Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hidegvölgy: a romáknak az állami iskolákban van a helyük?
2008-10-23 09:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hidegvölgy: a romáknak az állami iskolákban van a helyük?Marosvásárhelyen a felszámolás fenyegeti a romák alapítványi, illetve egyházi iskoláit. Egy minisztériumi bizottság megállapította, hogy a cigány gyerekek elkülönítése faji megkülönböztetést jelent.

 

 

 

 

Az iskolaigazgató szerint az iskola felszámolásával a szegregáció valóban megszűnne, csakhogy helyét az iskolakerülés venné át. A roma családok ugyanis arra panaszkodnak, hogy a vegyes osztályokban gyermekeiket kiközösítik, és a dolognak az lesz a vége, hogy majd egyáltalán nem járnak iskolába.

 

Marosvásárhely talán legszegényebb roma-telepét, a Hidegvölgyet egy út választja el a várostól, a néhány méter azonban áttörhetetlen szociális szakadékot jelent. Az egyik asszony kis viskóban negyedmagával lakik, velük él Hív-fertőzött felnőtt gyermeke is. Második osztályos kisfia a pünkösdista egyház és a városi önkormányzat által működtetett hidegvölgyi iskolába jár, melyet most a felszámolás veszélye fenyeget.  

 

 Iskolák a legszegényebbekért

 

Hidegvölgy legszegényebbjeiért jött létre az iskola, ahol 120 óvodás és iskolás korú gyermek tanul összevont osztályokban. Az egy-négy osztály egyetlen tanterem felett osztozik. Most egy bukaresti roma alapítvány azzal állt elő, hogy fel kell számolni az iskolát. A civil szervezet nemcsak az oktatási körülményeket kifogásolta, hanem azt is, hogy a roma gyermekeket a többségiektől elszigetelik. A szakminisztérium azt javasolta, hogy az első, második osztály tanulóit kettesével osszák szét öt városi tanintézménybe. Az iskola lelkész-igazgatója szerint ha ez bekövetkezik írástudatlanok maradnak a cigány gyermekek.

 

A Hidegvölgy másik iskolája, a Szivárvány sikeresebb az előbbinél. Itt minden osztály számára jut külön tanterem és tanító, pályázatokból pedig tízóraira is futja. Ahogy egyik szülő fogalmaz, itt nem csak táncolni, hanem írni is tudnak a csemeték.

 

Aki csak teheti a Szivárvány alapítványi iskolába járatja gyermekét. Az elemi befejezése után a kikerülő gyermekek nagy része sikeresen beilleszkedik a városi iskolákba.

 

Gúnyűzés az uniós normákra való hivatkozás?

 

Mezei Xénia, a Szivárvány alapítványi iskola tanítónője próbálja minél jobban felkészíteni a diákokat, nemcsak tanulás szempontjából, hanem viselkedés szempontjából is. És minden osztályban vannak, akik fel tudják venni a versenyt."

 

A hidegvölgyiek szerint gúnyt űz velük az, aki európai uniós normákra, vagy szegregációra  hivatkozva akarja bezáratni a romaiskolát, ugyanis a városban  kiközösítik gyermekeiket. Azt javasolják, inkább a meglévő tanintézményt kellene bővíteni, és az oktatás színvonalát javítani.

 

Az iskola jövője szó szerint létkérdés a cigány családoknak. Ugyanis nagyrészük állandó bevétele a gyermekpénz, melyre csak akkor jogosultak, ha bizonyítani tudják, hogy iskoláztatják őket.

 

Magyari Erzsébettel, a Szivárvány Alapívány elnökével készített interjút tekintse meg videóajánlónkban!

 

C-PRESS - DunaTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek