Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Magára hagyott roma telep - mi változott a Dankó úton?
2008-10-27 09:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magára hagyott roma telep - mi változott a Dankó úton?Jászapáti néhány éve még mintául szolgálhatott a cigányságot érintő programjaival. A kisebbségi önkormányzat számos kezdeményezése országosan is egyedül álló volt. Ám az utóbbi időkben az egyik helyi kocsmából kitiltott romák esete, és a legutóbbi tömegverekedés híre járta be az országos sajtót. Ma már kisebbségi önkormányzat sincs a településen. Mi változott meg?

 

 

- Felénk se néz soha, senki. Se a nagy önkormányzattól, se, amíg volt, a kisebbségitől - mondják szinte egymás szavába vágva a cigányasszonyok a Dankó úton. Ez az egyik roma telep Jászapátin a kettőből. Hogy valami igazság lehet az asszonyok szavában, és ritkán tér be ide itt lakókon kívül más emberfia, azt az első pillanatban tapasztalható kíváncsiskodó, bizalmatlan szemlélődés bizonyítja. Ám aztán könnyen jön a szó, főleg amikor kiderül, beszélgetni jöttem. Kezdetben a panasz árad: nincs munka, a segélyt is szűken mérik. Ám az is hamar kiderül, hogy ha a szomszédos főúton baleset történik, akkor a telepen átvezet a kerülőút. Pedig a gyerekek gyakran az utcán játszanak. Azt elgondolni is szörnyű, mi történhetne, ha ilyenkor egyszer valamelyik nem figyel.  

 

A telep nem mindig volt magára hagyatott. Legalábbis ezt sejteti a jó pár házon ma is ott díszelgő tábla: „Tiszta udvar, rendes ház". Ez még a korábbi kisebbségi önkormányzat kezdeményezése volt. A városban zajló virágos településért programhoz kapcsolódva hirdették meg az akciót a két roma telepen. A máig takarosabb házak, tiszta udvarok láttán úgy tűnik, nem is eredménytelenül.

 

- Néhány ezer forintot is kaptunk akkor - mondja az egyik ilyen táblás házban lakó Kállai József. A fiatalember éppen munkába készülődik. Délutános az egyik szomszédos település gyárában. Egy kis beszélgetésre azért szakít időt. Mint mondja az akkori kisebbségi önkormányzat elnöke, az azóta már elhunyt Farkas András rendszeresen megfordult a telepen. Akkor ültettek itt fákat, sőt kukát is kapott minden család, ingyen.

 

Az utcában élők közül van, aki még arra is emlékszik, hogy egy játszóteret is terveztek a házak mögött. A területet megtisztították, ám megfelelő pályázati támogatás híján mindez csak terv maradt. Pedig akkor aligha kellene az útszélén játszani a gyerekeknek. A telepen azonban van, aki ezt is másképp látja.

 

- Az egyik kutya, a másik eb - kiáltja oda az egyik asszony, amikor az egymást váltó kisebbségi önkormányzatokra terelem a szót. A csoportban állók közül többen állítják, segítséget rendre csak egy szűk kör kapott a telepen élők közül.

 

Jászapátin ugyanakkor ma már nem csak a két telepen élnek cigányok. Sőt, akadnak utcák, ahol már több roma lakik, mint az egyik vagy a másik telepen. Az utóbbi időben pedig újabb cigány családok is betelepültek a városba.

 

- Vannak, akik száz romáról is beszélnek, ám nem ilyen nagy mértékű a letelepedés - állítja a polgármester. Szabó Lajos szerint, hogy egy-egy bevándorlót miként fogad be a város, az attól függ, mennyre illeszkedik be. A településvezető azonban nem titkolja, hogy érzékelhető némi fenntartás a romákkal szemben. Nem csak a néhány héttel ezelőtti hagyományőrző bálon kirobbant verekedés miatt. Korába ugyanis előfordult olyan eset a városban, hogy gyerekek dobáltak meg járókelőket, vagy éppen zaklattak időseket.

 

A gondoknak először az önkormányzat is úgy próbálta elejét venni, hogy néhány cigány embert alkalmazott egy fajta „közterület ellenőrként", az iskolákban pedig szünetekben segítő pedagógiai asszisztensként. A polgármester szerint azonban igazán érzékelhető eredményt nem értek el. Most inkább a közterületet figyelő kamerákba bíznak. Egy jól működő kisebbségi önkormányzat tudná-e orvosolni a problémákat, arra egyértelműen se igent, se nemet nem mond a polgármester.

 

- Sokáig nem volt a városban kisebbségi önkormányzat. Amikor pedig lett, akkor sem minden roma támogatta Farkas Andrásékat. A többségi társadalomból azonban sokan elfogadták őket - mondja a polgármester. Szabó Lajos szerint ez oly annyira igaz, hogy ha nem változik meg a kisebbségi választások rendszere, akkor a cigány önkormányzatban sem lett volna váltás 2006-ban.

 

Korábban ugyanis bárki szavazhatott a kisebbségi önkormányzat jelöltjeire is. Hogy ki voksolt, azt persze nem lehet tudni. Ám az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy Farkas Andrásra és a vele együtt tevékenykedőkre nem romák közül is sokan szavazhattak. A legutóbbi választásra azonban teljesen átalakult a rendszer. Jelölt, de még választó is csak az lehetett, aki előzőleg felvetette magát a kisebbségi választói névjegyzékbe. Így sokan mondhatni előkampányba kezdtek, hogy támogatóik biztosan a szavazók között legyenek. Az addigi elnök azonban bele sem fogott ebbe a szervezésbe. Inkább a megyei közgyűlésben vállalt szerepet. Hogy miért, arra csak Farkas András tudna felelni, ám ő néhány hónapja elhunyt.

 

Most már kisebbségi önkormányzat sem működik a településen. A 2006-ban megalakult testület ugyanis feloszlott. Elnökét szerettük volna megkérdezni, ám nem sikerült utolérnünk.

 

Szabó Lajos polgármester szerint bizonyos szempontból mindenképpen megérzi a város egy jól működő kisebbségi önkormányzat hiányát. A korábbi testület ugyanis rendszeresen pályázott, és gyakran nem is eredménytelenül. Az elnyert forintok pedig nem csak a kisebbséget segítették, de a város javát is szolgálták.  

 

C-PRESS - szoljon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek