Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Olaszliszka
2008-10-15 15:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Olaszliszka2006. október 15-én magyar állampolgárok brutálisan meggyilkoltak egy magyar állampolgárt. Ami történt, arra nincs mentség, ám arra sem, ahogyan azt a média interpretálta. A sajtó nagyobbik része - politikai irányultságtól függetlenül - cigányügyként mutatta be a tragédiát.

 

 

 

Nem kívánunk senkit elítélni, de rögzíteni szeretnénk: a média és a politikai elit ebben az esetben elégtelenre vizsgázott. Nem csupán a jobboldali újságírók és politikusok kezelték az esetet tűrhetetlen szemlélettel, de a balliberális oldalon is találhatunk szép számmal elrettentő példákat. Igaz, a lincselés másnapján a Magyar Nemzet címlapján díszelgett öles betűkkel, hogy Cigányok lincseltek Olaszliszkán, és ott publikálta Bayer Zsolt  Cigányliszka című hírhedt írását, de a különbség - kis túlzással - csak annyi volt, hogy a balliberális oldalon jobban adtak a formára. Dávid Ibolya és Bánó András a Nap-kelte Kereszttűz (október 17.) című műsorában egymást túllicitálva sorolta a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat. Az MDF elnöke kilenc perc alatt kétszer említi a " klánszerű elkövetés"-t, majd mondanivalóját azzal támasztja alá, hogy " az életformájukat jól ismerem a romáknak", amit nehezen értelmezhetünk másként, mint hogy léteznek romákra általánosan jellemző sajátosságok. Bánó András felszólítja a magyar politikai elitet, hogy nézzen szembe " az egész cigánykérdéssel", valamint azzal, hogy "miért ilyen a habitusa a romáknak".

 

Dávid Ibolya a műsorvezető kérdésére így válaszol: " a vélt vagy valós sérelmek megtorlása ebben a kultúrkörben sokkal-sokkal erőteljesebb, mint a nem romák körében".

 

Mint tudjuk, a származáson alapuló előítélet lényege éppen az, hogy egy tulajdonságot, jelenséget kiterjesztek a származási alapon képzett csoport egészére.

 

Hasonló eset történt 2006 októberében a TV 2 Mokka című műsorában is. Igaz, a csatorna vezetése utóbb - az ERRC (European Roma Rights Centre) felszólítása után - elnézést kért az elhangzottakért. Csiszár Jenő a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével készült interjú bevezetéseként idézett egy véleményt, amely szerint az olaszliszkai eset nem romakérdés, majd indulatosan fordult oda Horváth Aladárhoz: "Hanem mi?". A műsorvezetők hasonló hangnemben tették fel további kérdéseiket is, s a beszélgetés jelentős részében az ő - Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő - véleményüket hallottuk ("Képzelje, én egész másképp gondolom ezt"). A beszélgetés statáriális törvényszéki tárgyaláshoz hasonlított, ami természetesen nem tette lehetővé a vendég számára érvei kifejtését, bár Horváth Aladár - számos politikustársával ellentétben - ellenállt, és hősiesen cáfolta a műsorvezetők általánosító kijelentéseit.

 

Említhetnénk még számos lesújtó példát arra, hogy újságírók, politikusok könnyed felelőtlenséggel mondtak ki és erősítettek meg olyan előítéleteket, melyeket a Demokrata szerkesztőségében is napokig fogalmaznának. Nem kell Goebbels szellemi örökösének lenni ahhoz, hogy valaki kirekesztő gondolatokat közöljön ipari mennyiségben. Elég, ha a felkészületlensége rosszkor találkozik a felelőtlenségével.

 

Az SZDSZ vezető politikusaiban - akik önképük szerint a kisebbségi jogok védelmével kelnek és fekszenek - szintén nem volt elég politikai bátorság ahhoz, hogy a médiából ömlő sztereotípiáknak ellentmondjanak. Lakossági fórumon és választási kampányban jól mutat az emberi jogi elkötelezettség, ám amikor egy megbélyegzett kisebbséget kellene nagy társadalmi erők haragjától megvédeni, akkor az eltökéltség alig hallható rosszallássá halkul.

 

Persze a nyilvánosság szereplőinek sincs könnyű dolguk a felfokozott indulatok közepében állva. A közhangulattal szembeni határozott fellépéssel a politikus szavazatokat, a média nézettséget, profitot veszíthet. De nemcsak az önös felelőtlenség és a gyávaság kifogásolható, hanem az okok és az okozatok iránti érdektelenség, az intellektuális kíváncsiság teljes hiánya is.

 

Az olaszliszkai lincselésről szóló nyilatkozatok, beszélgetések és publicisztikák hatalmas mennyiségéhez képest nagyon kevés foglalkozott komolyan a gyilkosság szociológiai hátterével, s még kevesebb az utóhatásokkal. Alig néhányan mondták ki, hogy a lincselés nem roma népszokás, hogy a két világháború közötti falusi társadalomban a bicskázások, a kocsmai verekedések, az al- és a felvég vagy két szomszédos falu közötti véres, halálos áldozatokat követelő összetűzések nem voltak éppen ritkák. Az elnyomorodott, primitív emberek által elkövetett gaztetteket nem szokás "magyarbűnözésként" meghatározni akkor sem, ha gádzsó az elkövető. Lehet azt is mondani, hogy egyes vagyon elleni bűncselekmények elkövetői között a roma származásúak felülreprezentáltak, de ne keverjük össze az okot az okozattal. A tapasztalati tények magyarázata a szociális háttérben (a nyomorban), a kirekesztettséggel együtt járó frusztrációkban és nem a génekben van.

 

Az újkorcsoport ezen az évfordulón adja ki jelentését, mely az Olaszliszkán történtek médiaképét és a nyilatkozó politikusok megszólalásait elemzi. Vizsgálja a sztereotípiák sajtóban való rögzülésének és a politikai szereplők elbátortalanodásának a folyamatát, s igyekszik felhívni a figyelmet a média és a politikai elit felelősségére.

Két évvel a lincselés után talán elegendő idő telt már el ahhoz, hogy indulatok nélkül tudjuk elemezni a történteket és keresni az okokat.

 

A szerzők:

 

Kaderják Dániel az újkorcsoport elnöke

 

Balázs András az újkorcsoport tagja

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek