Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányok is szítják a cigányellenességet
2008-10-27 09:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányok is szítják a cigányellenességetNamármost: a cigánybűnözés kérdésköre már jó ideje feszül a társadalomban. Ki lehet-e mondani, hogy a cigány által elkövetett bűncselekmény cigánybűnözés része? Miért nem? És persze ha van cigánybűnözés, akkor beszélhetünk nem cigány bűnözésről, politikusbűnözésről, szemüveges bűnözésről is. Miért ne?

 

 

 

Nyíltan beszélni 

 

A cigányok is szítják a cigányellenességetA cigányság integrációja szempontjából nem lényegtelen, hogy mennyire lehet nyíltan beszélni a problémáról. Amennyiben nem, vagy csak részben, akkor az elfojtott indulatok felszínre törése sokkal rosszabb helyzetet fog eredményezni. Ma már látjuk: a cigány- és zsidóellenesség egyfajta divattá válik, mert lehet vele lázadni. Ez annak az eredménye, hogy nem lehet kibeszélni dolgokat, különben az ember megkapja a szélsőjobboldali, vagy cigányellenes matricát.

A helyzet márpedig nem ennyire egyszerű. Példaként teszem fel: az, hogy Európa többsége Izraelt tartja a világbékére leginkább veszélyes államnak, nem azt jelenti, hogy Európa többsége antiszemita. Ezt gondolni legalább akkora butaság, mint a pár évvel ezelőtti beszólás („kiirtanám az összes keresztényt") után a teljes magyar zsidóságot azonosítani egy fasisztoiddal.

Ez vonatkozik a cigányságra is. A cigánybűnözés szó nem kellene, hogy tiltólistán legyen, főleg azért, mert ha tiltólistára kerül, akkor a szó a lázadás szókincsévé válik. Magyarul a cigánybűnözés azok miatt negatív, akik indexre helyezték, s pont azért, mert indexre helyezték. Ez öngól.

Cigánybűnözés 

 

A cigányok is szítják a cigányellenességetLakatos Attila borsodi vajda pedig pont azon dolgozik - akár akarva, akár akaratlanul -, hogy a cigánybűnözést ne borgőzös kocsmai estéken használják különféle indulatos alakok, hanem beszéljünk róla nyíltan. Lakatos ezzel sok hivatásos, pártokhoz közeli roma politikusnál többet tesz a cigányellenesség ellen.

 

Pofon vár ránk?

 

Egy Lakatos azonban nem csinál nyarat. A probléma, hogy jelenleg nincs megoldva a cigányság felvilágosítása. A roma oktatás egy csődtömeg, s mára már látszik, hogy a felsőoktatásba pontkedvezménnyel bejutott romák sem javítottak a roma-nem roma társadalom helyzetén, sőt, az elmúlt években egyértelműen kijelenthető: a viszony egyre feszültebb, aminek a vége egy nagy (Bogár László szavaival élve) kijózanító pofon lehet a társadalomnak, mind romának, mind nem romának.

 

A nem romák nem nézték jó szemmel a romák pozitív diszkriminációját, vagy másképp megfogalmazva: a nem romák negatív diszkriminációját. Főleg úgy, hogy - mint Dancs Mihály, az OCÖ elnökhelyettese a HírExtrának korábban elmondta: - a roma diplomások nem mennek vissza a közösségbe példát mutatni, hogy „lám, én is a cigánytelepről indultam, de megbecsültem a munkát és a tudást és azóta magasra jutottam".

 

Az agresszió ront a helyzeten

 

A cigányok is szítják a cigányellenességetTovábbi probléma a képzetlenség és a munkanélküliség. Addig, amíg nincs biztos megélhetési forrás, nem lehet csodát várni. Azonban ez a dolog nem csak a kormányon múlik. A roma vezetőknek nem csak a békítés lenne a dolguk, hanem bizony annak tudatosítása, hogy az agresszió nem szül semmi jót. Ma még ugyanis a legtöbb esetben azt olvashatjuk (jellemzően inkább a jobboldali sajtóban), hogy a romák viszonyulnak agresszívan, valamint azt (jellemzően a baloldali sajtóban), hogy növekszik a cigányellenesség. Az viszont senkinek nem hiányzik, hogy elszaporodjanak az olyan hírek, amikor nem romák is vernek romákat. A kvázi-polgárháború pedig senkinek sem kell.

Bűnrossz jogalkalmazás

Az értelmetlen agresszió mellett a jogalkalmazás is hihetetlenül rossz. Amikor két roma nőt felpofoztak Szigetváron (eredmény: könnyebb sérülés), az elkövetőket hónapokra előzetes letartóztatásba helyezték. Legutóbb Szabadszálláson 50 roma támadt rá egy hagyományőrző társaságra, aminek a következménye három súlyos sérült lett. A romák közül kettőt állítottak elő, akik szabadlábon védekeznek (a Magyar Nemzet alapján).

Ha ez így történt, akkor a helyzet az, hogy ezek után elég nehéz lesz megmagyarázni azt a cigányellenességre fogékonyaknak, hogy a cigányokat nem különböztetik meg pozitívan. Ez pedig a cigányellenességnek nem tesz jót, mondanunk sem kell. Félreértés ne essék, amiről szó van, az nem más, mint a mindenfajta megkülönböztetés lehető legteljesebb megszüntetése. A rászorultság nyilván csak egy bizonyos fokig működő tényező, azonban az már tényleg vérgáz, ha nincs meg a törvény előtti egyenlőség sem. Ez ellen a roma vezetőknek kellene leghangosabban tiltakozniuk, követelve az egyenlő elbánást.

A cigányellenesség leküzdésében tehát a romák tehetnek a legtöbbet. Sajnos sokszor tűnik úgy, hogy a roma vezetők a párbeszéd helyett zsigerből utasítanak el bizonyos kérdéseket.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek