kötöttek meg. Nem értik azt sem, miért újította fel az önkormányzat évekkel ezelőtt a parkot és a focipályát, amikor azok az "olasz" tulajdonában vannak, de furcsállják azt is, hogy az orvosi rendelő épülete is az övé.

Persze a magukra hagyott boda-kajtoriakat inkább az érdekli, hogy most mi lesz velük. Kossa Lajos polgármester több önkormányzatot is megkeresett, hogy segítsenek elhelyezni a családokat, de egyelőre nem tülekednek a jelentkezők. Az is elképzelhető, hogy a tulajdonos mégis belemegy az ingatlanok bérbeadásába vagy eladásába, a jogi képviselők - a lakók szerint - még futnak néhány kört az ügyben. Ám ez korántsem megnyugtató számukra, hiszen a tulajdonos a hírek szerint a bírósághoz fordult, hogy - úgymond - a jog hatalmával dobja ki a lakókat.

A bodakajtoriak szemében elkeseredettség, kilátástalanság, tehetetlenség tükröződik. De ugyanakkor eltökéltség is. Írtak már levelet Gyurcsány Ferencnek is, amelyre a Miniszterelnöki Hivatal ügyfélkapcsolati osztályának főosztályvezető-helyettese írt választ. Ennek lényege, hogy az alkotmány tiltja az állam számára a magántulajdonba való beavatkozást. Tehát a kormányfő nem tehet semmit.

"Persze, akkor nem csűrtek-csavartak a jogi kérdéseken, amikor eladták az állami gazdaságot. Azóta kihalt a gyümölcsös, tönkretették a tehenészetet, lepusztult minden. Ha mi nem ültetnénk az utcára virágokat, nem csinosítanánk a környezetet, nem lenne itt semmi" - mondja egy középkorú hölgy. Húszéves, fogyatékkal élő fiát pelenkázza mindennap, férje évekkel ezelőtt elhagyta, rokkantnyugdíjából pedig nem sok mindenre telik.

És most minden reggel úgy kel fel, hogy bármikor jöhetnek érte a kilakoltatók. 

 

C-PRESS - Magyar Hírlap

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek