Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy magánemberi vélemény a közről
2008-10-14 07:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy magánemberi vélemény a közrőlA nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa 2007. június 11-étől Kállai Ernő, az egyik legelismertebb közéleti szereplő, valóságos polihisztor: tanár, tudományos kutató, jogász, újságíró. Termékeny szerző, elfoglalt tisztségviselő. S rendkívül őszinte ember...

 

 

 

- Kállai úr! Mint pillanatnyilag a legmagasabb közéleti beosztásban dolgozó, roma származású magyar embert szeretnénk kérdezni: kielégítőnek tartja-e a mai magyarországi segélyezési rendszert?

 

- Erről legfeljebb csak magánemberként lehet véleményem...

 

- Az nekünk tökéletesen megfelel!

 

- ...mert hivatali feladataim körébe nem tartozik bele az, hogy én a magyarországi segélyezési rendszerrel foglalkozzam. Talán azért is kérdezi ezt tőlem, mert sokan úgy gondolták, amikor a monoki ügyben megszólaltam, hogy én a segélyezési rendszerről akarok valamiféle véleményt mondani. Nem arról mondtam véleményt akkor sem, hanem azoknak az intézkedéseknek a jogszerűségéről, amelyeket néhány települési polgármester vezetett be. Nekem magánemberként és tudományos kutatói szemszögből nézve semmi bajom sincs azzal, ha át kívánják alakítani a segélyezési rendszert, mert számomra is úgy tűnik, hogy a mostani formáját már egy kicsit túlhaladta az idő. De a monoki üggyel kapcsolatban csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az a megoldás, amit találtak, az a jelenleg hatályos jogszabályok szerint jogellenes.

 

- Szükségesnek tart-e bármilyen segélyezési rendszert, vagy inkább az oktatási szférára kellene költeni azt a pénzt?

 

- Normális esetben nem lenne szükség segélyezésre, de a világ mai állása szerint a világ összes országában rászorulnak erre, ugyanis egy csomó embernek nincs munkája. S nem azért nincs munkájuk, mert nem akarnak dolgozni: ez egy nagy félreértés, hanem azért, mert konkrétan nincs munka! Tehát a magyarországi segélyezési rendszer esetében is félreérthető, ha azt mondjuk, hogy az adott vidéki településeken mindenki dolgozzon. De tudnak-e valóban munkát adni? Én is azt mondom: hát persze, mindenki dolgozzon, mert az a méltó élet, és úgy van méltó jövedelme ahhoz, hogy bármilyen irányba tudja mozdítani a sorsát! De ha nincs munka, akkor mi van? A társadalom működéséhez szükség van arra, hogy az állam segítse azokat, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak a munkaerőpiacra belépni. Ez nem azokra vonatkozik, akik nem akarnak, nyilvánvalóan ilyenek is akadnak mindenütt.

 

Egy magánemberi vélemény a közről 

 

- De a segélyezési rendszer önmagában csak újratermeli a problémákat. Nem lenne több értelme a segélyezés minél nagyobb részét fokozatosan átcsoportosítani átképző programokba? Hiszen a munkanélküliség szociális probléma, nem faji kérdés...

 

- Azt gondolom, hogy ha jó lenne az oktatási rendszer, akkor eleve nem lenne annyi potenciális jelölt, aki be sem tud lépni a munkaerőpiacra. Az átképző programok és a mindenféle kisegítő elképzelések legfeljebb végszükségben fellépő lehetőségek. Azt kéne inkább megnézni, hogy mitől ennyire sikertelen például a közoktatás Magyarországon?

 

- Az elmúlt húsz évet gyakorlatilag elvesztegettük, ahogyan Ön is mondta már többször. Egy ízben rendkívül pesszimistán nyilatkozott a cigányság helyzete miatt esetleg bekövetkező társadalmi robbanásról: majdhogynem teljesen elkerülhetetlennek tartja azt. Jól értelmeztem?

 

- Nyilvánvaló, hogy soha nincs olyan, ami teljesen biztos lenne, de valóban elég pesszimistán szemlélem most ezeket az eseményeket. S egy dolog miatt: mert nem nagyon látom, hogy felcsillanna a fény valahol, hogy látnánk valamilyen irányt, amerre mehetnénk. A társadalom megszokta, hogy állandósult ez a probléma, de egyre radikálisabban úgy érzik, hogy valamilyen megoldást kell találni ezeken a területeken. Nagyon várják már azt, hogy valami történjen. S ha nem történik semmi, akkor sok esetben a maguk kezébe veszik az ügyek megoldását. Ez különböző mozgalmakban kezd megnyilvánulni, és sok minden másban is. Ezt nem érzem teljesen jó iránynak. Persze, lehet, hogy nincs igazam, s valami szép, új világ fog ebből kiforrni, de bevallom, egyelőre én ezt nem érzem.

 

- A Magyar Gárdára gondol?

 

- És a hasonló típusú kezdeményezésekre.

 

- Mezőfalván, a közelmúltbeli, tragikus végű közlekedési baleset után a helyi cigány kisebbségi önkormányzat egy gyorsreagálású rendfenntartó osztagot alakított roma fiatalokból, akiknek az lenne a dolguk, hogy ilyen eseteknél perceken belül a helyszínen teremjenek, és fenntartsák a rendet, nehogy önbíráskodás legyen a dologból. Megvan tehát a Magyar Gárdának legalább a csírája az ellenkező oldalon is. Jónak tartja ezt?

 

- Én ezt nagyon rossznak tartom, hogy ha ilyen típusú dolog miatt jön létre szerveződés, akármelyik oldalon! Ezek a szervezetek olyan állami feladatokat próbálnak maguknak követelni, ami nem rájuk tartozik. A rendfenntartás kifejezetten állami feladat, ugyanis az állam egyik alapismérve az erőszak monopóliumának a birtoklása. Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem feladata senkinek a rendfenntartás. Az államnak, a rendőrségnek a feladata ez! Bárki, bármilyen származású, bármilyen nemű vagy korú ember bűncselekményt követ el, az államnak a feladata, hogy a jogszabályi keretek között ezért a megfelelő büntetéssel sújtsa. Tehát az nagyon rossz lenne, ha helyi erők döntenék el, hogy ki mit követett el, és milyen büntetésben részesüljön. Nem hiszem, hogy ez lenne a jó irány! Ha itt szétesik az állam működése, akkor középkori jogszolgáltatások fognak megjelenni, és nem vagyok abban biztos, hogy ez jó lenne a 21. században...

 

- Engem mindig felháborít, ha valaki cigánybűnözésről beszél, mert ez azt sugallja, hogy minden más bűnözés megbocsátható. Ön egyetért e fogalom jogosultságával, akár szociológiai, akár jogi értelemben?

 

- Nem is az én véleményem érdekes ebből a szempontból. Volt egy belügyminiszter, Pintér Sándor, aki egy utasításában írta le, hogy ez tudománytalan kifejezés.

 

- Az Orbán-kormány belügyminisztere volt.

 

- Nagyon helyesen írta le ezt a dolgot. Ugyanis ez semmi másra nem szolgál, mint hogy általánosítsunk. Magyarázhatják kriminológusok, hogy bizonyos elkövetési magatartások miatt hívjuk csak így, de nem erről szól a történet! Ha azt mondjuk, hogy cigánybűnözés, akkor azt csak úgy tudom elfogadni, ha azt mondjuk, hogy van újságíró-bűnözés is, mert gondolom, ha önök tollal leszúrnak valakit, akkor az egy meghatározott elkövetői magatartás, amelyet általában újságírók követnek el... Vagy akkor miért nem beszélünk határon túli magyar bűnözésről, vagy bármi másról? Azért, mert ez megbélyegző lenne. Nem lenne jó, ha egy közösségre ráragasztanánk egy ilyen bélyeget, hiszen ezek az emberek éppen elég rossz helyzetben vannak így is, éppen elég bajuk van, és a társadalomban is elég sok baj van az ő rossz állapotuk miatt. Bárki bármit is mond, a romák többsége tisztességesen küzd azért, hogy életben maradjon, és hogy jobb társadalmi pozíciót érjen el! De ilyen körülmények között hogyan tudják megélni az identitásukat? Bujdossanak el, vagy mit csináljanak?

 

- Nyilvánvalóan nem ez a kiút. Azzal szokták magyarázni a cigánybűnözés fogalmát, hogy az elítéltek, a börtönben lévők nagy része cigány származású. Ebből a szempontból sem érdemes kutatni a kérdést?

 

- Volt erre kutatás, ami objektív alapon kimutatta, hogy bizonyos társadalmi helyzetben lévők körében a bűnözés semmivel sem kisebb, mint az azonos társadalmi helyzetben lévő romák körében. Tehát egy bizonyos szociális helyzetben lévő társadalmi csoportra jellemző bűnelkövetői szám jelenik meg ebben, ami azt jelenti, hogy (mivel a romák erősen felülreprezentáltak ebben a rendkívül leszakadó rétegben) nyilvánvaló, hogy ebben a bűnelkövetői rétegben is jobban reprezentáltak. Ez az, ami a leginkább feltűnik az embereknek. Amikor hozzám fordulnak, és azt mondják, hogy rendszabályozzam meg a fajtámat , akadályozzuk meg, hogy bűncselekményeket kövessenek el, akkor én azt mondom, hogy akadályozzuk meg a nem roma származású bankárok, politikusok bűncselekményét is.

 

- Lehet, hogy rosszul fogalmazok, de én egy bizonyos törzsi gondolkodást is felfedezni vélek. Mezőfalván él például kétszáz-kétszázötven roma ember, többségük majdhogynem tökéletesen beilleszkedett a falu életébe. Vannak maximum tízen, akik szinte mindennap, de minden héten biztosan botrányt csinálnak a kocsmában, az utcán, az iskolában. Miért nem közösíti ki a tisztességesen élni próbáló roma többség a konfliktusokat keresőket?

 

- Erre csak azt tudom válaszolni, hogy a nagy közösség miért nem közösíti ki azokat a nem romákat Magyarországon, akik állandóan konfliktust szítanak? Nem tudom, melyik miniszterelnök mondta már, amikor elment egy roma önkormányzati gyűlésre, hogy felszólítom a romákat, hogy határolódjanak el a közösségen belül azoktól, akik bűnözői életmódot folytatnak . Erre mondták utána más, nem roma értelmiségi emberek, hogy felszólítjuk a miniszterelnök urat, hogy határolódjon el azoktól a kormányban, akik esetleg bűnöző életmódot folytatnak ... Tehát ez nem a közösség feladata ebből a szempontból! Mit tud tenni egy olyan ember, aki teljesen normális életet él, aki azt mondja, hogy engem nem érdekel ez az ember, miért foglalkozzak vele, milyen hatást gyakoroljak én erre az emberre, aki esetleg egy deviáns? Ez nem az egyes embernek a feladata, ez régen rossz lenne a jogállamiság szempontjából! Erkölcsileg persze el kell ítélni, és azt mondani, hogy ez nem az a gondolkodás, ami számunkra elfogadható lenne! De a jogszerű kiközösítés az államnak és a törvénynek a feladata!

 

- Csakhogy Mezőfalván például azonnal a védelmükbe vették a balesetet okozó fiatalembert a helyszínelés perceiben: ő nem hibázhatott, őt csak azért gyanúsítják, mert roma!

 

- Belépett az önvédelmi reflex. Tudja, hogy hány ilyen ügy van előttem is, amikor bebizonyosodik az, hogy azért történt valamilyen hátrányos eljárás az ügy szereplőjével kapcsolatban, mert roma származású? Csakis és kizárólag emiatt került hátrányba? Mondjam például az azóta sem lezárult, Heves megyében történt esetet, amikor rendőrök, illetve romák csaptak össze, és a megyei ügyészség pillanatokon belül megszüntette a nyomozást, aztán a Legfőbb Ügyészség mégiscsak kiderítette, hogy mennyire szakmaiatlan és jogszabályellenes volt ez az eljárás... Nem helyes ez a reflex, amit ön is elmondott! Én sem értek vele egyet! Aki bűncselekményt követ el, annak vállalnia kell a következményeit! Ez a jogállamnak az alapelve! Bármilyen származású is az az ember... Csak sajnos belépnek azok a rossz reflexek, amelyek az érintetteknél azért alakultak ki, mert a származásuk miatt hátrány érte őket. Ezért reagálnak úgy, ahogy.

 

- Ön korábbi megnyilatkozásaiban az integrált oktatás hívének tűnt, ugyanakkor azt is megemlítette már, hogy ha lenne hat-nyolc Gandhi-gimnázium az országban, akkor hamarosan kialakulna egy képzett, erős, önálló, roma származású értelmiségi réteg. Miért csak a roma értelmiség kinevelésére kellene építenünk hat-nyolc ilyen intézményt? Miért ne építenénk megyénként hat-nyolc ilyet? Ahol nem szegregáltan, hiszen önként vállalnák a képzést a diákok, ahogyan ön is felhívta erre a figyelmet, de minden romának esélye lenne arra, hogy az óriási tudásbeli hátrányt ledolgozza? Nem lenne ez jobb út, mint az integrált oktatás?

 

- Nem! Határozottan nem! Ez csakis, kizárólag egy átmeneti időre szólhatna. Bár valószínűleg úgysem fog soha megvalósulni... Pedig ez most egy társadalmi szükséghelyzet. Annyira vékony a roma értelmiség, és annyira szükség lenne rá, pontosan a társadalmi problémák feloldása, a nagyobb közösségi erő megteremtése, a közösségre gyakorolt nagyobb hatás érdekében, hogy kellene egyfajta gyorsított ütemű modernizáció ebben a közösségben is. Ezért még ezt az önkéntes szegregációt is lehetne vállalni, de csak átmeneti időre. Csak így lehet megvívni az integráció küzdelmét: ha van hozzá muníció!

 

C-PRESS - fmh.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek