Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Társadalmi robbanás lesz a cigányság megélhetési válságából?
2008-10-21 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Társadalmi robbanás lesz a cigányság megélhetési válságából?A cigányság társadalmi beilleszkedése nem csak a romák ügye, hiszen ma már az ország gazdasági felemelkedése múlik azon, sikeres lesz-e az integráció. Ezt erősítette meg egy minapi tanácskozás Tiszabőn.

 

 

 

Tiszabőn kézzelfogható a nyomor. A faluba vezető útra befordulva, mintha más világba jutna az ember. A kocsival előbb egy ősrégi biciklit tekerő fiút kerülünk. Jó nagy ívben, hiszen majd szétesik alatta a járgány. Még ülés sincs rajta. Bár az nem is kell, hiszen úgysem érné fel, a kormányt is alig-alig tudja fogni a kölyök. A házsorok is foghíjasak. Az egyik sarkon bolt. Pontosabban csak volt. Kirakata kitörve, az ablakrácsok őrzik az ürességet. A szegénységet pedig csak még inkább láthatóvá teszi a néhány szépen rendbe tett ház, melyek - tiszabői mércével - akár már-már palotának számíthatnak. A többségében cigányok lakta település évtizedek óta küzd problémáival, ám azok mintha mind súlyosabbá válnának. Így ma már szinte mindaz a gond megtalálható a kistelepülésen, mellyel a honi cigányság küzd: az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség, az emberinek aligha mondható életkörülmények. Nem csoda, ha a Lungo Drom éppen ide szervezte azt a tanácskozást, amely a kitörési lehetőségeket kutatta.

 

- Újra kell gondolni a cigánypolitikát. Nem lehet tovább várni. A kialakult helyzet társadalmi robbanással fenyeget - mondja lendületesen Farkas Flórián. A Lungo Drom elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint ugyanis az országot már nem csak politikai, gazdasági, pénzügyi válság sújtja, hanem a cigányság megélhetési válsága is. Ez utóbbiról azonban keveset beszélnek, pedig ez jelenti a legnagyobb kihívást. A politikus úgy látja, a kormányzatnak eddig minden cigányság felzárkóztatását szolgáló elképzelése megbukott, a roma évtized programjától a telepfelszámolási tervekig. Az országos cigány vezetés pedig szakmailag, politikailag és erkölcsileg alkalmatlan a feladata ellátására. A fővárosi jogvédők is Csipkerózsika-álmukat alusszák, miközben a cigányság önmaga pusztulása felé halad.

- Az első lépést kellene megtenni a felzárkózáshoz - állítja a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Vécsei Miklós úgy látja eddig igazán senki nem akarta megoldani a cigányság problémáit. Hogy pénzt kell áldozni a felzárkózatásra, azzal mindenki egyetértett, ám azon túl jobbára csak nagyokat mondtak a vezetők. Pedig a szakember szerint a gondok orvoslásához még szociálpolitikusnak sem kell lenni. Elég végigsétálni Tiszabőn. Az ember józan eszére hallgatva fel tudja vázolni, mit kellene tenni.

- Jönnek az uniós pályázatok, azok mögött pedig a gazdasági lobbi, mely csatornát, hidat, utat, repteret, ipari parkot akar építeni. De nem jön a szociális lobbi, amely a polgármestereknek segítene abban, hogy milyen egy szociális rehabilitáció, amikor a közösségre, a családra, az egyes emberre figyelnek. Amikor nem a pályázat irányítja a döntést, hanem a falu problémája határozza meg a pénzköltést, akár pályázat nélkül - magyarázza Vécsei Miklós.

A szakember szerint ugyanis a pénz nem minden. A sok pénzt lehet rossz irányba is költeni. Úgy érzi, hogy a leszakadó kistérségeknek szánt pénzek is csak tovább mélyítik a települések közötti különbségeket. Senki sem fogalmazta meg ugyanis világosan a fontossági sorrendeket. Nem mondták ki például, hogy amíg vannak olyan települések, ahol 50 százalék fölötti a munkanélküliség, addig nem lehet másutt munkahelyet építeni. Amíg nincs bölcsőde egy faluban, addig ne jöjjön be oda a csatorna. A csatornaépítés ugyan hoz munkahelyeket, de legfeljebb fél évre. Utána azonban kétszer annyiba kerül a víz - érvel Vécsei Miklós.
- Az országban tartós gazdasági növekedés nem érhető el úgy, hogy a cigányság csak eltartott - hangoztatja Széles Gábor. A nagyvállalkozó, az egymillió új munkahely program egyik kidolgozójaként éppen ezért kezdett el a cigányság felzárkóztatásának kérdésével foglalkozni.

Véleménye szerint viszonylag kis ráfordítással, 5-6 kilométernyi autópálya árából olyan falufejlesztési programok indíthatóak el, melyek segítenék mikrovállalkozások létrejöttét. Ezekben pedig be lehetne vonni a cigányságot is, hiszen a romák 70 százaléka falvakban él. A foglalkoztatásra ugyanakkor jó lehetőséget kínálna a mezőgazdaság is.
A közvélekedés szerint azonban az ilyen programok eleve kudarcra vannak ítélve, mert sokan nem is akarnak dolgozni. A Máltai Szeretetszolgálat elnöke szerint azonban ez butaság.

- Mutassák meg azt a cigánytelepülést ahová, ha valaki értelmes, nem magas képzettséget igénylő munkát visz, akkor ne jelentkezne a falu háromnegyede dolgozni. Az más kérdés, hogy húsz év munkanélküliség után képesek lesznek-e egyből egy piaci szintnek megfelelően helyt állni - mondja Vécsei Miklós.

A szociális szakember szerint, ahol van munka, nem közmunka, hanem rendes kenyérkereseti lehetőség, amelyre tervezni lehet, ott az emberek dolgoznak. Példaként Tarnabodot említi. A romák lakta kistelepülésen éppen a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jelent meg egy elektronikai hulladékszétszerelő üzem. A harminc álláshelyre 180-an jelentkeztek a nyolcszáz lelket számláló településen. Míg a szeretetszolgálat felzárkóztatási programjának indulásakor szinte az egész falu munkanélküli volt, most már az ott élők fele dolgozik.

- Tarnabodon divat lett munkába járni. Persze mindig akadnak olyanok, akik nem akarnak dolgozni tudni. De ilyen nem csak a cigányok között van - állítja Vécsei Miklós.

Jó példáért ugyanakkor nem kell Tarnabodig menni. Dr. Juhász Enikő, törökszentmiklósi polgármester szerint is az igazi esélyteremtést a munka jelenti. A városban meg is próbálnak mindent megtenni azért, hogy a szakképzettek és szakképzettséggel nem rendelkezők is megfelelő álláshoz jussanak. A polgármester több száz munkahelyet remél a Claas új üzemcsarnokától, Vogel&Noot illetve az indiai kandallógyár letelepülésétől. A szakképzetleneknek a Védett Műhely Kht.-vel együttműködve igyekszünk munkahelyet teremteni.
 Az társadalmi beilleszkedésben megvan a cigányság felelőssége is. Mint ahogy a pártoknak, az ellenzéknek, és a kormánynak is. Ezzel egyetért a Lungo Drom elnöke is. Farkas Flórián szerint azonban a felelősség nem ugyanolyan mértékű. A cigányság lehetőségeihez képest vállalhat felelősséget, mind a szemléletváltásban, mind a saját integrációjának elősegítésében. 

 

Mindezt Vécsei Miklós így fogalmazta meg: „Húsz éve járom a vidéket, egyre mélyebben hajtom meg a fejem a cigányság előtt, akik még mindig keresik a kiemelkedés lehetőségét".
lenne nagyon fontos tudatosítani a családokban, hogy a felemelkedés útja az oktatáson keresztül vezet. Dr. Juhász Enikő szerint ezt akár házról-házra járva is el kellene magyarázni.  

 

C-PRESS - szoljon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek