Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szegénységből erősödtek fel a szélsőségek
2008-10-17 11:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szegénységből erősödtek fel a szélsőségekNőtt a szélsőségek társadalmi hatása, a romákkal szemben keményedtek az előítéletek, az antiszemitizmus terjedésében pedig a politika is közreműködik - hangzott el egy antirasszista konferencián.

 

 

 

Az utóbbi két év a hazai antiszemita és rasszista közbeszédben minőségi változást eredményezett - hangzott el a Political Capital (PC) és a Magyar Antirasszista Alapítvány (MARA) konferenciáján. Krekó Péter, a PC vezető elemzője, a Látlelet 2008 kutatás egyik vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt években - különösen 2006 óta - növekedett a szélsőségek társadalmi hatása.

A kutatás eredményei szerint nőtt az előítéletesség, különösen az olaszliszkai ügy és a 2006-os zavargások kapcsán. A hazai radikálisok legfőbb jellemzője a romaellenesség és az antiszemitizmus, igaz egészen más megközelítésből tekintik ellenségnek a romákat és a zsidókat.

Kevés pénzből sok előítélet

Galló Béla politológus, a MARA kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott, a szociális fenyegetettség erősödésével egyenlő arányban nőtt az eltévedt gondolatok száma, ráadásul a rendszerváltás óta a politikai közbeszéd is a gyűlöletlogikára épül. 

 

Szegénységből erősödtek fel a szélsőségek

 

Ormos Mária történész professzor azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzet romlása, mint a történelemben már többször, táptalajt jelent a rasszizmus, a szélsőségek, a kirekesztés terjedésének.

A gárda olaja 

 

A kutatásból kiderül: a Magyar Gárda megjelenése csak olaj volt a tűzre, azokon a településeken, ahol a gárdisták felvonultak, később elharapózott a romaellenes erőszak. A társadalomban egyre kedvezőtlenebb a romákról alkotott kép, a korábbi sztereotípiák helyett (hangos, temperamentumos, hedonista, muzikális) a romákat egyre többen gondolják agresszív, veszélyes, fenyegető és kriminális kisebbségnek. Jellemző adat, hogy a térségben csak a csehek és a szlovákok éreznék a magyaroknál is jobban, hogy kényelmetlen az élet egy roma szomszéddal.

 

A zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák nem változtak ennyit, de a közbeszédben permanensen jelen van a kódolt antiszemitizmus. A beszámoló szerint ez annak is betudható, hogy a média és a vezető politikusok egy része is gyakran tesz kétértelmű nyilatkozatokat.

 

Tagadás

 

Magyarországon egyelőre a tabutémák közé tartozik a homoszexualitás is. A felmérést végzők ugyanis arra jutottak, hogy a megkérdezettek mindössze hat százaléka tudott felsorolni ismerősei között homoszexuálist. Ezzel a térségben csak Romániát előzzük meg, míg európai viszonylatban a hollandok vezetnek, ott a megkérdezettek hetven százalékának van meleg ismerőse.

 

Szegénységből erősödtek fel a szélsőségek

 

A beszámoló arra is figyelmeztetett, hogy az újjászerveződő szélsőjobb legfőbb fegyvere a média és az internet.

A megoldás

A készítők megfogalmaztak néhány javaslatot-ötletet is. Elsősorban csökkentenék a szélsőséges szervezetek politikai mozgásterét, az előítéletek terjedését. Emellett szerintük a kormányzat feladata lenne, hogy erősítse a közbiztonságot – elsősorban vidéken. Hiszen az emberek biztonságérzetének csökkenése a táptalaja például olyan szélsőséges szervezetek megalakulásának, mint a Magyar Gárda.

Krekó Péter fontosnak nevezte azt, hogy az oktatásban ténylegesen megvalósuljon az integráció, ami az alapelvek ellenére jelenleg sokszor szegregációhoz vezet a gyakorlatban. Véleménye szerint az iskolákban szakembereknek kellene foglalkozniuk azzal, hogy a romák és a nem romák közötti konfliktusokat enyhítsék.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek