Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Börtönbe kéne zárni, aki cigánybűnözésről ír? - Morvai Krisztina kontra Mohácsi Viktória
2008-10-16 16:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Börtönbe kéne zárni, aki cigánybűnözésről ír? - Morvai Krisztina kontra Mohácsi ViktóriaVan-e cigánybűnözés? Mit képvisel a Magyar Gárda? A Heti Válasz felkérésére ezekről a kérdésekről vitatkozott két jogvédőként indult politikus: Mohácsi Viktória, az SZDSZ európai parlamenti képviselője és Morvai Krisztina, aki a Jobbik színeiben indul a jövőre esedékes európai választáson.

 

 

Morvai: Engedj meg egy kérdést! 2006 őszén Gusztos Péter azt taglalta, hogy akik - később bebizonyosodott: ártatlanul - börtönbe kerültek, megérdemlik, Demszky Gábor kitüntette az ujjakat leszakíttató, szemeket kilövető Gergényi Pétert, Kuncze Gábor az összevert Révész Máriuszon viccelődött. Ezek után lehet egy SZDSZ-es az emberi jogok hiteles védelmezője?

Mohácsi: Én az Európai Parlamentben dolgozom, nem ismerem részleteiben a 2006-os eseményeket, de elítélendő, bárkit is üt-ver a rendőr. Itthon persze akármilyen téma kerül az asztalra, ha az egyik oldalnak ez a véleménye, a másik oldalnak homlokegyenest az ellenkezője. Ez a beteg állapot szülhet ilyen reakciókat is.

Morvai: Amikor az EP-képviselők - egyébként helyesen - tiltakoznak minden harmadik világbéli diktatórikus jelenség ellen, de nem tiltakoznak 2006-ban Magyarországgal kapcsolatban, ott elfogadhatatlan kettős mércét látok. Szerintem egy magyar EP-képvi se lő, akinek ráadásul az emberi jogok a szakterülete, nem engedheti, hogy ne tudjon arról, mi folyik itthon e kérdéskörben.

Mohácsi: Hogy miért nem említem ezeket az eseteket az európai színtéren? Mivel személyesen is érintve vagyok, mindennél fontosabb számomra a romaügy. Még a nőjogi szakbizottsági tagságomról is lemondtam emiatt. Szívügyem, de nem jut rá idő.

Morvai: Kár. Négy évig a női jogokat képviseltem az ENSZ-ben, úgyhogy szívügyem nekem is. S ha romaként ott lennél a bizottságban, azzal kétszeresen is a kiszolgáltatottak mellé állnál. A sok férfi cigányvezető szeméremből nem foglalkozik ezekkel az ügyekkel, amikor az elkövetői és az áldozati oldalon is romák vannak. Utóbbin leginkább nők. Kitéve a fizikai erőszaknak, a segélyt lenyúló maffiáknak, uzsorásoknak, a sokszor családon belüli nőkereskedőknek.

Mohácsi: Édesanyám hat, édesapám négy osztályt végzett, egy pici, román határ melletti faluban nőttem fel, cigánytelepen, öt testvérrel - lehet, hogy több tapasztalatom van erről a környezetről, mint neked. Nincs erősebb diszkrimináció a roma nőkkel szemben a roma közösségen belül, mint a nem roma nőkkel szemben a saját közösségükben. Az persze igaz, hogy ha sok millió eurót költünk a nők diszkriminációjának felszámolására, abból bűn kihagyni a romákat.

Morvai: Csak az a pénz jusson is el a célzottakhoz, ne nyúlják le roma vezetők.

Mohácsi: Nyilván Kolompár Orbán ügyére utalsz. Ha valóban elsikkasztotta azokat a pénzeket, az súlyos probléma, de még súlyosabb, hogy a cigányoknak szánt pénzek nem jutnak el a címzettekhez. Magam is mérges vagyok a kormányra: a nemzeti fejlesztési tervben a cigány önkormányzatok, civil szervezetek nem lehetnek kedvezményezettek. Vért izzadtam az Európai Parlamentben, mire szereztem háromszázmillió eurót deszegregációra, és ezek a pénzek ma láthatatlanul folynak szét. A felelősség tehát nem a romáké, hanem elsősorban a kormányé és a településeké: saját pártom polgármesterei sem hajlandók felszámolni a gettóiskolákat. Pedig egy ilyen döntéssel százötvenmillió forintot vihetnének a településükre. Nem akarják a cigány gyereket a nem cigány gyerek mellé beültetni a padba. 

 

 Börtönbe kéne zárni, aki cigánybűnözésről ír? - Morvai Krisztina kontra Mohácsi Viktória

 

Morvai: És Viktória, vajon miért nem?

Mohácsi: Előítéletek miatt. Lehet, hogy van néhány koszos cigány gyerek. De az, hogy valaki gyerekként mondjuk tetves, nem határozhatja meg az összes életesélyét. Ma még a társaiét is meghatározza, mert általánosítanak. Hasonlóan ahhoz, amikor cigánybűnözést emlegetnek.

Morvai: Ne haragudj, én még vizsgáztam belőle. Gönczöl Katalin kriminológia tankönyvében ott volt a cigánybűnözés című fejezet.

Mohácsi: Börtönbe kellett volna zárni, aki ilyen könyvet írt! Ennek szellemében neked most vigyáznod kell a pénztárcádra, mert nekem a génjeimben van a lopás - noha soha egy gyufaszálat el nem loptam. Ha én lennék az egyetlen kivétel, már akkor sem lehetne ilyen sértő, általánosító fogalmakat használni.

Morvai: Félreérted. A kriminológiában sem genetikai meghatározottságot jelentett ez a fogalom, csupán azt a tényt írták le vele, hogy vannak elkövetési formák és bűncselekménytípusok, amelyeknél jóval nagyobb a cigány elkövetők aránya.

Mohácsi: Persze, csak ez nem cigány-, hanem megélhetési bűnözés. Mivel a nyomorban élők között nagyobb a cigányság aránya, az sem meglepő, hogy a lecsúszottakra jellemző bűncselekmények elkövetésénél is magasabb.

Morvai: A megélhetési bűnözés fogalma elfogadhatatlan. Azt sugallja, hogy ezeknek a bűnözőknek meg kell bocsátani.

Mohácsi: Nem kell. Nem szabad. A ki fejezést én sem szeretem, pont ezért. Még akár szövetségesek is lehetünk egy esetleges kettős győzelem után az Európai Parlamentben. Mert a bűnözés ellen küzdeni kell. Sőt, vannak szakterületek, ahol el kell különíteni ezeket az elkövetési formákat, mert különben nem tudunk hatékonyságot mérni. De cigánybűnözésről nem beszélhetünk. Ráadásul, ha valaki milliárdokat sikkaszt politikai pozícióból, vagy ellopja a szomszéd tyúkját - a kettő nem ugyanaz.

Morvai: Közös bennük, hogy lopnak, és hogy az állam védtelenül hagyja az áldozatot. Akkor is, amikor lenyúlják az EU-pénzeket, de a tyúktulajdonost sem védi meg.

Mohácsi: Itt bukik el a Jobbik politikája. Rossz célpontot választ, amikor a Magyar Gárda azt skandálja, hogy "cigánybűnözés" így meg úgy. Valójában Gyurcsányra haragszanak, amiért nem tudja őket megvédeni a bűnözéstől, mégis a cigányok ellen uszítanak. Nem mondom, hogy vágják fejbe Gyurcsányt - nyilván ez is elfogadhatatlan. De logikailag sokkal inkább érthető lenne, mint hogy kinéznek egy embercsoportot, és azon verik el a port. Másrészt nem a gárdisták feladata, hogy rendet tegyenek.

Morvai: Nem, viszont mivel az állam nem tesz semmit, érthető, ha legalább a jelenlétükkel szolidaritást vállalnak mindazokkal, akik úgy hajtják le a fejüket minden este, hogy nem tudják, reggel találnak-e még valamit a kertjükben, ha épp éjszaka el nem vágják a torkukat.

Mohácsi: Csakhogy nem védenek meg senkit! Nem állnak sorfalat a kert körül, nehogy a nem cigány embernek baja essen. Egyszerűen végigvonulnak a cigánytelepen, megfélemlítve az ott lakókat. Faddon ott voltam én is. "Meg fogtok halni" - ezt vágták az arcomba. Hét olyan esetet találtam az elmúlt időszakban, ahol a sértettek cigányok, és sosem tudni, mi indokolhatta a támadást. Az indíték tehát a rasszizmus.

Morvai: Ha ilyen elhangzik, az tűrhetetlen, de rablás, testi sértés napi rendszerességgel fordul elő nem cigány áldozatokkal is, amikor szintén nem tudjuk, mi indokolta a cigány elkövető tettét. Ha akkor számon tartod a származást, amikor a sértett cigány ember, ne legyen lerasszistázva, aki semmi mást nem tesz, csak számon tartja akkor is, amikor az elkövető cigány ember!

Mohácsi: Teljesen más ügyek. Ha egy cigány ember ellopja a tyúkot, nem azért teszi, mert a tyúktulaj nem cigány. Egyszerűen kell neki a tyúk, enni akar adni a gyerekének. Nem mentem fel a lopás bűne alól, csak azt mondom: neki mindegy, kitől lopja el azt a tyúkot.

Morvai: Nem ilyen egyszerű. A cigány ember egyrészt ugyanarra született, mint minden más ember. Hogy az élete valamilyen célt betöltsön, legyen hivatása, életcélja. Minderre viszont ma, az állam hibájából, nincs eszköze. Ezt a feszültséget, amely ebből a többségi társadalom felé keletkezik, a cigányság egy része erőszakos bűncselekményekkel vezeti le, és azzal a tudattal, hogy magyar embertől lopni nem bűn.

Mohácsi: Ez nem így van. A tolvaj agyán nem fut át, hogy kinek a tyúkját rabolja el.

Morvai: Viktória, miért csak az egyik oldalon van felelősségi teher? Éppen ez a cigány ember lenézése, másodosztályúként kezelése! Amikor a liberális elit úgy tesz, mintha önhibáján kívül lopna, és fölmenti a felelősség alól. Pedig kell, hogy tudja: bűnt követ el. Ez a bűnmegelőzés első lépése. Csakhogy a liberális értelmiség kettős mércét alkalmaz. Egyrészt ugye individualista, de ha a lecsúszottakról van szó, gyereknek nézi őket. Amellett kardoskodik, hogy a segély jár nekik, hadd szokjanak csak rá. Nem az esély, amelyből pedig - egyéni felelősségvállalással párosítva - lehetne méltóságteljes élet. Anélkül nem lehet visszaszorítani a bűnözést, hogy tudatosítanánk az egyéni felelősséget.

Mohácsi: Nem vesszük le az egyéni felelősséget senki válláról, de mi van, ha cigánynak születsz, tisztességesen élsz, és bemegy hozzád a rendőr a lopásról magyarázni? Páros lábbal rúgnád ki. Sem kormányprogram, sem Magyar Gárda nem akarhatja átnevelni a cigányokat.

Morvai: Éppen ezért üdvös volna, ha a cigányság állítana össze egy működő bűnmegelőzési programot.

Mohácsi: Én álljak oda a kigyúrt uzsorás bűnöző elé? Te vállalnád, hogy ráneveled a nem cigány politikusokat arra, hogy ne lopjanak?

Morvai: Azon vagyok. Minden beszédemmel igyekszem tudatosítani bennük: börtönbe kell kerülnie mindegyiküknek, aki lop. A cigányság esetében sem lehet ártalmas a kommunikáció. Mondjuk, ha az érintetteket kérdeznénk meg arról, mit szeretnének, és nem a rózsadombi cigányokat.

Mohácsi: Én is faluról jöttem, mondtam már. Mit szeretne a cigányasszony? Szebb jövőt. Akárcsak a Magyar Gárda. Ez nála mondjuk annyit jelent: legyen munka, fizetés, ne gyogyós iskolába kelljen járnia a gyereknek. Ennél többet nem fog tudni mondani.

Morvai: Alapjaiban tér el a demokráciafelfogásunk. Szerintem az emberek nem hülyék. Egy politikus pedig demokráciában az emberek akaratát képviseli.

Mohácsi: Nem hülyék, de Hitler is az emberek akaratát valósította meg.

Morvai: Szerinted aki demokráciában gondolkodik, az máris Hitler?

Mohácsi: Nem. De a népakarat lehet veszélyes. A politikus tehát átlátja az emberek érdekeit, és ezeket képviseli, nem a nép akaratát. Mari néni nem tud olyan döntéseket hozni, mint te.

Morvai: Döntéseket nem is, de az előkészítésből, ha nem haragszol, nem hagyom ki. A kampányban fel fogok keresni vidéki romákat is. Nem az érdekel csupán, hogy mi a gondjuk, hogy minek örülnének, hanem hogy mit tennének a megoldásért. Földet szeretnének? A gyárat szeretnék viszsza, amelyet elprivatizáltak SZDSZ-közeli üzletemberek? Egy program akkor műkö dik, ha van motiváció a résztvevőben. A megkérdezésük nélkül tehát esélye sincs a szebb jövőnek. Utána viszont el lehet kezdeni stratégiát alkotni a nyomor fölszámolására. Működőt, amellyel a szocialisták és liberálisok ugye adósak maradtak.

Mohácsi: Az SZDSZ nem. A kormánynak magam vetettem fel, hogy a nyolc osztállyal nem rendelkezőket is be kellene venni a Start-kártya programba, hogy munkához segítsük őket. Kiröhögtek. Pedig három-négyszázezer ember van ilyen helyzetben, s a milliárdok is rendelkezésre állnak. Két hónap lobbizásomba került, amíg a nyolc osztályt nem végzettekről szóló passzus bekerült a programba, de azért közölték: az ő buszbérletüket nem fizetik ki. Nem fognak tudni eljutni a munkahelyre, az átképző programra. Ha rossz szakemberek veszik körül a politikát, ha gondolkodás nélkül csak összedobnak valamit, mert sietni kell a találkozóra meg a moziba, abból ez lesz. 

 

 

C-PRESS - hetivalasz.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek