Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

J és B és az erőszak
2008-10-21 08:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
J és B és az erőszakAz utóbbi napokban ismét felerősödtek a gyülekezési joggal, érvényesülésének körülményeivel kapcsolatos viták. Az ombudsman intézménye - bár a törvény egyértelműen elhatárolja feladatkörét a végrehajtó hatalom szféráitól - e viták akaratlan részese lett. Ennek fényében érdemes visszatekinteni az elmúlt év tüntetéseire.

 

 

 

2007. október 23-án, Sólyom László köztársasági elnök felkérésére, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal együtt vettem részt először a budapesti tüntetések rendőri biztosításának ellenőrzésében. Az államelnök felkérésének háttere az volt, hogy a 2006 őszén lezajlott tüntetések-zavargások rendőri kezelése sok kételyt ébresztett a jogállami gyakorlattal kapcsolatban.

 

J és B és az erőszak 

 

A kételyeket nem oszlatták el sem a kormány, sem az ellenzék politikai oldalához kötődő bizottsági jelentések, sem a rendőrség, majd az ügyészség vizsgálatai, sem pedig a még folyó polgári és büntetőperek. Az országgyűlési biztos és munkatársai mint az állampolgárok mellett elkötelezett, pártatlan szakértők igyekezték megelőzni a jogsértéseket és egy jobb gyakorlat kialakításának érdekében feldolgozni helyszíni vizsgálataik tapasztalatait. A gyülekezés jogát egy éven át kiemelt témaként kezeltük. Nem csupán személyes jelenléttel, hanem vizsgálatok, kutatások, rendezvények, publikációk egész sorával igyekeztünk meghonosítani a gyülekezési jog polgárbarát elméletét és gyakorlatát.

 

A politikailag jelentős tüntetéseknek legalább három "életük" van. Az első az utcán, tüntetőkkel, rendőrökkel, bámészkodókkal. A második a tüntetési kultúra, amit a nyilvánosság a történésekből a média közvetítésével megismer, álláspontjának megfelelően értelmez, azaz: ismeretek, érzelmek, értékelések diffúz halmaza különféle társadalmi-politikai csoportokban. A harmadik már az első előtt megkezdődik, és az utcai események után is folytatódik. Ez a tüntetéssel foglalkozó jogi eljárások és politikai diskurzusok összessége, amelynek résztvevői politikusok, újságírók, más médiamunkások, szemtanúk - ők minősítik az eseménysort a nyilvánosság előtt.

 

2006 "forró őszét" a hirtelen, nagyon intenzív és erőteljes tüntetési mobilizáció jellemezte. A történésekkel a két másik szinten (a tüntetési kultúra és a jogi-politikai diskurzus szintjén) alig-alig lehetett lépést tartani. 2006 "forró őszének" utóélete ezeken a szinteken máig sem zárult le.

 

Mi változott meg a tüntetések kultúrájában egy év alatt Budapesten? A tüntetések a magyarországi politikában korábban nem rendelkeztek a maihoz hasonló, kiemelkedő jelentőséggel, csak átmeneti, eseti jelentőséggel bírtak (a taxisblokád, az 1997-es agrártiltakozások, a 2002-es választás utáni sorozat). 2006 óta azonban politikusaink felfedezték maguknak a tüntetést mint politikai játékteret és mint a nyilvánosságot kiegészítő, állandó színpadot. A tüntetés a politikai konfliktusok permanens színterévé vált.

 

Felálltak a szakosodott "nézőtéri csapatok, a Jobb (J) és a Bal (B), amelyek a különféle tüntetői szereplői körök játszmáit értékelik. A megosztott nyilvánosság érveket vár pártjaik önigazolására, és ennek forrását az utcai gladiátorok rendre megnyitják újabb "hőstetteikkel". A "hőstetteket" a média és a politikai diskurzus formálja érvekké.

 

A pártoktól független jogállamiság és jogalkalmazás szervei, az ügyész, a független bíróság, a professzionális rendőrség, a jogvédő civil, a köztársasági elnök vagy az ombudsman tenné a dolgát. Tenné, ha hagynák, és nem provokálnák folyton a J-k és a B-k, ha nem gyanúsítanák meg részrehajlással, ha meghallgatnák őket, s ha hinnének is nekik. De hiába a szakmai üzenet, J és B csak a Mi és az Ők keretében képes bármit megérteni. Strasbourg döntése: nekünk vagy nekik. Az Alkotmánybíróságé: nekünk vagy nekik. A rendőrség működése: nekünk vagy nekik... Fel sem merül már annak a lehetősége, hogy a független nemzetközi vagy nemzeti fórumok véleménye az eredeti szándék és értelem szerint érvényesülhessen Magyarországon!

 

Ma nincsenek óriási és illegális-erőszakos mobilizációk. Nincs hatalmas rendőrterror. Vannak tüntetések, és ezeket a 2006-os események árnyékában kialakult éles J-B szembenállás koordinátarendszerében helyezik el - akár a szervezők szándéka ellenére is, ahogyan például a melegfelvonulással is történt.

 

Tíz-egynéhány éve furcsállva olvastam róla a nyugati szakirodalomban, mára pedig nálunk is kialakult a sajtó- és médiamunka sajátos kétarcúsága: a média és a sajtó jelentős része - tisztelet a kivételnek - csupán a "Megrendelő", a J vagy a B igényeinek megfelelően dolgozik, az a tüntetés, ami az egyiknek fehér, a másiknak fekete. A független intézmények sora pedig hiába próbálkozik, teljesítményét az "olyanfajta" média a megrendelői világképhez igazodva tálalja fel tömegfogyasztásra.

 

2006 óta csökkent a tüntetők és a rendőrök erőszakának hevessége, de megjelentek új minőségek az erőszak alkalmazásában és elfogadásában. A történelmi tapasztalat szerint a nagyobb sikertelen politikai mobilizációk lefutása után kialakulhatnak terrorista szubkultúrák (Magyarok Nyilai), megjelenhetnek az utcai erőszak profijai (a "kemény mag"), illetve a szervezett radikálisok (Magyar Gárda, kurucinfo). Az erőszak és az erőszakkal való fenyegetés a politikai, a jogi és - már korábban - a kulturális diskurzus részévé is válik. Ezek után pedig mindenki meglepődik, ha az iskolában is megerősödik az erőszak, mintha az nem ennek a társadalomnak a része volna. Az erőszak tehát beszivárgott a politikai és a kulturális diskurzusokba, és ezért J és B kölcsönösen a másikat okolja.

 

A J- és B-csoportok parlamenti frakciói eddig nem voltak képesek előrelépni a gyülekezéssel kapcsolatos legfontosabb és az erőszak visszaszorítására alkalmas területeken sem - de hiszen ennek oka van, és az ok a Másik! Strasbourg és az Alkotmánybíróság döntései, az ombudsman javaslatai, a rendőrség felhívásai - ez mind falra hányt borsó, hiszen tudjuk, hogy minden probléma kizárólag a Másikból ered, és akik ezt nem látják, azok maguk is az ő zsoldjában állnak. Itt tartunk most, 2008 októberében.

 

A szerző az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek