Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Borsodban polgárháború lesz" - állítja a cigányvajda
2008-10-19 23:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Borsodban polgárháború lesz" - állítja a cigányvajdaMegdöbbentő interjút adott Interjú Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajda.

 

 

 

 

Ön nemrégiben azt mondta egy fórumon, hogy igenis van cigánybűnözés. Miért vállalta fel ezt az állítást?

Egy korábbi fórumon a közbiztonság volt téma. Ügyészek, bírák, rendőrök, önkormányzati- és cigány képviselők vettek részt rajta. A jelenlévő 150-200 idős ember két órán keresztül arról panaszkodott, hogy őket a cigányok rabolták ki. És elhangzott az is, hogy egy hétvégén az elkövetett 17 fiatalkorú rablásból 17 cigány tettes volt. Ezért kérdeztem azt, hogy a cigány vezetők szerint mi ez, ha nem cigánybűnözés? Talán arab?

De nem az a baj, hogy én, mint cigányvajda kimondtam azt, amit mindenki tud, hanem az, hogy a felelősök nem tesznek ez ellen semmit. Meg kell keresni az okokat, de nem azért, hogy ezeket az embereket elítéljük, üssük agyon, hanem hogy próbáljuk őket jó útra téríteni.

Milyen reakciókat kapott, a hivatalos cigány vezetők mit szóltak?


Horváth Aladár állítólag annyit mondott a tévében, hogy én egy önjelölt kiskirály vagyok. Rendben van, a vajda tényleg nem hivatalos titulus, de akkor vegyék úgy, hogy egyszerű cigány állampolgárként mondtam el a véleményemet. Ehhez jogom van.

Mint vajdának mekkora tekintélye van? Hány emberre tud hatni?

Mondok egy példát: A nyáron Szikszóról telefonáltak egy szombati napon, hogy másnap felvonul a Magyar Gárda, és segítsek, mert a cigányok nagyon félnek. Kimentem a helyszínre, és láttam, hogy tényleg nagyon félnek. Megnyugtattam őket, hogy másnap itt leszek az emberekkel egy órára. Kettőre jött a Gárda. Csak három közeli faluba mentem el, és így is ezerkétszáz cigány állt a hátam mögött: egy szavamba került. És az ezerkétszáz cigány fegyelmezetten állt, énekeltük a himnuszt, miközben velünk szemben a Gárda mindennek lehordott minket. Ha ezt a cigányság bármelyik vezetője meg tudja csinálni, letérdelek előtte.

Ezek szerint eléggé nagy a tekintélye. Miből fakad?

Engem Borsod megyében mindenki ismer, azért választottak meg. Az avatásomon ezerötszázan voltak. Egyébként a rendszerváltás előtt kereskedő ember voltam, de akkor váltani kellett, mert jöttek a multi cégek, és meghaltak a piacok, megszűnt a kereskedés. Építési vállalkozó lettem, negyven-ötven embernek adok munkát. Nem csak cigányoknak, magyaroknak is. Nálam az számít, hogy ki hogy dolgozik.

Miféle ügyekben keresik meg a vajdát, meddig terjed a hatásköre?

Például rengeteg családi ügyben is hívnak. Nemrég hatszáz cigány akart egymásnak menni, két teljes család. Fölhívtak, vajda gyere ki, mert baj van, tegyél rendet. Elmentem, két óra hosszát beszéltem az egyik családdal, két óra hosszát beszéltem a másikkal, este tízre kibékültek a cigányok. Úgyhogy egyetlen pofon nem volt, hála Istennek.

Hol húzódnak a vajdaság korlátai? A bűnözést nyilván nem tudja visszaszorítani...

Hát, egyedül biztosan nem. A választott cigány vezetők viszont nem tesznek semmit. Miután a gárda felvonulást megoldottuk Szikszón, azt mondta nekem a rendőrség illetékese, hogy ilyet ők a kisebbség vezetőitől még nem látták.

Mert akkor, amikor én kimentem az ezerkétszáz cigánnyal, eljött Horváth Aladár és Kolompár Orbán is. Kolompár elkezdett beszélni a cigánysághoz, de a cigányok mindennek lehordták - megmondom az őszintét. Horváth meg verset idézett a cigányságnak József Attilától - mindennek lehordták őt is: „Takarodjatok haza, mi nem értetek jöttünk ki, mi a vajdáért jöttünk". Ilyeneket kiabáltak. Meg azt, hogy mikor bajban vagyunk, akkor ti hol vagytok, hány embert hoztatok ide? Szinte elzavarták őket.

Engem behívatott a polgármester, és elmondta, hogy a hivatalos cigány vezetők ellenem kampányoltak, hogy ne fogadjanak el, mert a vajda nincs hivatalosan bejegyezve. De azt is elmondta, hogy látják, hogy én jót akarok, és nem anyagi érdekből.

Én azt szeretném, hogy amikor lesznek unokáim, ők úgy nőjenek fel, mint én: együtt jártunk a magyar gyerekekkel iskolába, nem kellett minket a tanárnak megverni, mi tiszteltük a tanárt: szóval egymás mellett élni, és élni hagyni. Megállni, elbeszélgetni egymással. Mert az tűrhetetlen, hogy a cigánygyerek megveri a tanárt. Nemrég azért hívtak, menjek már ki, mert Zsolcán egy cigánygyerek pofon vágta a tanárt.

Tett egy megjegyzést a már idézett fórumon: azt mondta, a cigánygyerekek az Úristentől sem félnek, és sokuk nincs megnevelve. A nevelés viszont nem függ az anyagi helyzettől, tehát egy szegény ember is meg tudná tanítani a gyerekét arra, hogy a tanárt nem verjük fejbe. Ezen a téren mi a gond?


Ez is a szegénységből fakad. Az a gyerek, aki Zsolcán pofon vágta a tanárt, előző éjjel nem aludt, mert a család otthon bulizott meg veszekedett.

A cigányság, akik közé kijárok, teljesen kivan idegileg. Miért veszekednek? Mert a cigányember reggeltől estig otthon van, nem jár dolgozni. Minden nap azon gondolkodik, mit adjon a gyerekeknek enni. Nincs családi élet, nincs béke, szeretet a családban. Nem családként élnek. Csak az ideg van.

Az ötven éves cigányt, aki életbe nem járt iskolába, most már ki nem robbantjuk otthonról, mert negyven évet ott ül a kályhánál. És ahol ilyen a családfő, ott nincs tekintély, a gyerekei nem hallgatnak rá, és ezért neveletlenek a cigánygyerekek, ezért mondtam, hogy az Úristentől sem félnek. Így függ össze a szegénység és a neveletlenség.

Az én időmben, amikor a cigánysoron éltünk, reggel fél nyolckor kiürült a cigánytelep, minden cigányember ment dolgozni. Mert az fontos tudni, hogy a cigányembernek kutya kötelessége volt eltartani a családját. És erre voltak büszkék: az asszonyt nem engedtük el dolgozni soha, annak az volt a dolga, hogy a gyereket nevelje, mosson, főzzön, takarítson.

És az a baj, hogy a vezetőink nem érzik a problémát, mert sosem voltak szegények. Én olyan szegény gyerekként nőttem fel, hogy sokszor enni nem volt mit. Heten voltunk testvérek, de akkor is jártunk iskolába, meg dolgoztunk.

Ezek szerint van kitörés a szegénységből.

Mert így neveltek a szüleim. De a tömegekkel akkor szúrtak ki, amikor jött a rendszerváltás, és odavágták a cigányoknak a segélyt, amit gyűlölök. Akkor azt mondta az állam, válasszanak maguknak vezetőket a cigányok, legalább nem lesz velük problémánk. Itt rontották el az egészet a segéllyel, meg azzal hogy közülünk kellett vezetőt választani. Mert azok hamar elfelejtettek minket.

A rendszerváltás után a cigány családok megkapták a segélyt, az első négy-öt év jól telt, mert volt egy kis tartaléka a cigányoknak, mivel korábban dolgoztak. De akkor azt mondták, már nem kell dolgozni, jön a segély, ugyanúgy élünk, mint eddig. De hamar elfogyott a tartalék pénzük, a segély meg kevés lett, mert elkezdtek emelkedni az árak. És még ekkor, több év elteltével sem figyelt senki, hogy ebből a segélyből nem tudnak majd megélni.

Ezek szerint a cigányok is hibáztak, nem ismerték fel a bajt.

Pontosan erről van szó: nem ismerték fel. A cigány vezetőket tartom ezért felelősnek, mert az, hogy az állam nem foglalkozott velünk, mert mással volt elfoglalva, az rendben van. No de a vezetőink, akiket erre választottunk meg, miért nem jelezték, hogy a cigányság fölélte a tartalékait, eltelt öt év, és már a lakásukra vesznek fel hitelt. Mert máshogy nem tudnak megélni, munkát viszont nem kapnak. Az OTP kezdi elszedni a házakat a cigányoktól. Anarchia van, az egész rendszer összedőlt.

Milyen kiutat lát? Lát egyáltalán megoldást?

Munka, munka és munka. Vissza kell vezetni a cigányokat a munka világába. Hogy családként éljenek, keressenek pénzt, ne segélyért kuncsorogjanak.

Erre rendszerint az a válasz, hogy sok roma nem rendelkezik megfelelő szakképesítéssel, ezért nem jut munkához.


Én írtam a miniszterelnöknek, meg a szociális miniszter asszonynak is: sztrádaépítés, parkrendezés - ilyen feladatokat kortól, nemtől függetlenül el tudnának látni. Kapálni, kaszálni a cigányember is tud, ahhoz nem kell egyetem. Az állami tulajdonban lévő területek, erdők, parkok, sztrádák gondozását például odaadhatnák a cigányoknak.

Kapott választ?

Körülbelül arról szólt, hogy értsem meg, az ilyen munka is le van osztva.

Mit tapasztal, a magyarság körében mekkora a cigány-ellenesség?

Nem hogy általános, hanem egyre rosszabb. Egy kis falu polgármestere nemrég azt mondta, vajda, aki itt korábban nem gyűlölte a cigányokat, mert nem volt fajgyűlölet, most az is gyűlöli. De erről a média is sokat tehet, mert a tudósítások hatására az is egyre jobban haragszik a cigányokra, akiket nem loptak meg. Mert ha egy cigány ellop valamit, nem azt mondják, hogy a Pista lopta el, hanem azt, hogy a cigányok lopták el. Ebben az országban nagyon sok jómódú cigány él normálisan, őket nem mutatja be a média. Vagy ha mutatja, abból az lesz, hogy na, honnan van pénze a cigánynak, biztos betörő, vagy rabló, vagy maffiózó. Amikor koszosak vagyunk, putriban élünk, akkor meg jön a büdös cigányozás. Ha van a cigánynak, az a baj, ha nincs, az a baj. Higgye el, sokszor éjszakákat nem alszom.

Lát esélyt a probléma kezelésére?

Ha belátható időn belül nem lesz munkalehetőség itt, Borsod megyében, nem akarok túlozni, de polgárháború lesz, ez biztos.
 

C-PRESS - ATV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek